Vrsne poznavaoce veganske hrane, dapače, i same kreatore mnogih veganskih recepata – Annapurna i Food Garden okupili su u zelenoj oazi u centru Zagreba na eventu „Vegan Experience“.

Odličan uvod u proljeće, odlična inspiracija probranih jela za svakodnevan veganski jelovnik, ili barem za uvođenje ponekog veganskog jela u plant based prehranu. Riječima Anite Matić Delić, naše poznate glumice koja voli kuhati: „Ovo je fantazija! Od hrane i eventa do goodie boxeva u kojima su se našli Annapurnin najomiljeniji namaz od sto posto lješnjaka, nova tofuneza u novom pakiranju i „cookie“ by Food Garden. Sve to taman za uskršnji stol.“

Annapurna je prisutna na našem tržištu još od 2001. godine kao domaći proizvođač ekoloških veganskih proizvoda poput tofua, tempeha ili seitana, tofuneze ili veganske paštete te maslaca od orašastih plodova. Vegansku prehranu Annapurna promovira radi zdravlja, ali i životinja i prirode.

„Put našeg brenda od samih početaka 90-tih godina kada još nitko nije čuo za tofu pa sve do danas prošao je razne izazove i poticao nas na kreativna rješenja, a tofu smo počeli raditi u malenim posudama da bi danas imali veliki pogon s mnoštvo strojeva. Pri tome smo pozornost uvijek obraćali prvenstveno na kvalitetu sastojaka pa tako koristimo isključivo ekološku soju vrhunske kvalitete od samih početaka.“ – opisala je Vlatka Kuzmić, vlasnica Annapurne, put svog brenda i prisutnost već više od 30 godina na hrvatskom tržištu.

Food Garden je pak relativno novije „IT“ mjesto i restoran kod Zrinjevca, poznat po plant based i peskaterijanskoj prehrani. Za prekrasan zeleni interijer prepun biljaka po zidovima, stropovima i u cjelokupnom uređenju zaslužna je poznata tvrtka Tech Garden, čija vlasnica je ujedno suvlasnica restorana.

Upravo suradnja Annapurne s gastro blogericama, među kojima su se našle Nataša Rajčević @burbon_i_borovnice, Marina Brekalo @breaklicious, Anđela Ivčević @lil_kitchen, Martina Đođo @cookie.djo, Jasmina Čaušević @whoishungy, Vinka Tresić @vinka_veg, Katarina Đozović @kate_homecooking je i Anita Matić Delić – rezultirala je ovim „Vegan experience“ eventom kroz degustaciju veganskih jela iz ponude Food Gardena.

Tortilja seitan kebab s kvinojom, povrćem i umacima, Burger California, Dimljeni burger i Mala the Live zdjela s tempehom, povrćem i thousand islands umakom sadrže neke od Annapurninih sastojaka poput veganskog Smart burgera, seitan kebaba ili tempeha. Dodatno, veliki izbor petnaestak vrsta domaćih umaka i namaza uz sirovo rezano povrće, čips od kelja, sirove krekere i pržene krumpiriće odlično su upotpunili bogatu vegansku platu. Vrhunac „Vegan Experience-a“ obilježila je sirova Snickers torta za koju vlasnici ponosno ističu da je slastica iz snova, dovoljno velika da nikoga ne ostavlja gladnim. I zaista, mnogi su nosili paketiće hrane doma.

A da je veganska hrana bogata okusima, da nije komplicirana za pripremiti, da ima veliki izbor nutritivnih namirnica na raspolaganju, zasitna je ili ju je naprosto dobro uvesti kao dodatne namirnice bez obzira na vrstu prehrane…..pokazale su to spomenute blogerice uz Suzanu Mušac my_vegan.love i Ivu Finderle @ivafi_healtylittletooth na svojim Instagram profilima donoseći mnoge veganske recepte poput BBQ tempeh štapića, pašta fažola s dimljenim tofuom, Seitan kebab pizze ili pak torte kojoj je baza Annapurnin tofu.

Vegansko iskustvo u zelenom okruženju interijera upotpunili su detalji poput menu-a printanog na recikliranom papiru koji u sastavu ima sjeme cvijeća pa ga je dovoljno samo staviti u teglicu sa zemljom i zalijevati nekoliko tjedana te čekati iznenađenje. Kako je Food Garden pet friendly restoran, moglo bi se reći i da su zvijezde večeri bile Pota i Chia, dva četveronožna ljubimca koje su doveli vlasnici sa sobom.

Riječima Katarine Đozović – jedno slatko vegansko druženje u jako veselom društvu – je savršen opis ovog „Vegan experience“ u kojem možete uživati i vi, svaki radni dan od 8 do 21 sat, a vikendom i dulje. I naravno, slobodno povedite svog kućnog ljubimca.

MOGLO BI VAS ZANIMATI