Prošlog smo se vikenda zaputili u Moslavinu, stali kod obiteljskog vinograda Trdenić pa se na nekoliko sati prepustili uživanju u degustacijama vina, tamošnjim specijalitetima i novitetima iz vinskog podruma

Tek pola sata vožnje od Zagreba, između preglednih redova moslavačkih vinograda, smjestio se i onaj o čijim trsovima već dugi niz godina, tradicijski i s puno pažnje, brine obitelj Trdenić. Već po dolasku na njihovo imanje, što zbog nasmijanih lica prisutnih, što zbog divnog mirisa koji se širio zrakom, bilo nam je jasno što nas tamo čeka. Topla obiteljska atmosfera, sjajna hrana i, najvažnije, fantastična vina.

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

Nakon pozdrava i isprobanih nekoliko čaša njihovih vina, supružnici Tomislav i Mirela Trdenić, zaslužni za divnu atmosferu i sve što smo toga dana doživjeli, uz pomoć Krešimira Trdenića, Tomislavovog brata i još jednog nositelja obiteljske vinarije, smjestili su nas za stol i ispred nas stavili dugo pečenog i već na prvi pogled slasnog šarana s rašlja. Onog koji nam je zamirisao već pri samom dolasku. Uz to, poslužili su i sjajnu grah salatu s mladim lukom, a zatim nam napunili čaše svojim, sada već prepoznato dobrim vinskim uratkom – škrletom. 

“Škrlet je prvi posadio pradjed 1917., mi smo trenutno peta generacija u obitelji koja uzgaja škrlet i to je vino na koje smo najponosniji. Može se slobodno reći da nam je škrlet genetski predodređen. U novije doba od kada smo otvorili obiteljsku vinariju, prvi je s razvijanjem škrleta kao proizvoda 1995. godine počeo naš otac, kada je i dobio certifikat za kontrolirano porijeklo škrleta”, krenuo je s pričom o obiteljskoj ljubavi prema škrletu Krešimir Trdenić.

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

“Stariji sin Tomislav 2001. godine kreće u istraživanje potencijala sorte, 2015. smo razvili novi proizvod od Škrleta u obliku single vineyard linije koju smo nazvali Private collection, sam naziv se nametnuo jer smo uvijek imali u podrumu jednu bačvicu koju smo zvali privatno vino i koje nismo puštali u prodaju nego smo uživali u njoj s prijateljima. Private collection linija pokazala je kako škrlet nije samo ljetno i svježe vino nego ima izniman potencijal za odležavanje što smo shvatili i nakon što smo otvorili boce škrleta koje je naš otac punio 90-ih godina. Ove godine smo krenuli u novo istraživanje potencijala sorte te smo napunili liniju pjenušca od škrleta.”

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

Pitate li nas, o Trdenićevom škrletu ne treba previše govoriti, svatko tko ga je isprobao dobro zna kako je riječ o posebnom vinu, jednostavnom, a punom aroma, osvježavajućem, svilenkastom i onom koje donosi dozu iznenađenja svakim novim gutljajem. No, dio pažnje koju bismo inače posvetili toj, u ovoj vinariji omiljenoj sorti, ovog je puta ukralo desertno vino s jagodama. S jakom, a prirodnom aromom omiljenog proljetnog bobičastog voća, u suradnji s lokalnim uzgajivačem jagoda Faltis, kreirali su slatko vino koje se, pogodit ćete, dobro rashlađeno najbolje slaže uz jagodaste slastice, a provjereno popravlja i svaku umornu i tešku proljetnu večer.

“Vino od jagode nastalo je u prijateljskoj suradnji s obitelji Faltis. Jednostavno smo shvatili da uz pomoć izvrsne i zdrave sirovine možemo prikazati potencijal tog voća u najboljem svjetlu. Sam proces proizvodnje je kompliciran zato što je jagoda vrlo hlapiva, to možete shvatiti čim prođete kraj nje i ona zamiriši, taj miris kada izađe iz voća se nikada više ne vrati, tako da je prerada samog voća morala biti vrlo brza kako bi sačuvali aromatiku. Što se tiče samoga procesa, razvili smo novi način prerade kod vina, ali o tome ćemo drugom prilikom”, dodao je Krešimir.

