Moja draga prijateljica Vanja Veselić je od samog početka bila čest gost u našoj viličastoj kuhinji. Isprobavale su se na njoj i veganske varijante naših tradicionalnih jela, nekad uspješno, a nekad malo manje. S čuđenjem je dočekivala naše mesne torte, ali nikad nije ustajala od stola već je spremno, ako treba, i sama spremala svoje veganske specijalitete. Od samih se tih početaka puno toga promijenilo, Vanja je s veganske ipak prešla na onu vegetarijansku ishranu, a osim toga, odselila je u daleku Švedsku i to u Stockholm.

 

Nakon što sam oplakala njen odlazak, pomirila se s tim da je još jedna moja odrasla prijateljica Hrvatsku zamijenila nekim hladnijim, ali njoj sretnijim mjestom, mogla sam krenuti na ona po život bitna pitanja. Vanja, što jedeš u Švedskoj?!

Dakle, ajmo ispočetka. Kad i kako je krenuo tvoj put ka vegetarijanskoj i veganskoj prehrani?

Na prvoj godini fakulteta, iako je tranzicija bila negdje od kraja osnovne škole i tijekom srednje, to je taj neki zainteresirani i nesigurni, a istovremeno i buntovni i hrabri period života kad se tražiš, preispituješ sve oko sebe i formiraš stavove. Nakon nekoliko godina prešla sam na veganstvo, a nakon nekog vremena ponovno se postepeno vratila sirevima i ostalim mliječnim proizvodima. Otada se držim vegetarijanske prehrane.
Sjećam se da sam govorila ako primijetim da mi nedostaje meso ili ako ću imati zdravstvenih problema zbog nedostatka istog, da ću ga početi jesti. To se još nije dogodilo, evo ide 13. godina, a ja i dalje pasem travu, kako bi se reklo u narodu.

Jedna od stvari koje iskreno cijenim kod tebe je što nama ostalima nikad nisi zamjerala kad smo sretno jeli masne burgere kraj tebe, dok si ti bila osuđena na pomfrit jer dosta restorana nije imalo spreman vege dio menija. Nikad neću zaboraviti pizzu u Kutini (jako se smijem sad), ali ono što me zanima je koliko je zapravo bilo teško nahraniti se u Hrvatskoj kroz godine?

Na našim prostorima je toliko ustaljena prehrana bazirana na mesu ili ribi da pojam vegetarijanstva/veganstva još nije u potpunosti shvaćen i razumljiv.

Mislim da je većina vegetarijanaca kad-tad doživjela scenu “uzmi malo kulena, pa nije ti to meso” ili “ima za vegetarijance tuna ili oslić…”, što zna čak biti i simpatično ako se radi o ozbiljno zabrinutom domaćinu koji se boji da ne ostanem gladna, hahaha.

Ali jednostavno ta tema još nije toliko zastupljena u hrvatskom društvu pa se još donedavno promicanje veganstva znalo svesti na performans i zalijevanje kantama crvene boje jednom godišnje na trgu. No pristup se polako mijenja, ali trebat će još neko vrijeme dok ti pojmovi ne postanu češća i “mainstream” tema u Hrvatskoj. Ali kad granica vegetarijanstva nije jasna glavnom kuharu restorana, onda se zapitam kako to, kako to, netko me sabotira.

Veganstvo je još veći misterij u Hrvatskoj. Zapravo, toliki misterij da je ponekad u restoranu bilo najjednostavnije reći da sam alergična na mliječne proizvode jer je to bio jedini način da doista obrate pozornost na sastav namirnica, hahaha.
Priča o pizzi iz Kutine je tim više komična jer je pojam “veganska” vjerojatno toliko isprepadao osoblje da smo zaključili da su u kuhinji gledali u šampinjone i komentirali “a radije izbaci i njih, nismo baš sigurni”. No nije sve tako crno, Zagreb ima odličnih vegetarijanskih/veganskih opcija, nažalost još uvijek ne dovoljno i dosta njih je u međuvremenu zatvoreno, no svakako je vidljiv pomak u odnosu na prije desetak godina. Očekujem da će sve više restorana s vremenom prigrliti koncept organskog, lokalnog, vegetarijanskog/veganskog, nadam se ne samo u gradovima već i u manjim mjestima. Mislim da bi i seoski turizam trebao poraditi na vegetarijanskoj/veganskoj ponudi, tu leži velik potencijal jer već imaju predivan i čist okoliš te vlastitu proizvodnju.
Što se tiče opskrbe namirnicama, ponuda “plant-based” proizvoda u Hrvatskoj je naglo porasla pojavom specijaliziranih trgovina zdrave hrane, da bi se s vremenom proširila i na supermarkete i manje trgovine, a online shopping omogućio je dostupnost u svakom kutku zemlje. Summa summarum, ponuda je sve veća i sve je lakše nahraniti biljojeda u Hrvatskoj, pogotovo kad slušam priče prijatelja vegana o njihovoj potrazi za obrokom i namirnicama prije dvadesetak godina. Ipak, to je još daleko od konkretne diskusije na razini društva i ponude kakva je primjerice u Švedskoj.

