Sjajna istarska vina u najljepšoj zagrebačkoj vinoteci – idealan način za provesti večer u društvu vinskih znalaca i udruge Women on wine. 

Ivan i Doris Srpek već godinama stvaraju svakojake programe, organiziraju evente i uvijek u goste dovode nove vinare i vinarije. U najljepšem zagrebačkom podrumu tako smo proveli večer i u društvu Mattea Poletija koji nam je predstavio četiri svoja vina. Iako već dugo vremena pratimo rad ove obiteljske vinarije u blizini Poreča, veliko hvala Sanji Muzaferiji na pozivu i uvijek ugodnom druženju.

Teško da u Zagrebu, uz, srećom, sve jaču konkurenciju, još uvijek postoji bolje, ljepše i primjerenije mjesto za ljubitelje vina od Bornstein vinoteke i wine bara na adresi Kaptol 19. U tom prekrasnom podrumu, okružena bocama finih vina, WOW veteranka, divna domaćica i preslatka žena, Doris Srpek, uz pomoć muške snage, supruga Ivana, već godinama priređuje sjajna vinska događanja, tastinge i druženja.

Drugo ovogodišnje vinsko druženje za udrugu WOW organizirala je uz pomoć Sanje Muzaferije, a gost je bila istarska vinarija Poletti. Osim novinara, fotografa, WOW-ica i blogera, kušanju se pridružio i iskusni sommelier Goran Petrić, a naišla je i „delegacija“ istarske vinarije Degrassi, tj. osobno Moreno Degrassi u društvu enologa Alena Matelića. Predstavnik kuće Poletti bio je Matteo, kao sedma generacija vinara u ovoj obitelj iz mjesta Markovac, sedam kilometara od Višnjana. Proizvode oko 30 tisuća butelja godišnje pod sedam etiketa, a vina im dolaze s tri vinogradarska položaja od kojih je jedan, Brajda, neposredno uz njihovu rodnu kuću.

Premda vino teče obiteljskim korijenima, Peter Poletti potpomognut suprugom Loredanom, a sada i sinom Matteom, je imao prvu komercijalnu berbu imao 1998., tek nakon smrti oca, kad je ipak napustio posao turističkog vodiča i DJ-a i ozbiljno se posvetio vinima. Polettijevi su među prvim istarskim kolegama vinarima otvorili kušaonicu, a prije dvije godine su u samom središtu Poreča otvorili prekrasan mali boutique hotel u restauriranoj palači iz 1747. godine. U čast originalnih vlasnika nazvali su ga Casa Manzolin, a tu se uz divna vina bave i vrhunskom gastronomijom.

U Bornsteinu je atmosfera, ponajprije zahvaljujući Matteu, domaćici Doris, ali i gostima, sommelieru Petriću koji se na poticaj Muzaferije ubacivao u priču, i enologu Mateliću – kao i članicama udruge WOW, bila više nego odlična. Kušanje je započelo svježom malvazijom (2022.) koju su odreda svi odlično prihvatili, a osobito ju je pohvalio Domagoj Jakopović Ribafish. Pitko vino s izraženim aromama bijelog cvijeća i citrusa odlično je kao aperitiv, ali bi pristajalo i uz hladna riblja predjela.

Nakon svježe, pila se izvrsna Polettijeva malvazija Classica (2020.) koja je provela vrijeme u drvu; točnije 30% u velikim bačvama od akacije, a 70% u hrastovim bačvama, na talogu, a onda u inoksu i boci. Niski prinosi po trsu i škrta crvena zemlja čine ovo vino vrlo moćnim bijelim vinom, sposobnim popratiti najrazličitija jela. Kompleksnu i moćnu, a ipak kremastu i nježnu Classicu krasi zlatnožuta boja, uz fin, izražen i kompleksan miris u kojem se ističu arome vanilije, maslaca, sušenih marelica i žutoga cvijeća, uz diskretan utjecaj drva. U ustima ovo je vino zaokruženo, bogato, toplo i slasno.

Slijedila je WOW miljenica i šampionka, Polettijeva Rosella, rosé koji je ime dobio po glumici Scarlett Johansson. Da ne bude baš Scarlett, Petar kojeg svi, po talijanski, zovu Piero, odlučio se za talijansku inačicu – Rosellu. Ovo su vino okupljeni prozvali zavodljivim, a premda je riječ o roséu, to je vrlo ozbiljno i konkretno vino, razmjerno visokih alkohola i punog tijela, koje se jednako dobro može sljubiti uz rižoto sa škampima, kao i uz biskvite s jagodama. Suho vino, intenzivne aromatike mirisa i okusa, u kojem dominiraju šumske jagode, maline i ruže, a slaže se i uz plavu ribu, losos i dehidrirani pršut pa i svježe jagode.

Za kraj, pio se izvrstan Polettijev Cabernet Sauvignon (2016) koji je prvo odležao tri godine u bačvama od francuskog hrasta pa je prebačen u inox na godinu dana da bi se na kraju odmarao od punjenja između 6 mjeseci i godine dana. Lijepe granatno crvene boje i zrelih bogatih aroma crnog bobičastog voća, začina, suhih šljiva i čokolade, ovo vino je u ustima savršeno zaokruženo, baršunasto meko i užitno, punog tijela i zavidne elegancije, savršeno kao par mesnim jelima. Vino ima veliki potencijal odležavanja, čak i do 20 godina, pa ga u podrumu valja sakriti, spremiti, na njega zaboraviti (tko može) i popiti kad prođu mnoga ljeta i zime…

Domaćica Doris pred kušače je na kraju iznijela izvrsne plate s nekoliko vrsta sira, bruschettama s paštetom od tunjevine, dimljenim kobasicama i još puno lijepih stvari kojih se kušači teško prisjećaju nakon ovako impresivnih vina. Ono što je, važno je da je sve bilo upravo – sjajno.

Foto: Rene Karaman

MOGLO BI VAS ZANIMATI