Želite li pojesti krafnu u Zagrebu, prvo provjerite na netu rade li slastičarne, a onda nemojte zaboraviti da se većina rasproda do 15 sati. Mi smo to zanemarili, pa danas predstavljamo 11 krafni metropole nakon radnog vremena!


Stvarno, radite li u uredu i dignete li se oko 17-18 sati iz svoje stolice, nećete se baš najesti krafni u Zagrebu. U to smo se uvjerili na svojoj koži i poljubili vrata na par adresa, a kako smo jedva okupili strogi žiri u sastavu: rasna plavuša, samozatajna brineta i klasična crvenka s ćelavim predsjednikom na čelu, uskoro ćemo isporučiti i veliki test krafni No2 jer zaista nije pošteno da neke od preporuka nismo mogli secirati.
I tak, lijepo smo se podružili, istračali, najeli, popili malo Kabole i Josića, sprdali krafne s malo i nimalo pekmeza i općenito, našli zajedničkog favorita. Hvala svim fejs drugarima i damama na preporukama! No, krenimo redom…

1. Cukeraj, Petrinjska 61 – 10 kn


Srednje veličine, lijepo pečena, dobro posipana štaubom, miriši na kruh, kvasac i limun, očigledan je velik nedostatak pekmeza.
Tekstura je puna, vlažnjikava, ima se što za žvakati, ali nedostaje okusa i karaktera.
Na kraju ostaje nekakav težak aftertaste koji ti obloži usta čudnim filmom. Nedorečena
Ocjene 21,5/40

2. Orijent, petrinjska 2 – 9 kn


Srednje velika, nepravilnog oblika, savršena crta, bez puno šećera.
Lijepe rupice, bogatstvo pekmeza, žutine, masti, bliže piroški iz djetinjstva nego klasičnoj krafni.
Domaći, masni štih, kao da je Spužva Bob pao u rajnglu, masti do koljena, fini kiseli pekmez – vrijedi truda u teretani!
Ocjene 27/40

3. Ilica, Ilica 92 – 4 kn


Srednje veličine, bez vidljivog šećera, okrugla, s mizernim udjelom pekmeza
Bračka krafna, kao da ju je pravio student kojem kasni isplata, ali sa stvarno s dobrim okusom tijesta za zaposliti zube. Domaći okus, chewy (nije prevedivo, žvakljiva, nooo), za preporuku, pogotovo kad se usporedi s besramno skupim krafnama
Ocjene 27,5/40

4. Vincek, Ilica – 8 kn


Na prvi pogled djeluje posušeno, jučerašnje. Velika, dosta šećera, fino pečena s nedovoljno pekmeza
Tijesto zbijeno, slankasto, u daljini zove na užeglost.
Nije sve u izgledu, ima nešto i u nosu – miriše na još, ali nakon kušanja nema potreba za repetama.
Ocjene 20/40

5. Pekara Pan Pek, Trg Bana Josipa Jelačića – 3.60 kn


Među najmanjima na testiranju, ali lijepa, kao mlada Japanka na dijeti
Industrijski miris, tvrda, suha s gorkastom korom, metalni aftertaste, nekako kao da je sad izašla iz noćne smjene u željezari.
Kako je zaključila najviša članica žirija: „Jako lijepo. Za staviti na policu i ostaviti je tamo jer je tvrda, suha, kruhasta… možda sam je trebala nafilati špekom i sirom… tako se ne bi osjetio umjetan okus.“
Ocjene 14/40

6. Jakšić, Zvonimirova 30 – 8 kn


Crta oko krafne u jednom trenutku nestaje, masne površine koja je upila šećer, prerezana zove na još pekmeza, ali pažljivijom grižnjom smo otkrili da se isti krije samo u jednoj četvrtini. Drugi puta centrirati!
Konačno miris, aroma, alkohol, smisao. Netko nije štedio na rumu ili rakiji, nismo se uspjeli složiti.. Mrvu sirovkasta i s premalo pekmeza, ali jedina s imenom i prezimenom, najbolji aftertaste, the krafna!
Ocjene 33/40

