Na 29. Vinistri koja se od 5. do 7. svibnja održava u porečkoj Žatiki, posjetitelji će i ove godine degustirati nagrađena vina na štandu Svijeta malvazije

Tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na Vinistrino ocjenjivanje i 14. Svijet malvazija, najljepši je uvod u 29. Vinistru. Ova najatraktivnija i najstarija izložba vina u regiji otvara se sutra, 5. svibnja, u 13 sati, u porečkoj Žatiki, a ljubitelji vina sve do nedjelje, 7. svibnja, uživat će u bogatom programu i vrhunskim vinima 80 istarskih vinara, među kojima su i šampioni te dobitnici platinastih i zlatnih odličja s ovogodišnjeg ocjenjivanja održanog početkom travnja.

Tada se u hotelu Parentium Plava Laguna okupilo 90 ocjenjivača, 20 više nego godinu ranije, kako bi ocijenili nikad veći broj uzoraka – njih 700, čak 30 posto više nego lani. Rekordan je bio i broj malvazija, u Poreč ih je stiglo 317 iz sedam zemalja, ocjenjivalo se i 325 uzoraka ostalih vina te 58 uzoraka jakih i alkoholnih pića.

Svake godine uzorci iz novih zemalja

„Ove brojke upućuju na kontinuirani rast kvalitete našeg ocjenjivanja koje je prepoznato kao jedno od prestižnijih u regiji i s veseljem mogu reći kako nam u Poreč svake godine pristižu uzorci iz novih zemalja“, poručio je predsjednik Vinistre udruge vinogradara i vinara Istre Luka Rossi sinoć na dodjeli nagrada u hotelu Parentium.

Podsjetimo, šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila je porečka vinarija Kadum, Sonata Riserva 2020., rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija, vinarija Fakin u kategoriji svježih terana, a u kategoriji zrelih Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. Ovu titulu među svježim refoškima osvojila je slovenska vinarija Jogan iz Pobega, dok je titulu Best in Show ponijelo slatko vino s Eolskih otoka Passito Na’jm 2020., vinarije Cantine Colosi sorte Malvasia delle Lipari.

Platine za tri malvazije, tri refoška i jedan muškat

Na ovogodišnjem Vinistrinom ocjenjivanju vina i 14. Svijetu malvazija dodijeljeno je ukupno 135 zlatnih i 95 srebrnih medalja, a u kategoriji jakih i alkoholnih pića 24 zlatne medalje. Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 25 vinara za malvazije iz berbe 2022. i sedam vinara za teran, berbe 2020.
U skladu s kontinuiranim podizanjem kvalitete na Vinistrinom ocjenjivanju proteklih nekoliko godina za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine za minimalno 95 bodova osvaja se platinasto odličje.
Na 14. Svijetu malvazija ovom su se medaljom okitila dva vina iz Vižinade – Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2019. i Deklićeva odležana malvazija iz 2020. te Justino’s Madeira Malvasia Colheita 2009. iz portugalske Madeire.
Od ostalih vina uz Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017., platinastim medaljama okitila su se još tri refoška: onaj iz 2020. momjanske vinarije Prelac, te dva slovenska – Santomas 2020., Vinske kleti Santomas iz Šmarja i Capris Refošk Vinakoper također iz 2020.
Platinu u kategoriji jakih alkoholnih pića za Fernet Amaro 78. osvojila je buzetska Aura.

Godina vina u Istri

„Ponosan sam na sve vas, naše vinare, vinogradare i proizvođače jakih alkoholnih pića, jer ste jedni od najboljih promotora brenda Istre. Istra je napravila veliki iskorak ove godine s sa samostalnim nastupom na najvećem i najpoznatijem globalnom vinskom sajmu ProWein ali i osvajanjem domaćinstva za najprestižnije svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxellesa koje nas očekuje u Žatiki tjedan dana nakon Vinistre. Ovo je definitivno godina vina u Istri“, rekao je uz čestitke svim nagrađenima župan Istarske županije Boris Miletić.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuvši kako Vinistra nije samo izložba vina i vinske opreme nego porečki i istarski simbol koji brendira malvaziju promovirajući je i izvan granica Hrvatske.

„Želio bih se zahvaliti svim istarskim vinarima koji se trude čitave godine kako bi postigli vrhunski proizvod i zbog njih danas u Istri nema loših vina“, zaključio je gradonačelnik Poreča.

Vidimo se već sutra na Vinistri!

Foto:Merlo De Graia

MOGLO BI VAS ZANIMATI