Definitivno možemo zaključiti da je u zadnje vrijeme ipak i Zagreb napredovao. Gdje si najradije jela prije nego si onu hrvatsku adresu zamijenila švedskom?

Imam svoja omiljena mjesta, čija je glavna nit vodilja koncept veganstva i održivosti. Najbolji primjer je restoran Zrno koji ima pažljivo osmišljene menije i koji koristi sastojke iz vlastite eko proizvodnje. Simple Green by Jelena restoran je istog koncepta.

Veganšpek meni osobno ima zanimljiv koncept jer kombinira vegetarijansku/vegansku i mesnu kuhinju i meni je odličan izbor za ručak s dečkom, obitelji ili prijateljima koji jedu meso, pa je ovo dobar kompromis jer baš kao što si rekla, nije mi problem vidjeti meso na tanjuru, ali me stvarno smeta kad je jedna strana osuđena na slabiju ponudu.

S obzirom na to da su burgeri hit zadnjih godina, razveselilo me pokretanje Barcode Mitra fast fooda. Od ostalih mjesta s brzovege hranom izdvojila bih Green Point i Koykan koji zna imati i kuhana fina jela “na žlicu”.

A što se tiče restorana koji nisu isključivo vegetarijanski, ali imaju odličnu ponudu, svakako su mi omiljen šrilankanski Curry Bowl, korejski Omma i indijski Namaste, s obzirom na to da uživam u orijentalnim jelima.

Koliko je svjetlosnih godina Švedska ispred nas i po ovom pitanju?

Šveđani u novijoj povijesti nisu imali rat niti imaju egzistencijalnih problema, stoga je logično da su ovdje potpuno drugačije teme o kojima se priča i diskutira. Ono što je najizraženije je tema o održivosti i budućnosti. Ovdje je poprilično razvijena svijest da živimo u “oštećenom i zagađenom” svijetu za što je glavni krivac isključivo čovjek.

“Sustainable” je ovdje pojam koji sve interesira, od običnog građanina do globalnih kompanija i sve ide u tom smjeru.

Ovdje većina zgrada ima “recycling room”, dio otpada se koristi za grijanje i jasno su definirani trenutni problemi i izazovi, ciljevi i budući planovi gospodarenja otpadom. Ovdje se planski projektiraju i grade cijeli novi kvartovi koji su održivi. Ovdje je 15 godina unaprijed projektirana ekstenzija metroa na temelju projekcije rasta stanovništva, razvoja novih kvartova i novih radnih mjesta u Stockholmu. Diskutira se o novim materijalima u industriji, od proizvoda i ambalaže u potpunosti izrađenih od recikliranih materijala do tehnoloških noviteta proizvodnje materijala od bakterija i gljivica.

Stoga je logično da je i pitanje prehrane i cijelog lanca proizvodnje hrane jedna od glavnih društvenih tema s obzirom na to koliko je velik utjecaj prehrambene (posebice mesne) industrije na okoliš. Rasipanje resursa i energije, zagađivanje vode, emisija CO2 i svi negativni aspekti masovne proizvodnje hrane jednostavno se ne uklapaju u skandinavski koncept održivosti. No ne kažem da to znači da su svi u Švedskoj vegani, već da su nešto otvoreniji prema alternativnom načinu prehrane i promišljanju o budućnosti i održivim rješenjima. Ovdje društvo u globalu shvaća problem i nastoji ga što više smanjiti. Zato se neprestano propitkuju nove mogućnosti, sve se više pridodaje pozornost novim zamjenama za meso, razvijaju se platforme koje nastoje smanjiti problem prekomjernog bacanja hrane itd. Društvo nastoji ići u smjeru održivosti, za neke to obavezno podrazumijeva i održiv način prehrane, stoga interes i potražnja rezultiraju tako velikom ponudom vegetarijanske i posebice veganske hrane.

Kakve su cijene ako uspoređujemo s onim hrvatskim?