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

Osim ovog, Trdenići su stvorili još jedan voćni uradak, onaj s kupinom i, da vam budemo iskreni, zbilja je teško odlučiti koji nam se svidio više. Reći ćemo samo kako su stvoreni za tople dane i druženja na otvorenom, a upravo je to ono čemu, nakon dva mjeseca izolacije, ovih dana svi nekako i težimo. Zanimalo nas je što se to još novog kuha u obiteljskoj vinariji Trdenić, a Krešimir nam je zatim spremno odgovorio brojnim novitetima, ali i otkrio tko u obitelji ipak najviše vremena posvećuje novim idejama.

“Trenutno razvijamo četiri nova proizvoda. Osim vina od jagode, u prodaju je od nedavno pušteno vino od kupine, također u suradnji s obitelji Faltis, na koje smo jako ponosni jer smatramo da će biti iskorak u kvaliteti kupinovih vina zbog samom procesa vinifikacije i odležavanja vina u slavonskom hrastu. Drugi proizvod je pjenušac od Škrleta Brut nature, a tu su i mini serije Rajnskog rizlinga iz 2014. i Pinota crnog iz berbe 2017. Same ideje dolaze od brata Tomislava s obzirom na to da je puno više u vinogradu od mene pa iz prirode vuče inspiraciju za nova vina, on jednostavno ima taj talent da u grožđu vidi potencijal za vino, a kasnije zajednički dogovorimo kako će finalni proizvod izgledati.”

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

 

Bez nepotrebnog kompliciranja, onako jednostavno rečeno, Trdenić vina svakako preporučujemo onima koji ih još nisu isprobali, a oni koji jesu, vjerujemo, već su im se nebrojeno puta vratili. Kupiti ih možete u Vrutku, Vivat finim vinima, Grunt shopu na Kvatriću, web shopovima Roto dinamic, Vinarnice.hr, u Zadru u Barrel wine storeu, u Makarskoj vinoteci Vinska mušica i, naravno, u vinariji gdje zainteresirani mogu kušati vino prije kupovine. Krešimir je dodao i kako trenutno razvijaju novi web shop Moslawine gdje će se moći naručiti sva moslavačka vina, a na pitanje zašto bi ljubitelji dobrih vina trebali isprobati baš njihova, dao nam je više nego zanimljiv odgovor koji nas je zatim natjerao da definitivno razmislimo o skorom povratku u Moslavinu.

“Razlog za kušanje naših vina leži u zajedništvu obitelji i ljubavi koju imamo prema ovome kraju, a koju kasnije predočimo u samome vinu. Moslavina je mala vinska regija koja ima strašan potencijal, ne samo u sorti Škrlet već i u puno internacionalnih sorti poput Pinota, rizlinga, Traminca. Zbog terroira koji može pružiti svježa ljetna vina, izvrsna je klima za pjenušce i rose vina kao i za ozbiljna vina za odležavanje.
Širina koju u vinima pruža Moslavina je jedinstvena u našoj državi, stoga svi vinoljupci koji posjete Moslavinu i kušaju moslavačka vina ostanu iznenađeni potencijalom i kvalitetom vina kao i širinom ponude.”

Na kraju, ovaj opuštajuć vikend u vinariji Trdenić najbolje će opisati fotografija našeg Ribafisha koji je nakon obilnog ručka i degustiranja divnih vina dan na najljepši način završio u vinogradu. Pa ako i do sada nije bilo jasno, ova bi fotografija na najbolji način trebala zaokružiti našu vikend vinsku priču. Do idućeg druženja, živjeli!

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI