Ne čini ste tako davno kako smo posjetili Rudeš, i umjesto da gledamo ragbi ili nogomet, u restoranu u sklopu igrališta – pojeli jako dobar steak između dva lockdowna. Spare RIBS Grill sad ima još dobrih vijesti za one gladne dobrog komada mesa!

Naime, kako nam je rekla njihova direktorica marketinga Štefica Vargek, došli su do sljedećeg zaključka:

“Potaknuti trenutnom situacijom i činjenicom da smo zatvoreni, odlučili smo se na dostavu sirovih steakova. Željeli smo našim gostima, a i onima koji će to tek postati, pružiti mogućnost da u vlastitom domu pripreme odrezak gotovo dobro kao što ga mi pripremamo. U ponudi imamo četiri vrste steakova – Ramstek, Chicago steak, T-bone steak i Ribeye steak. Meso je vrhunske kvalitete, naravno. Svi osim Chicago steaka odležavaju minimalno 28 dana, u posebnom frižideru, u strogo kontroliranim uvjetima – tzv. dry aged steakovi. Meso zrije na strogo kontroliranoj temperaturi i vlažnosti, a kontrolira se i cirkulacija zraka kako bi se u konačnici razbila vezivna tkiva mesa i kako bi ono postalo mekano. Chicago steak izdvaja se od ostalih prema metodi zrenja. Za razliku od ostalih, kod Chicago steaka koristi se metoda tzv. mokrog zrenja. Meso se vakuumira i također odležava u strogo kontroliranim uvjetima.”


Kad smo ih posjetili na Rudešu, pojeli smo tamo izvrstan Chicago steak pa možemo sa sigurnošću reći da u Spare RIBSu znaju što rade pa nam je Štefica nam je u dogovoru sa svojim kuharima dala i savjet kako ispeći savršeno meso:

“Odležano meso nema potrebe marinirati. Ako meso nije odležano, onda je dobro marinirati ga 24 sata prije, no kod dry aged steakova nema potrebe za time. Ono što je bitno jest da grill tava bude dobro ugrijana, odnosno vruća. Meso prije pečenja treba držati na sobnoj temperaturi nekih sat vremena prije pečenja. Nakon što se odrezak ispeče po želji ,,gosta“, bilo bi dobro pustiti ga desetak minuta da ,,odmori“, kako bi meso odradilo svoje i pustilo višak vlastitog soka. Nije potrebno motati ga u foliju.

Da je odrezak gotov možemo odrediti ili vremenski, prateći duljinu pečenja ili pak termometrom – što je najbolja opcija. Ovisi o tome želimo li da odrezak bude pripremljen rare, medium ili well done.

Rare: 3 minute s jedne strane, 2 minute s druge strane / 46-48 C
Medium: 5 minuta s jedne strane, 3 minute s druge strane / 54-57 C
Well done: 7 minuta s jedne strane, 5 minuta s druge strane / 65-66 C”

Mi smo naš ispekli medium, no metodom 4 minute s jedne i 4 minute s druge strane plus još minuta zalijevanja otopljenim maslacem, pošto smo imali goste, malo smo pojačali ipak pečenje pošto neki nisu baš ljubitelji onog crvenog sočnog mesa. Uz T-bone steak ispekli smo klasične ličke pole krumpira sa špekom i zaboravilina koronu na nekoliko sati.

Meso se iz RIBS-a može naručiti pozivom na broj 01 3861 919, upit se može poslati na info@spareribsgrill.hr, a kontaktirati ih možete i putem društvenih mreža (Facebook i Instagram).

“Tu smo za sve informacije o gramaži i savjete kako pripremiti odreske.” dovršava Štefica, a na vama je da boljoj polovice recimo za Valentinovo ispečete steak u obliku srca pošto, izgleda, ove godine Valentinovo nećemo slaviti po restoranima.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

 1. absolve

  12. travnja 2022.

  Ꮤhatѕ up tһis is kind of of off topic but I was wߋndering if Ьlogs
  use WУSIWYG editors or if yoս һave to manualⅼy code with HTML.
  I’m starting a blog soon but һave no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with expeгience.
  Any help would be greatly appгeciated!

 2. radical

  5. svibnja 2022.

  I know thiѕ web site gives quality depending content and adⅾitіonal
  data, is there any other web site which provides these kinds
  of stuff in qᥙality?

 3. popcorn

  9. rujna 2022.

  Nice post. I was checкing continuօusly tһis blog and I’m inspired!

  Extremely useful іnfo specifically the last phaѕe
  🙂 I tаke care of such information mսch. I սѕed to be looking for this particular information for a very lߋng time.
  Ƭhank you and best of luck.

Comments are closed.