Cijene samih namirnica su otprilike iste ili nešto više nego u Hrvatskoj. Ekološke i organske namirnice su naravno skuplje u odnosu na one bez certifikata, ali i dalje se zadržavaju u okviru priuštivosti. Oatly zobeni napitak jednako košta kao i u Hrvatskoj, ako ne i manje, hahaha.
Ako uzmemo u obzir švedski standard, ne događa se da doslovno pojedeš pola plaće kao u Hrvatskoj, stoga priznajem da ne obraćam toliku pozornost na cijene.
Ono što je primjetno je da većina restorana za vrijeme ručka ima raznoliku ponudu i da uz onu mesnu uvijek obavezno dolazi i vegetarijanska opcija, a cijena je, osim što je i više nego prihvatljiva (otprilike sto kruna) također i jednaka za obje opcije. Vegetarijanska/vegan ponuda je stvarno širokog raspona cijena, od pristupačnih street food cornera do onih paprenih, no uostalom kao i kod svakog restorana ovisi što tražiš – brzi obrok, otmjeni brunch doživljaj ili pak vegetarijanski fine-dinning i slijed jela pripremljenih od strane top chefa.

Što jedeš kad ne jedeš po restoranima?

Zapravo, doma se hranim dosta jednostavno i “čisto” pa moj tanjur uvijek ima komad biljnog proteina, porciju kvalitetnih ugljikohidrata i porciju povrća. Zvuči dosadno, zar ne? Možda bolje da dam primjer da najčešće pripremam juhu od butternut tikve i mrkve, variva od povrća, vegetarijanske “šnicle” i popečke, halloumi i tofu koji idu uz sve, falafel, curry, gulaš s okruglicama od kruha, “krilca” cvjetače ili brokule, rižota, složence, burgere i batat. Ujutro i navečer sam još dosadnija osoba koja jede zobenu kašu i posni sir.

U Švedskoj sam se “navukla” na halloumi i chai latte, a prvih mjesec dana sam jela smrznutu polugotovu vegansku hranu jer sam morala isprobati baš sve što ima u trgovini. Pitali su me što mi ovdje nedostaje, a da ima u Hrvatskoj. Trebala su mi puna 3 mjeseca da shvatim da jedino što ovdje ne mogu pronaći su one smrznute knedle (omiljene su mi s kvarkom/svježim sirom).

Ajmo sad na onaj dio zbog kojeg smo ovdje. Ova kreativna genijalka je moju zamolbu da tu i tamo uslika neko jelo da napravimo malu priču shvatila jako ozbiljno i “štreberski” odradila zadatak. Što i gdje Vanja jede u Stockholmu?

Urban Deli

Sveavägen 44

 

 

Urban Deli je spoj restorana, specijalizirane trgovine hrane i tržnice. Nalazi se na nekoliko lokacija, a moj najčešći odabir je ona na Sveavägenu, i to uglavnom za vrijeme ručka. No brunch je jedan poseban doživljaj, a nedavno je krenula “sezona” te je otvorena terasa na 9. katu s koje puca pogled na cijeli grad pa ne mogu dočekati da stane sjeverni vjetar da doživim i taj pogled u kombinaciji s odličnom hranom.

Eggs Benedict
Poached egg, sautéed spinach, brioche, hollandaise sauce + tomatoes
130 SEK


American pancake
with blueberries and white chocolate mousse
145 SEK

Krenulo se odmah na konkretno. Jaje, špinat, savršeni holandez umak i domaći kruh su toliko dobri da je sve nestalo u dvije minute. Odugovlačila sam s rajčicama, čisto da dodam još koju minutu prije nego pokupe tanjur i da samu sebe uvjerim da sam pojela dovoljno povrća da mogu na desert. Desert ne može biti jednostavniji – palačinke, ali s minijaturnim twistom, mousseom od bijele čokolade. Brunch po mojoj mjeri!

WEB: urbandeli.org
INSTAGRAM: @urbandelisveavagen

 

Indian Street Food & Co

Jan Inghes Torg 22

 

Lanac restorana koji uspješno spaja indijsku kuhinju i minimalistički skandinavski pristup i održivost. Baš kao i velik broj restorana, preko tjedna nudi ručak za stotinjak kruna. Imam sreću da se najljepši od njihovih restorana nalazi u susjednom kvartu, pa sam čest gost tijekom pauze. Pogled na jezero Hammarby i Södermalm s druge strane uspije razveseliti tijekom najtmurnijih dana, a pikantni specijaliteti mogu ugrijati i tijekom najhladnijeg vremena. A kad krene ljeto, ponuda se širi i na kamione s hranom, koji su uredno znali pokupiti nagrade na Nordic Food Truck natjecanju. Veliki plus je i što koriste namirnice lokalnih proizvođača.

