Prema izboru 50 Top Pizza, stranice koja svake godine objavljuje popis najboljih pizzerija u Europi i svijetu, zagrebački Franko’s se popeo za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu i sada je službeno 43. pizzerija Europe!

I ove godine smo Eurosong među pizzerijama dočekali na licu mjesta, u Franko’su u Branimirovoj ulici i potiho navijali da se još malo više popne na ljestvici.

I tako je i bilo, nakon 47. i 45. mjesta u protekle dvije godine, najbolja hrvatska pizzerija (kako navode vlasnici stranice 50 Top Pizza Europa 2023) je upravo Franko’s!

Treće mjesto kao i prošle godine je osvojio Kaló London, drugo Baest Kopenhagen, a najbolja pizzerija Europe van Italije je Sartoria Panatieri iz Barcelone.

Vlasnik Franko’sa Fran Župić nam je ponosno s dodjele iz Barcelone javio kako je jako ponosan na makar maleno napredovanje, zbog toga što je dosta pizzerija iz regije palo u poretku, ali sve skupa – velik uspjeh!

Nazdravili smo uz sezonsku pizzu Četiri paška sira (nema je u ponudi) te Guanciale koja je i dalje neprikosnovena te klasična njemačka piva Maisel i Riegel.

Nedavno smo posjetili Franko’s kako bismo otkrili razliku između dvije vrste tijesta koje nude. Naime, osim po svom prepoznatljivom tijestu, kvalitetnim sastojcima i maštovitom sparivanju istih, ova pizzerija prepoznatljiva je i po tome što tamo možete naručiti dvije različite vrste tijesta. Klasično tijesto i ono zbog kojeg većina dolazi na mjesto zločina – napoletansko.

Razlika između napoletanskog i klasičnog tijesta nije velika, ali je primjetna u tanjuru. Dok smo mi veliki štovatelji onog leopard uzorka, napuhnutog ruba i nježne teksture, klasično tijesto je ipak više kompaktno, gušće i ima itekako veliki broj poklonika. Kod klasičnog tijesta, radi se direktan zamjes, kvasac i sol se stavljaju u brašno, dodaje se voda i odmah se sve miješa dok se kod napoletanskog tijesta radi predfermentor – biga, a osim procedure, postoji i razlika u vrsti brašna koje se koristi.

Kao što smo već pomenuli, napoletansko tijesto je puno nježnije i prozračnije, a i manje je slano, dok klasičari ovdje mogu doći na svoje uz nešto zasitnije tijesto koje je i dalje savršeno ispečeno u Franko’sovim vrhunskim pećima. Za svakoga ponešto, a nema ni straha od pizze iz dostave – uvijek dođe savršena!

Detalje pogledajte u videu!

 

 

Franko’s vas čeka!

 

Franko’s Pizza & Bar
Branimirova 71 a
https://www.facebook.com/frankoszagreb

http://frankos.hr/
01 6530 884
info@frankos.hr

MOGLO BI VAS ZANIMATI