Na uvijek veselim i zabavnim događajima u Garešnici, uz potoke škrleta i izvrsnu klopu hrabro smo odvozili traktorsku alku, posjetili izložbu i muzej te saznali za datum velike filekijade!

 

Garešnica je mirno mjestašce na sat i pol vožnje od Zagreba, osim kad naša država odluči kopati autocestu preko praznika i pritom drži otvorene čak tri naplatne kućice. Srećom, obilazni putevi su uvijek bili zanimljiviji pa smo tako vidjeli i divne ribnjake u Siščanima (iako nisu njihova županija, ali kaj sad, lijepo je) te bez muke došli do odredišta, gradske tržnice gdje se održavao 18. Memorijal Dejana Plavšića.

Mjesto otprije poznato, ljubljenje, grljenje, rakija i gemišt dobrodošlice te najava jedne klasične radne garešničke subote koju vrijedno planira, odrađuje i rijetko odmara direktorica TZ Sjeverna Moslavina Daniela Belak, ponosna na svoj kraj, a bogami i na najpoznatijeg stanovnika, veličanstvenog Ivu Robića.

Heroj nedavno prikazane Večere za pet na selu, neuništivi Boro Golenko je ispred svog OTK Kurbla preuzeo glavnu riječ i na početku predstavio izložbu starodobnih vozila (traktora, motora i automobila) i modele iz 12 klubova iz svih krajeva Hrvatske, Virovitice, Varaždina, Ivanić-Grada, Zagreba, Bjelovara, Nove Gradiške, Čakovca, Turopolja, Zadra te po jedne iz Slovenije i Nizozemske. Uz izložbu i slikanje s oldtimerima te upoznavanje s mladim robotičarima i poljoprivrednicima sa starim sortama, play of the day je trebala biti traktorska alka.

Nakon sudjelovanja u motociklističkoj alci u Bjelovaru koja je bila prezabavna, jedva smo čekali ovu traktorsku u Garešnici! Našli smo svoje traktore, Riba je našao lijepi zaobljeni crveni traktor za kojeg je rekao da ga podsjeća na mene, a ja sam pak ugledala jednu jedinu vozačicu i ljubazno zamolila ako bi me primila za alkaricu, ali pod uvjetom da se ne ljuti ako ćemo biti zadnje. Ipak smo napiknule 5 bodova (zahvaljujući njoj, ne meni, Anita je kraljica i sve je sama napravila, ja sam samo držala improvizirano koplje), dok je Riba pak išao u pripetavanje sa 6 bodova.

 

Poslije napete alke i izložbe oldtimera, navratili smo se u Natura 2000 centar za posjetitelje gdje smo naučili opet nekih novih stvari o Poilovlju, malo zamezili, a čak se i zasviralo! Na kraju smo u Kajgani na livadi DVD-a vozili i tradicionalnu alku u tačkama, ali tu više rezultat nije bio bitan. Dobro, nismo pogodili apsolutno ništa, ali je onda došao gulaš od pet vrsta gljiva pa je sve prošlo u pjesmi i veselju i sjajnim peharima koje Boro ručno radi od rabljenih klipova motora!

Titulu najoriginalnijeg traktora opet je odnio rado viđeni Eicher 15/2 EKL iz 1957. godine koji je prije pet godina bio izložen u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Ponosni vlasnik Branko Prebežac na izložbu je dovezao traktor Steyer iz 1949. godine, koji je dobio nagradu za najstariji traktor. Titulom najuređenijeg traktora okitio se Porsche iz 1960. godine u vlasništvu Željka Ferčaka iz Novog Marofa. Na ovogodišnjoj izložbi predstavio se i Informatički klub Virus iz Kapelice.

Članovi kluba, većinom školarci, prezentirali su rad svoga kluba i robotičke setove što je bilo posebno zanimljivo djeci. Uz to, na nekoliko štandova bila je organizirana razmjena starih sorti povrća i tradicionalnog sjemenja, jer što ide bolje uz starodobne traktore nego stare sorte. Prezentirane su stare sorte kukuruza, graha, krastavaca, mrkve, mahuna, rekao je Mario Juretić, predsjednik Informatičkog kluba Virus i vlasnik ekološkog OPG-a Juretić.

Cijelo vrijeme je odzvanjala svima poznata pjesma Leta 3, defilirali smo traktorima po cijelom gradu i slikali se ispod murala Misteru Morgenu, dogovorili da sljedeći put zatvaramo party u Kurblinoj kući i bezecirali mjesto na Festivalu fileka iliti tripica Kod Bake u Kapelici 3. lipnja 2023. od ranih jutarnjih sati!

Hvala Garešnico, vidimo se za mjesec dana!

MOGLO BI VAS ZANIMATI