Vegetarian lunch
Today’s DAL with paneer, veggies, raita, basmati rice and salad
105 SEK

Pikantni curry od leće i paneer uvijek naručujem u svakom indijskom restoranu jer ako valja, zašto se ne držati provjerenog (ponekad se zbog toga smatram gastro-idiotom). No da ne bi bilo da se držim k´o pijan plota, ovaj slijed sadrži za mene nešto novo, a to je raita. Jogurt, krastavac i korijandar dominiraju ovim preljevom za salatu koji fino izbalansira ljutinu curryja.

 

WEB: indianstreetfood.se
INSTAGRAM: @indianstreetfoodsweden

 

Mahalo

Odengatan 26

 

Jedna od veganskih oaza u Stockholmu. Neonski “Vegan is the new black” vrišti na zidu, a s obzirom na to da zna nastati poprilična gužva i da moraš čekati u redu za stol, čitanje menija je idealno za ubiti vrijeme i dobro se nasmijati. Smoothiji “Pussy Power”, “I love you so matcha”, “First lemonaid kit” ili pak jela “Jamaican me crazy”, “Loaded fries before guys”, “Netflix & chilli” su moji favoriti po nazivu, a za ručak sam ipak odabrala bowl jer sam na Instagramu vidjela da je to popularno. Naravno.

“Give chick peas a chance”
Falafel with fresh herbs, hummus, carrot, hampagremolata (?), pickled onions and tahini
129 SEK

Bio je prvi dan proljeća, osjećala sam se poletno i lagano, pa sam u istoj maniri nastavila i s ručkom (iako nemam ništa protiv “zakucavanja” teškom hranom, štoviše). I dalje tvrdim da ugljikohidrati čine ljude sretnima, a iako je ovaj obrok bio poprilično siromašan istima, nisam previše plakala za njima. Falafel je savršeno plivao u kremastom humusu, a ja sam plivala bespućima interneta pokušavajući saznati što je to hampagremolata.

 

WEB: mahalosthlm.se
INSTAGRAM: @mahalosthlm

 

Falloumi

Ringvägen 127

Otkad sam stigla u Stockholm, priznajem da sam se navukla na halloumi i da sve više potiskuje tofu iz mog tanjura. A zamislite tek oduševljenje kad sam otkrila da se netko sjetio spojiti halloumi i falafel! Tako je nastao Falloumi, živopisni fast food na Skanstullu. A da nisam samo ja oduševljena, oduševljeni su i ljudi koji nešto znaju, za razliku od mene, pa je Falloumi kući ponio “Most innovative falafel 2018” nagradu. A kad smo kod posebnosti, ne može vas ne oduševiti interijer koji bi se najbliže mogao opisati kao eksterijer u interijeru. On daje poseban štih street fooda, a i “veš na štriku” iznad kuhinje upotpunjuje doživljaj. No vratimo se mi na hranu.

 

View this post on Instagram

A post shared by Falloumi (@falloumi)

Biram:

“STEN” bowl
Falafel, rice, halloumi, hummus, tahini, parsley, roasted carrots, pickled red cabbage and coban salad

Prijatelj bira:

Falloumi
Falafel, halloumi, hummus, falloumi sauce, picled red onion, tomato and parsley
+
Sweet potato fries

Bowl: 125 SEK
Falloumi (wrap): 95 SEK
Sweet potato fries: 50 SEK


Ponovno sam odabrala bowl, ovaj put s meni dragim ugljikohidratima u obliku riže. Ne znam je li bolji falafel ili prženi halloumi (inače ga samo bacim na grill tavu), a prijatelj je toliko oduševljen da je ustvrdio da zapravo nema pojma šta jede, ali da je vrhunski i da bi mogao isto jesti svaki dan. Mogla bih se složiti s njim.

 

WEB: falloumi.se
INSTAGRAM: @falloumi

Koh Phangan

Nybrogatan 8

Sjajan tajlandski restoran na tri lokacije, dva u Stockholmu, jedan u Uppsali. Prijatelj i ja smo za ovu priliku odabrali onaj na Östermalmu. Kako bi osoblje reklo: “Nadamo se da ćete kod nas imati zabavnu večer i mini godišnji”. A ne! Prvo što ti prođe kroz glavu je “je li ovo neki random party?”. Interijer je dosta teško dočarati, no možda je najbolje da samo nabacam pojmove: šarene lampice, ogromni akvarij, puno fluorescentnog kiča, obavijest da se ne hrani ribe u vodi koja teče ispred kuhinje. A to je samo “a piece of Thailand in Stockholm”, kako kažu.

