Kad pričamo o hrvatskim tradicionalnim jelima, često na taj popis stavljamo jela koja smo dobili u nasljeđe od susjednih gastronomskih kultura. Buzara nije jedno od tih jela već je upravo ona, po svemu sudeći, jedno od rijetkih zaista hrvatskih tradicionalnih jela. Svoje je ime dobila po posudi u kojoj se kuhala, a bila je jelo ribara, jelo koje se pripremalo brzinski na priručnoj vatri, od najsvježijih namirnica.

Kad smo se u Zagrebu zaželjeli buzare i to one od škampi, krenuli smo istraživati koja bi bila provjerena ribarnica, svakako smo prednost dali onima koje su imale dostavu. Izbora zaista ne manjka, a preporukom smo došli do Gastro ribarnice Brač koja osigurava dostavu i, po svemu sudeći, kvalitetnu ribu. Naručili smo naše škampe za buzaru, uz pokoju trlju i na dogovoreni dan je sve stiglo na naša vrata.
Već smo čekali u niskom startu s pripremljenim ostalim namirnicama. Ribafish je savjete za buzaru skupio od velikog chefa Raula Lajtmana koji mu je odao svoju tajnu bogate buzare sa škampima i sudeći po tome da smo bili do laktova umazani u taj slatki umak, isplatilo se.

buzara_škampi_vilicomkrozhrvatsku
Potrebno vam je:

  • 1 kg škampi za buzaru
  • 2 ljutike
  • 5 češnja češnjaka
  • pola vezice peršina
  • maslinovo ulje
  • 1 dcl prošeka
  • 4 dcl bijelog vina
  • 2 velike rajčice
  • žlica koncentrata od rajčice
  • sol, papar

 

buzara_škampi_vilicomkrozhrvatsku

Ovo je jedno od onih jela koja zahtijevaju što kraću pripremu sa što svježijim namirnicama. Njegova je ljepota u tome da se osjete i more i zemlja u svom punom sjaju.
Na maslinovom ulju zažutite sitno sjeckanu ljutiku. Dodajte joj sitno sjeckani češnjak te provrtite nekoliko puta. Ulijte prošek i pustite da provrije.
Sad male tajne velikog Raula. Škampima odvojite glave s kliještima od repova te na luk i prošek ubacite samo gornji dio.
Glave i kliješta će dati bogat umak, a odvajanjem repova smo spriječili da se oni prekuhaju.
Glave provrtite par minuta samo na luku, a zatim dodajte vino. Opet provrtite te dodajte sitno sjeckanu oguljenu rajčicu i žlicu koncentrata od rajčice.
Pustite da kuha dvadesetak minuta te 3-4 minute prije kraja dodajte repove škampi koje ste odvojili.
Posolite i popaprite, ako želite dodajte mediteranskih začina (bosiljak, ružmarin…), no u našem će slučaju biti dovoljan i sitno sjeckani peršin.

Uz škampe na buzaru možete poslužiti palentu ili tjesteninu, no mi smo odlučili da ćemo ispeći focacciu koju ćemo toćati u preostali umak na tanjuru.

buzara_škampi_vilicomkrozhrvatsku

Kako smo uživali u jelu toliko savršenom u svojoj jednostavnosti, možete pogledati u videu u nastavku.

Dobar tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI