Ivana Šušković vlasnica je YouTube kanala i Instagram profila Idemo redom te se u slobodno vrijeme bavi organizacijom prostora. Kako ovih dana imamo i više nego dovoljno slobodnog vremena za uređenje doma, zamolili smo ju da s nama podijeli nekoliko savjeta za organizaciju omiljene prostorije – kuhinje.

Nikad nisam čula da je netko rekao da mu je kuhinja (ili ostava) prevelika. Svašta može biti preveliko, ali kuhinja nikad. Uvijek nam nedostaje neka ladica, dodatna polica, ormarić i rijetko kad smo zadovoljni rasporedom kakav je u njoj. Kadgod upitam ljude s čim imaju najviše organizacijskih problema, u većini slučajeva odgovor je – s kuhinjom. Pa hajmo pogledati neke od savjeta koji su i meni pomogli da
kuhinjski prostor učinim funkcionalnijim, nadam se da će i vama.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨Ivana✨ (@idemo_redom) on

1. PLANIRANJE

Ovo se odnosi na samo projektiranje kuhinje. Vrlo je važno uposliti stručnu osobu koja će vam do najsitnijih detalja isplanirati prostor u kojem ćete u budućnosti provoditi jako puno vremena. Kuhinje nisu jeftine i ne mijenjamo ih često, zato je ovaj korak toliko važan. A
ako ste njega propustili odraditi kako treba, čitajte dalje.

2. KUTIJE-ORGANIZATORI

U kuhinjama se često javlja problem dubokih ormarića, pa onda naguramo nešto skroz otraga i zaboravimo da je tamo. Mjesecima. Grupiranjem namirnica u organizatore koji odgovaraju dubini ormarića, za tren ćemo napraviti uredan i funkcionalan prostor u kojem nam se neće gubiti stvari. Jednim potezom izvučemo organizator baš kao da je ladica, i sve je odmah tu.

3. U VISINI OČIJU

U visinu očiju vijek stavljajte najčešće korištene namirnice, visoko ono što rjeđe koristite, a otraga (ako baš morate) duplikate ili viškove i dopune za teglice.

4. RAZDJELNICI

U ladicama uvijek koristite odgovarajuće RAZDJELNIKE. Oni mogu biti kupovni, ali možete ih i sami napraviti od viška ambalaže ili nekih plastičnih posuda kojima ste zagubili poklopac ili ih više ne želite koristiti za spremanje hrane. Premrežite ladicu takvim razdjelnicima i razvrstajte nespretan kuhinjski pribor u njih. Sve će izgledati urednije i preglednije nego da je na velikoj hrpi. I što je najvažnije, odmah ćete znati gdje je što.

5. OKOMITO SLAGANJE

Štogod možete, složite OKOMITO. Uspravite tave, protvane, poklopce, daske. Uspravno može stajati i aluminijska folija, papir za pečenje, kuharice, a za njih je jako praktičan poznati magazine holder ili držač za časopise. Tako ćete iskoristiti visinu i dubinu police, a izbjeći ćete
poznato urušavanje kad krenete vaditi onu najdonju stvar iz gomile.

6. KATEGORIZIRAJTE

Neki vole pretakati namirnice iz originalne ambalaže u za to predviđene spremnike, a neki i ne. Da biste imali urednu i preglednu kuhinju, važno je kategorizirati namirnice i složiti ih po sličnosti i upotrebi. Dakle, tjestenine bi trebale stajati zajedno, brašna zajedno, ulja, začini i tako dalje. Nije toliko važno je li spremnik lijep i označen, ako na tri različita mjesta držite brašno. Uzalud vam spremnik kad i dalje ne znate gdje je što i koliko čega imate.

7. TRI PUTA MJERITE

Mnogi naprave tu grešku da čim odluče organizirati kuhinju, krenu u trgovinu po organizatore i spremnike, a da uopće ne znaju što im treba. Prije kupnje potrebno je pregledati sve namirnice, kategorizirati ih i izmjeriti police kako biste nabavili organizator kojim ćete najbolje iskoristiti svoj spremišni prostor. Jer to i jest cilj, zar ne? Odlučite gdje će što stajati, probajte to tamo staviti i bez organizatora da vidite ima li kakvih prepreka. Kupiti organizator je najlakši i završni dio posla, zapamtite to.

8. VERTIKALNI PROSTOR

Koristite dodatne police za iskorištavanje VERTIKALNOG prostora. One su vrlo jednostavne jer se ne montiraju i njima možete nadomjestiti loš raspored polica u ormarićima. Imate li prevelik razmak između polica, ovakva dodatna polica podijelit će taj prostor na dva dijela pa ćete moći namirnice slagati na dva kata. Vrlo funkcionalno i korisno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ✨Ivana✨ (@idemo_redom) on

No, prije nego se bacite na organizaciju, sjetite se raščistiti prostor. Tko me bolje poznaje, zna da je to moja omiljena tema, jer raščišćavanje uvijek mora prethoditi organizaciji. Organizirati višak stvari je uzaludan posao i to je uglavnom razlog zbog kojeg ljudi iznova i iznova organiziraju i sve se uvijek vraća u prvobitno stanje. Zato ovaj put nemojte napraviti istu pogrešku – prije organizacije sve namirnice izvadite na čistu površinu, pogledajte koliko čega imate. Bacite viškove, stvari kojima je prošao rok Trajanja ili koje ne mislite koristiti. Sve police dobro očistite i izmjerite. Kategorizirajte i uočite koliki vam je prostor potreban za koju kategoriju. Nekome za kolače treba čitava polica, dok je meni dovoljna jedna mala kutijica.

Organizacija je individualan proces. Ne postoji univerzalno rješenje, ali postoje smjernice. Neke od njih imate već ovdje u tekstu, neke ćete i sami otkriti. Upustite se u organizaciju jer vi to znate i možete, a konačan rezultat će vas toliko rasteretiti da ćete se navući. Sjetite me se kad se ulovite u organizaciji ormara, kupaonice, garaže…

MOGLO BI VAS ZANIMATI