Za CukerLab sam prvi put čula kad su nam na vrata stigli šareni macaronsi koje je bilo šteta jesti i keksići na Ribafisha koje sam s guštom grickala. Tek tad sam otkrila da se to sve zapravo može izraditi i da u Zaboku postoje dvije kreativke koje se kriju iza ovog slatkog imena.

Keksiće na Ribafisha smo pojeli, macaron s Dživinim likom, moram priznati, još uvijek čuvam, a prilikom nedavne posjete su ove simpatične žene izradile i jedne blagdanske keksiće za cijelu familiju i keksiće čak i na mene. Oduševljeno smo pregledavali njihove uratke, slušali kako su uopće krenule u ovaj posao, a one su pričale s toliko entuzijazma, unatoč vidnom umoru krajem blagdanske sezone, da smo već počeli i mi maštati o preseljenju u Zabok. Ima nešto čarobno u tom kraju, a da iz njega ne želiš otići govori i njihova priča jer su svoje stalne poslove napustile nakon porodiljnih dopusta jer su jednostavno poželjele stvarati blizu svojih obitelji.

No, pustimo njih da više pričaju o uspješnom ostvarenju svog sna.

Za početak, predstavite nam se, tko ste i što ste radile prije ove ideje?

Mi smo Maja i Iva, grafička dizajnerica i ekonomistica, slastičarke, mame, prijateljice, gurmani. CukerLab smo izmaštale prije 5 godina na druženjima tijekom simultanog porodiljnog i umjesto u studio i redakciju, s puno entuzijazma vratile smo se u školske klupe i započele pustolovinu života.
Paralelno s neumornim učenjem, proučavanjem tržišta i razvijanje vlastitih proizvoda sagradile smo i opremile naš mali studio u Zaboku gdje danas prema narudžbi proizvodimo personalizirane poklon slastice – kekse, lizalice, čokolade i macaronse za poslovne i privatne klijente iz cijele Hrvatske.
Za originalnost kojoj smo od početka težile u proizvodnji su nam od početka desna ruka 3D printer, laptop, cutter, uređaj za termoformiranje i printeri s jestivim bojama, a po potrebi osmišljavamo i dizajniramo ambalažu.
Spajamo naša znanja i ljubav prema slasticama s najmodernijom tehnologijom i dizajnom, a klijentima nudimo ključ u ruke, od ideje do upakiranog gotovog ukusnog proizvoda.

Kako radite predloške?

Proces nastanka medenjaka i paprenjaka kod nas započinje izradom ilustracije ili korištenjem logotipa klijenta kao predloška za 3D print kalupa koji će keksu zadati finalni oblik. Kod izrade kalupa za lizalice i čokoladu pozitive izrađujemo ručno ili 3D printom, a kalupe uređajem za termoformiranje i od silikona.
Printere s jestivim bojama koristimo za personalizaciju macaronsa, lizalica i keksa apliciranjem vizuala koje izrađujemo po narudžbi klijenta ili prilagođavamo postojeće. Printamo na vafel ili šećerni papir, na ticino masu ili na sami keks ili macarons.

Koliko su koštali strojevi, koliko traje izrada od trenutka kad zaprimite narudžbu?

Puno, ali najvažnije je da smo sve spomenute uređaje (plus još neke kuhinjske) nabavile sredstvima za samozapošljavanje.
Što se tiče vremenskog perioda potrebnog za izradu proizvoda, on varira ovisno o zahtjevnosti zadatka. Uglavnom od dva do tjedan dana i to u varijanti da nemamo puno tekućih narudžbi.

Ima li toga već negdje u svijetu?

Ima, kako ne, samo nitko nije toliko lud da radi sve spomenuto, već se proizvođači usko specijaliziraju za jednu vrstu slastice jer je puno isplativije. Mi si to ne možemo priuštiti jer nam je tržište premalo, a uostalom ovako je puno zabavnije i dinamičnije.

Gdje i kako se može naručiti, kupiti, preuzeti?

Svi proizvodi mogu se naručiti putem naše e-mail adrese cukerlab@gmail.com, poštom šaljemo proizvode u sve dijelove Hrvatske, a plaćanje se vrši po ponudi preko računa. Također, naručeni proizvodi mogu se preuzeti kod nas u Zaboku, i u Eventastic dućanu u Zagrebu, po dogovoru.

Možemo li dobiti recept, ili da ostane tajan?

Tajan, naravno (smijeh)…

Cukernim ženama iz CukerLaba želimo puno uspjeha u njihovoj slatkoj priči, a vi ih za svoje želje, poklone, ideje možete kontaktirati na kontaktima u nastavku.

CukerLab, obrt za proizvodnju personaliziranih slastica
Ivana i Cvijete Huis 22
49210 Zabok

098322196 Iva
098315761 Maja

E-mail: cukerlab@gmail.com
Web: www.cukerlab.com

MOGLO BI VAS ZANIMATI