 

Tzai Satey (vegan)
Grilled curry marinated tzai satey with peanut sauce and Thai pickled chili cucumber
175 SEK


Bila sam jako blizu da naručim običan Pad Thai s povrćem, ali je prijatelj bio glas razuma i potaknuo me da izađem van svog okvira gastro-idiota i probam nešto novo. I sad imam novo omiljeno jelo. To su ražnjići od Tzay smjese (veganski i bezglutenski proizvod od soje https://www.tzay.se/ ), marinirani u curryju i bačeni na grill. Savršeno idu uz odličan umak od kikirikija (inače ne volim kikiriki, samo da naglasim) i poprilično pikantne kisele krastavce.

Vratit ću se, moram isprobati i ostatak vegetarijanske ponude!

 

WEB: kohphangan.se
INSTAGRAM: @kohphangan.stockholm

 

The Green Queen

Norr Mälarstrand 64

 

Još jedan isključivo veganski restoran, na sjajnoj lokaciji i na jednoj od naljepših šetnica u gradu. Dugo se krčkalo i kuhalo, da bi konačno otvorili sezonu i ponovno krenuli s radom sredinom travnja. Glavni koncept je da je sve “clean”, odnosno bez glutena, laktoze i šećera. Ponovno uzimam Instagram “bowl” (spavaš li mirno, Kotiga Deane?), ali ovaj put zato jer su napomenuli da je to novo na meniju.

Buddha Bowl (vegan)
Marinated Tempish, pickled carrots, edamame beans, smashed avocado, brown rice, chilimayo, pickled red cabbage
175 SEK

Glavni sastojak su kockice mariniranog Temp:isha (https://www.tempish.se/). Riječ je o proizvodu jednakog sastava kao i tempeh, no s obzirom da je od lokalnih sastojaka, dodali su -ish za malo švedskog toucha. A najbolja stvar je da na 100g ima čak 40g proteina!

WEB: thegreenqueensthlm.com
INSTAGRAM: @thegreenqueensthlm

Mälarpaviljongen

Norr Mälarstrand 64

 

Na istoj adresi, preko puta The Green Queena, nalazi se jedna od najljepših terasa u Stockholmu. Zašto ne svratiti s prijateljima na piće nakon ručka i uživati u zalasku sunca. Doduše, postoji mogućnost da ćete zalazak sunca dočekati stojeći u redu ispred Mälarpaviljongena jer se stol čeka i po sat vremena, no isplati se.

Strawberry mocktail
79 SEK

Ako ogladnite od svježeg zraka, sunca ili čekanja u redu, a ne želite izgubiti stol da svratite preko puta do The Green Queena, ovdje u ponudi imaju veganski Beyond Burger. Inače, Mälarpaviljongen je LGBT-friendly i dio prihoda od prodaje vina pod njihovim brendom ide izravno u Rainbow fond koji promiče jednake osnovne slobode i prava za sve ljude, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

WEB: malarpaviljongen.se
INSTAGRAM: @malarpaviljongen

Ostala must-visit mjesta i jela koja se ne smiju propustiti:

Bosphorus Meze Store (Hötorghallen)
Ogroman izbor gotove orijentalne hrane
bosphorus.se/meze-store

Rosendals Trädgårdskafé
Najbolja torta od mrkve
rosendalstradgard.se/kafe

Bastard Burgers
Veganski Beyond Texas burger
bastardburgers.se

Weidao
Vegetarijanski bibimbap
weidao.se

 

Sretna i sita, mogu ustvrditi da je ovo tek mali komadić stockholmske vegetarijanske foodie scene. I točno je da još nisam posjetila nijedno mjesto s tradicionalnom švedskom hranom, no doći će na red i mesne okruglice u vege verziji!

Hvala Vanji, a jedino što možemo reći o ovoj švedskoj priči je – nastavit će se, a mi jedva čekamo posjetiti Vanju i pojuriti u ove restorane!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Ciekawe Blogi

    29. svibnja 2022.

    Would it be possible to translate your website into spanish because i have difficulties of speaking to english, and as there are not many pictures on your website i would like to read more of what you are writting .

Comments are closed.