Tea s bloga Little Fingers s nama je podijelila recept za sirup od bazge koji se ne kuha, a odgovorila je i na vječno pitanje – koji je savršen omjer vode i sirupa kada je u pitanju sok od bazge

Ovaj vikend se cijela obitelj okupila u Zagorju na radnoj akciji čupanja stupova iz vinograda, pa sam iskoristila priliku da napravim domaći sirup od bazge i svakome poklonim litru u znak zahvale. Budući da se naša velika familija sastoji od pet manjih ogranaka, napravila sam sveukupno 5 litara i požalila što nisam barem duplo više jer je sirup ispao fantastičan.

Mislite li raditi sirup sad dok je sezona bazge, a potičem vas da to učinite, čitajte dalje jer u tekstu pokrivam:

  • koliko čega staviti za određeni okus
  • kako postupati s bazgom i kada je brati
  • recept
  • koliko sirupa staviti u čašu za idealan sok

 

bazga_tea_hrzica_little_fingers

 

Htjela sam da prevladava okus bazge s citrusnom notom u pozadini, ne presladak jer mi to ubije poantu osvježavajućih sokova. Stoga sam smanjila količinu šećera (700 g na litru vode) i povećala broj cvjetova bazge (15 većih cvjetova na litru vode) koji se koristi u receptu. Ovim ćete dobiti lagano sladak i osvježavajući sirup stoga ako volite slađe povećajte dozu šećera do 1 kg na 1 l vode. Međutim, sok uvijek možete i doraditi kod serviranja s malo meda ili nekog drugog sladila. Sljedeće godine ću pokušati napraviti s medom umjesto šećerom i sokom limuna umjesto limunske kiseline za cjelovitiju varijantu.

Recept je lagan i ne zahtijeva kuhanje, već se cvjetovi bazge namaču u sirupu 24 h. Ono na što trebate obratiti pažnju je branje bazge. Bazgu berite dalje od prometnih cesta. Cvjetovi bazge su delikatni stoga ih savjetujem rezati škarama i odlagati u košaricu. Berite ih na sunčan dana i berite cvjetove koji su potpuno rascvjetani.

Kad ih berete, birajte cvjetove bez crnih bubica i prljavštine. Ja sam imala sreću brati bazgu u podne, nakon što ju je ujutro isprala kiša stoga ju nisam dodatno prala. Pranjem se ispire pelud koja daje na aromi. Naravno ako je bazga vidljivo prljava, isperite ju pod laganim mlazom vode. Slijedi recept.

 

bazga_tea_hrzica_little_fingers

Potrebno vam je:

  • 4 l vode
  • 60 većih cvjetova bazge
  • 2, 8 kg šećera ja sam koristila 2 kg bijelog i 800 g smeđeg
  • 45 g (3 žlice) limunske kiseline

Postupak pripreme:

Pomiješajte vodu i šećer u širokom loncu i kuhajte dok se sav šećer ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi dok ne bude mlako. Umiješajte limunsku kiselinu pa potopite cvijetove bazge (ako treba podijelite na dva lonca).

Poklopite i pustite na sobnoj temperaturi 24 h. Procijedite kroz gazom obloženo gusto sito. Dvostruka filtracija osigurava da nikakva prljavština ne završi u sirupu.

Utočite u sterilizirane boce i poklopite pa držite na hladnom mjestu tipa podrum do godinu dana. Otvorenu bocu sirupa držite u frižideru.

Savjet!

Za sok stavite 30 ml sirupa (2 žlice) u čašu od 3 dcl, dodajte vode i promiješajte. Za ljetni koktel dodajte 30 ml sirupa (2 žlice) u čašu od 3 dcl, dodajte mjericu votke (40 ml), leda te dotočite mineralne vode do vrha. Ubacite koji listić mente ili koricu limuna/limete.

I sad, pitanje s kojim se ja uvijek mučim – koliko sirupa na koliko vode za najbolji sok? Testiranjem zadnjih par dana došla sam do sljedećeg zaključka: 1/10 volumena čaše bi trebao biti sirup, ostalo voda. Dakle na čaši od 3 dcl, 30 ml (2 žlice) sirupa. Također, u receptu je naveden i podrecept za osvježavajući ljetni koktel na bazi sirupa od bazge i votke. Nema na čemu.

Više Teinih recepata potražite na blogu Little Fingers, istoimenom Instagram profilu i Facebook stranici

Živjeli!

MOGLO BI VAS ZANIMATI