Prošli tjedan smo posjetili (opet) grad sv. Ivan Zelina, kako bismo ovaj put prisustvovali ocjenjivanju ‘creme de la creme’ zelinskih vina, točnije održana je 52. Izložba vina kontinentalne Hrvatske.

 

zelina_vina_vilicomkrozhrvatsku

 

Što jest jest, navukli smo se na Hrvatsko Prigorje i ovaj mali gradić čija vinska cesta iz dana u dan izrasta u jednu od najbitnijih gastro-enoloških regija u Hrvatskoj, o čemu smo, između ostaloga, nedavno i pisali u rubrici Vinoteti.

Na ocjenjivanje je predano čak 255 uzoraka, a osim vinarija iz Zagrebačke županije, svoja vina su predali i vinari iz ostalih područja poput Vukovarsko-srijemske županije, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, i dr. Nažalost, zbog situacije nastale Covid-om 19, izostala je izložba nagrađenih vina i prigodno druženje s vinarima, što vjerujem da će se nadoknaditi dogodine.

Već smo spomenuli važnost autohtone sorte Kraljevina i kako se pravilno radi na revitalizaciji te sorte, pa su se tako zasebno ocjenjivala vina pravljena od sorte kraljevina, a posebno odličje pod nazivom „Ljerka Habuzin“ za najbolju kraljevinu odnio je OPG Karlo Kos za berbu 2019. Ukupno je dodijeljeno 4 velike zlatne diplome, čak 55 zlatnih diploma, 107 srebrnih diploma, 51 brončana diploma, samo 9 priznanja i 29 odbačenih vina, što dovoljno govori o visokoj kvaliteti prijavljenih vina za ovu izložbu.

 

vino_zelina_vilicomkrozhrvatsku

 

Od ostalih posebnih odličja valja izdvojiti nagradu “Milan Pažić” za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino koja je dodijeljena inariji Perak za graševinu iz berbe 2018, nagrada za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino pripalo je Vinariji Puhelek-Purek za njihov pjenušac ‘Kraljica’ iz berbe 2019., posebnu nagradu za najbolje crno vino dobiva Ivica Rozijan za cabernet sauvignon iz 2017., dok je titulu šampiona 52. Izložbe kontinentalne Hrvatske odnijela vinarija Perak s graševinom ledene berbe iz 2015. god. Valja spomenuti kako je titulu šampiona vina Zagrebačke županije odnio vinar Branimir Žigrović sa sauvignon-om iz berbe 2018.

Nagradu za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino odnijela je vinarija Puhelek-Purek za sauvignon iz berbe 2019., za bijelo mirno vino s ostatkom sladora već spomenuti sauvignon Branimira Žigrovića, za ružičasto i crno mirno vino cabernet sauvignon Ivice Rozijana berbe 2017., dok je za pjenušavo vino nagradu u konkurenciji 8 pjenušaca odnio Puhelek – Purek za pjenušac ‘Kraljica’.

Osim vina i pjenušaca, održano je zanimljivo ocjenjivanje vizualnog identiteta butelje, odnosno etiketa, a etiketom je oduševio i pomeo konkurenciju pjenušac Kostel Brut Nature vinarije Šimanović iz malog mjesta Kostel Pribićki nedaleko Jastrebarskog.

 

vino_zelina_vilicomkrozhrvatsku

 

Još jednom moram spomenuti kako je prava šteta što sama manifestacija izložbe i predstavljanje vina s ocjenjivanjem zbog epidemioloških mjera nije bila otvoreno za sve vinske znatiželjnike, entuzijaste i one koji jednostavno vole ovlažiti grlo finom vinskom kapljicom, ali možda nam je to također još jedan znak da pokucamo tim vinarima na vrata i upoznamo se s njihovim nagrađivanim vinima i njima samima.

 

vino_zelina_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Gyhenr

    18. rujna 2022.

    pregabalin 75mg pills purchase lyrica without prescription pregabalin 150mg ca

Comments are closed.