7. Pekara Croatia, Trakošćanska – 3.50 kn


Molim vas, jednu krafnu s pekmezom
Izvolite, hvala, doviđenja…
Tri sata kasnije, krafna je s čokoladom. Diskvalifikacija samo takva, a opći dojam (naravno da smo je pojeli) tvrdoće i malene užeglosti bi je nekako smjestio u donji dio tablice
Ocjene: Diskvalifikacija

8. Dafina, Ozaljska – 4.50 kn


Daleko najveća na testiranju, masnaaa, uštipak a ne krafna, s rupetinom na glavi, razvaljena. Pekar ju nije volio…
Gilfača, kako smo je od milja nazvali, podsjeća na dane u osnovnjaku kad se veseliš kvantiteti, ali staneš na pola, narodna krafna, za mase.
Potpuno bijelo tijesto, pekmez koji curi kao iz lava cakea, mast posvuda, za nahraniti stvarno jako gladne ljude.
Ocjene 17/40

9. Klas, Kralja Tomislava 17 – 4 kn


Gdje je nestao šećer, velika, naborana…
Najbolji pekmez dana, „prelijte me s njim“, mareličast, kiseo, prirodan, karakter, miris, dobra!
Okusno je malo pretvrda i žilava, ali pekmez je diže u neslućene visine, na ovo su pali Ivica i Marica!
Ocjene 26/40

10. Dubravica, Gagarinov prolaz 5 kn


Bijela, nježna, albino krafna, djevica po horoskopu… Kao mlada na vjenčanju. Prvom.
Velika, s puno šećera, dojmljiva, ali prokleto malo pekmeza, morao sam nožem raspoređivati na četiri dijela…
Nekako umjetan miris i okus, odrađeno, bez emocija i previše ljubavi. Za utjehu…
Ocjene 19/40

11. Finesa, Medarska 67 a – 4 kn


Zadnja pekara u koju smo ušli, iza 17 sati, ostale su samo od vanilije i čokolade. Biramo čokoladnu s tri crte po sebi, pa ima radni naziv Wolverine i Adidas, a tu je možda i bolje da smo stali, jer osim zanimljive lješnjakaste unutrašnjosti, nije vrijedna spomena
Ocjene: van konkurencije

Što smo zaključili:
Na drugom su mjestu tu negdje u bod i pol Klas, Orijent i Ilica, zanimljiva svaka za sebe, dok je na prvome mjestu daleko Jakšić. Čestitamo. Jako mi je žao što je besramno skupi Princess u Gajevoj – nestao, sada je tamo još besramnije skuplji Cukeraj (kao i u Petrinjskoj, kupili smo samo tamo za 10 kuna – nismo duplali), a vječita konkurencija Jakšiću otišla u povijest.

Slavna Meet Mia nema krafne na ulazu u slastičarnicu nego samo dostavu, a nismo htjeli naručivati jednu krafnu da nas ne bi zezali. Trešnjevačke pekarnice Šeničnjak i Sršek u 16.30 više nisu imale krafne, kao ni M&M u Rudešu u 16.45, tako da smo se lijepo provozali kvartom i naučili lekciju

Pekare i slastičarne Botinec, Medenjak, Memy i cijeli Samobor su nam bile malo van dometa tog kišnog popodneva, pa smo ih ostavili za drugi put.

Nadamo se da nam pekarnice i slastičarne neće zamjeriti na iskrenosti, i želimo vam svima pune vajngle i da sretni i debeli dočekate proljeće, a mi ćemo kroz koji dan istestirati i ostale krafne koje su nam promaknule. Svakako nam se javite ako baš vi zate gdje se skriva najbolja krafna!

MOGLO BI VAS ZANIMATI