Jučer smo stigli u Baranju, u kuću za odmor Mali anđeo koja se nalazi u Suzi, a već danas vam dajemo recept za kolačiće koji su nas oborili s nogu.

malianđeo_recept_vilicomkrozhrvatsku

Divna obiteljska priča koju Vedrana i Danijel tek stavljaju na noge, mogla bi postati veliki hit u ovom kraju ako je suditi po dobrodošlici koju svakom gostu požele. Tako nas je odmah s puta dočekao pun stol domaćih delicija, a dok smo pogledom probirali čega tu sve ima, za oko su nam zapeli oni – salenjaci. No, nisu to bili salenjaci pa ćemo ih nazvati zapravo lažni salenjaci. Kratko smo bili razočarani, ali kad smo probali ove kolače, nimalo nam nije bilo žao što je to ipak nešto novo. S puno manje muke, a tope se u ustima i zovu na još svojim bogatim putrastim okusom uz koji savršeno odgovara malo kiseline iz domaćeg pekmeza. Isti tren smo zamolili za recept da bi vam osladili početak tjedna.

malianđeo_recept_vilicomkrozhrvatsku

Potrebno vam je:

  • 300 grama masti (maslac, svinjska mast)
  • 6 velikih žlica vrhnja (1 čašica)
  • 300 grama brašna
  • domaći pekmez po izboru
  • šećer u prahu za posipavanje

Vjerojatno ste odmah primijetili da u ove kolačiće ne ide šećer, osim onog u prahu u koji se na kraju uvaljaju. Vedrana je za naše kolačiće koristila maslac Male mljekare iz Valpova i taj putrasti okus je sve što nam je trebalo da nas vrati u djetinjstvo koje miriše po baš takvom domaćem maslacu.

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga ohladite u frižideru sat vremena. Razvaljajte ohlađeno tijesto na pola centimetra debljine, izrežite kvadrate. Namažite svaki kvadrat pekmezom i zarolajte.
Na lim stavite papir za pečenje i na njega redajte ove kiflice te ih pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dvadesetak minuta.
Pustite ih da se ohlade nakon pečenja i bogato uvaljajte u šećer u prahu. I to je sve!

Osim hlađenja tijesta koje ipak oduzme nešto vremena, ovo zaista nije zahtjevan recept, a sigurno će oduševiti sve oko vas. Naravno, isprobat ćemo ovaj recept i u verziji sa svinjskom masti, dolazi vrijeme i za to!

U slast!

malianđeo_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI