Domagoj Trusić sljubio specialty Hug & Punch kavu s delicijama chefa Nenada Kukurina u restoranu Kukuriku. 

Foto: Nikola Zoko

U Kastvu, gradiću sazdanom na 365 metara visokome brijegu ponad Kvarnera, mjestu koje je tijekom povijesti bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, s čijih se zidina pruža predivan pogled na Učku, zaljev i otoke, održan je ručak na kojem su majstori od zanata sljubili autohtona vina, namirnice priobalja i gorskog predjela ovog dijela Hrvatske, te kavu koju blendaju, prže, melju i kuhaju u Matuljima, niti šest minuta vožnje od Kastva.

“Kastav stoji nad Kvarnerom kao da ga čuva, što je i radio u povijesti, a osim što je bio središte slavenskog preporoda, poznatoj delavskoj školi koja je obučavala obrtnike – majstore koji su gradili Rijeku, Opatiju i mnoge druge gradove, poznat je i po gastronomiji te svojim autohtonim vinima” , rekao je Saša Brusić, voditelj ureda TZ Kastav, dok su gosti okupani suncem na zidinama uz župnu crkvu sv. Jelene Križarice s kojih se pruža predivan pogled, pijuckali dobro rashlađen pjenušac Plovanić.

Udružili su se poznati chef Nenad Kukurin i certificirani trener barista Domagoj Trusić

Foto: Nikola Zoko

Pjenušac Plovanić kupaža je vinskih sorti verdić (talijanska glera), te autohtonih divjake i jarbola koje čine fantastičan sklad svježine i mineralnosti, a pripravljen je klasičnom metodom fermentiranja u boci – objasnio je kastavski vinar Dejan Rubeša zaslužan za nastajanje ovog pjenušca u njegovoj vinariji OPG Plovanić vina, dok je Nenad Kukurin, vlasnik i chef Hotel & restorana Kukuriku, spretno otvarao dodatne boce, jer je uz zrak koji je mješavina morskih mirisa s juga i svježine gorja sa sjevera, odlično prijala još jedna čašica puna vrckavih mjehurića.
Šetnjom vijugavim uličicama i razgledavanjem grada te velebne Cerkvine, obnovljene ruševine nikad završene katedrale (legende i mistične priče kazuju kako je gradnju prekinula kletva jedne majke), prostora koji je danas najveća i najljepša otvorena pozornica na ovom dijelu Jadrana, gosti su stigli do Trga Lokvina na kojem se nalazi Hotel & restoran Kukuriku, meki mnogih gurmana. Ovdje su ih nestrpljivo očekivali s ručkom kojeg su vrlo pedantno pripremali, s posebnim uzbuđenjem. Naime, goste su očekivali posebni mirisni i okusni doživljaji. Čekao ih je ručak „Hug&Punch Lunch“, meni od šest sljedova u kojima su se sljubljivali kava od Hug&Punch Coffee Co., majstorska jela karizmatičnog chefa Nenada Kukurina i odlična vina vinara.

Neobična priča o specialty kavi u šest sljedova

“Danas smo odlučili napraviti neobičnu priču o kavi. Predstaviti je u gastronomskom svijetu i dokazati da ona ne predstavlja samo napitak s kojim se budimo, nego namirnicu koja ima veliki gastronomski potencijal” , rekao je na početku druženja certificirani trener barista Domagoj Trusić koji je s Nikolom Žiganteom u Matuljima otvorio jedini u regiji Hug&Punch SCA Premier Campus. Pozvao goste da za početak ovog druženja kušaju Cold brew tonic, odnosno cold brew visoke selekcije kolumbijske kave koji se nalazio u epruveti, kojeg je trebalo pomiješati s tonikom i dobiti piće koje je odlično ispralo nepca i pripremilo ih za amuse-bouche, odnosno pozdrav iz kuhinje.

Na tanjurima su stigli ravioli, kako je rekao chef Kukurin – nadahnuti Kvarnerom s nadjevom od skute, slanih inćuna i vlasca, koje se, prema uputi Domagoja Trusića namakalo u umak – mješavinu kave i neslanog soja sosa. Nježan spoj koji je iznenadio okusom i aromama, a s njima je odlično bilo uparena Kastavska Belica vinarije Plovanić, bijelo lepršavo vino koje se, osim sorte malvazija, sastoji od sorte verdić, te autohtonih sorti mejsko, divjaka i jarbola.

