U zagrebačkom je restoranu Vodnjanka najavljena manifestacija “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja će se tradicionalno održati na uskršnji ponedjeljak, dana 10.04.2023.


Manifestacija se uspješno održava već 12 godina na Stanciji Buršić u Vodnjanu. Glavni cilj pokretač same manifestacije prije 12 godina bio je valorizacija “špalete” (plećke) kako ne bi pala u zaborav i kako bi se ponovo konzumirala. Zahvaljujući naporima obitelji Buršić danas se špaleta proizvodi u cijeloj Istri i prodaje, a oko Uskrsa možemo uživati u jelima od špalete u svim istarskim restoranima i konobama.


Manifestaciju svake godine posjećuje sve veći broj osoba s područja Istre, Kvarnera i obližnje Italije i Slovenije. Uz želju da na manifestaciju privučemo posjetitelje iz Zagreba i okolice, održana je ova posebna promocija.
Na promociji su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Diriana Delcaro Hrelja, supružnici Mikela Buršić Lisjak i Robert Lisjak te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana koja je pozdravila uzvanike i predstavila Vodnjan i cilj promocije.
Mikela Buršić Lisjak predstavila je Pršutarnu Buršić i samu manifestaciju, a domaćica Svjetlana Celija je predstavila restoran Vodnjanku i meni koji je posebno kreirala za ovu prigodu.
Uzvanici su imali priliku kušati četiri slijeda, svaki pomno kreiran. Za početak je ponuđena tipična fritaja sa špaletom, kuhana špaleta, špaleta “a la giravolta” uz šparuge te slani kolač, odnosno domaći kruh s komadićima špalete i samoniklim travama iz okolice Vodnjana.
Drugi slijed se sastojao od tradicionalne pašte, pljukanca sa špaletom, domaćim kobasicama i šparugama. U trećem slijedu, Svjetlana Celija je spojila meso od boškarina sa špaletom i čipsom od pancete na kremi od mišance.
Za kraj, uzvanici su mogli uživati u tipičnim vodnjanskim slasticama, pinci i Bumbarskoj torti.

U tradicionalnim jelima od špalete, šparuga, fritaji, pljukancima, domaćoj maneštri, pinci i drugim delicijama moći će uživati svi posjetitelji koji će doći na manifestaciju. U pripremi je i  dodatan zabavni, sportski i dječji program.

MOGLO BI VAS ZANIMATI