Prije hladnog predjela, Domagoj Trusić je pred gostima pripremao i objasnio prednosti filter kave koju su još mlaku točili u čaše za bijelo vino, jer ona je ovdje i bila umjesto vina. Na tanjurima je stigla pašteta od teleće jetre s kruščićem od heljde, a tada je uslijedilo iznenađenje. Naime, nakon zalogaja moćne i aromatične paštete, kava je tako isprala usta da je ostao jedan jedini aftertaste – blaga gorčina. To je kombinacija za koju se ne bi pomislilo da je moguća, ali hrabri su tvorci ovoga ručka bili sigurni da će se gostima svidjeti. I – bili su u pravu, jer ovo je jelo zapravo bilo prava avantura za osjetila i jedno od omiljenih jela koje smo taj dan probali.

Na stol su stigle čaše, po čijem se obliku dalo naslutiti da stiže ozbiljno bijelo vino. Bila je to Malvazija Riserva vinarije Dešković iz Kostanjice. S mnogo karaktera, mineralna i zavodljivo mirisna savršeno se sljubila s odlično, po zanatu pripremljenim rižotom od parmezana i crnog piva po kojemu je, poput ribanca ili crnog tartufa bila izravno iz mlinčića posuta kava. Ona nije preuzela okus rižota, nego je ovlaš dala zanimljivu notu, bez pretjeranog nametanja, ali dovoljno da se osjeti da je ovo jelo opet, kao i sva do sada poslužena – posebno.

Rib eye steak odležan u Uppercut kavi savršeno pripremljen

Iznenađenja su se nastavljala – za glavno jelo je stigao savršeno pečen odležan rib-eye steak, ali odležan u Uppercut kavi. Kod ovog je jela kava zauzela drugu ulogu. Nije mesu mijenjala okus, nego mu je dala novu, elegantnu notu i to samo na njegovoj površini koju je blago dehidrirala i kao da joj je dala „koricu“. U dodiru s toplinom, prilikom prženja, iz tog tankog sloja „korice“ oslobodile su se delikatne arome dima i džema. Savršeno uz kuglice kuhanog mladog krumpira pomiješanog s peršinom i gutljaje odličnog Sansegot vina vinarije Ivan Katunar s otoka Krka.

Zvijezda ručka bio je mladi kozji sir. Da, prava zvijezda jer se najvjerojatnije nitko do sada nije sjetio mladi kozji sir maturirati u Uppercut kavi. Na izgled, kriške su se doimale kao da su dimljene, upravo zbog smeđe korice koja se stvorila jer je mljevena kava, u kojoj je sir ležao 14 dana, dehidrirala njegovu površinu. A okus… Teško opisiv riječima, ali takav da bi ga se češće trebalo osjetiti u Kukuriku restoranu.

Hug&Punch Tiramisu destrukcija

Desert je bio destruktivan. Ne za okusne pupoljke, dapače, nego tako se zvao: Hug&Punch Tiramisu destrukcija. Naime, na lijevoj strani tanjura bila je poslužena savršena pjenasta krema, u sredini piškota, a u zdjelici – kava. Pa, sada se nije moglo raspravljati da li netko želi da su piškoti mekaniji, više umočeni u kavu, ili s više kreme. Svatko si je kombinirao tiramisu prema vlastitim željama, a želje su bile još ispunjenije nakon gutljaja odličnog prošeka vinarije Antona Katunara iz Vrbnika s otoka Krka.
Ovaj nas je desert itekako inspirirao pa sad znamo što ćemo poslužiti gostima koji nas doma iznenade.

Foto: Nikola Zoko

Domagoj Trusić je i odličan barmen, pa je za kraj ovog posebno ručka odlučio pred gostima izmiksati Espresso martini My way i to od likera od kave nastalog od Hug&Punch kave, džina, likera od naranče i tajnog sastojka kojeg je dodavao pipetom. Savršeno aromatično piće za kraj odličnog, posebnog ručka.

Odličan dan kojem ćemo samo još poželjeti da se ponovi što prije!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. graliontorile

    6. kolovoza 2022.

    It?¦s actually a nice and useful piece of information. I?¦m satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Comments are closed.