Isprobala sam 10 kuglica u 10 različitih slastičarnica u centru Zagreba i mogu vam reći, mislim da u životu nisam pojela toliko sladoleda u toliko malo vremena, ali uspjela sam te sastavila listu koja bi vas mogla iznenaditi!

Zašto pistacija? Pregledavajući Instagram dobila sam dojam da je pistacija nova vanilija, svi je vole i naručuju, a okusom zbilja može iznenaditi, što mi je i pokazalo ovo malo slatko testiranje. Prvih pet kuglica isprobala sam sama, s drugih pet pomogao mi je Marko Josipović, poznatiji kao Marko Bakes, mladi slastičar koji trenutno uzima ljetni predah od studija slastičarstva u Birminghamu.

Voljela bih napomenuti kako baš nikako nisam vezana za niti jednu od navedenih slastičarnica, ne ulazim u to kako tko posluje i, iako sam zbog vlastitih uvjerenja u početku razmišljala o izbacivanju nekih od navedenih s popisa, odlučila sam ih zadržati sve, a na vama je onda da odlučite gdje ćete se zasladiti za vrijeme ovih ljetnih dana. Također, ovo su moji (naši) dojmovi i s njima se možete, ali i ne morate slagati.

U nastavku donosim listu i opise 10 isprobanih sladoleda od pistacije u slastičarnicama u centru Zagreba. Rangirani su od najboljeg prema onom nama/meni najmanje ukusnom.

 

pistacija_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

1. Amelie

Apsolutni favorit i sladoled kojem se uvijek vraćam, divno kremast, s pastom koja dolazi na vrhu, a onda te iznenadi i negdje između i uživanje u ovom sladoledu napravi još malo posebnijim. Kuglica je ogromna, a kornet fino hrskav. Nemam baš ni jednu zamjerku za ovu pistaciju i upravo je sladoled iz Amelie bio razlog zašto sam se upustila u ovo slatko istraživanje. Htjela sam, naime, otkriti postoji li negdje bolja pistacija od njihove. Jesam li je pronašla, zaključite sami.

Adresa: Vlaška 6
Cijena za kuglicu: 12 kuna

 

amelie_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

2. Pingu Gelato

Sladoled iz Pingu Gelato slastičarnice divno je kremast, intenzivnog okusa pistacije, a porcija je stvarno velika. Jedini od isprobanih nije poslužen kao klasična kuglica već onako talijanski, u obliku cvijeta. Kao jedini nedostatak navela bih činjenicu da se prebrzo topi.

Adresa: Radićeva 11
Cijena za kuglicu: 14 kuna

 

pingu_gelato_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

3. Melt (15 kn)

U odnosu na prethodne dvije, Meltova pistacija mrvicu je vodenastija, ali fina i osvježavajuća, intenzivnog okusa. Ovo je ujedno najskuplja i najmanja kuglica od svih 10 isprobanih.

Adresa: Radićeva 15
Cijena za kuglicu: 15 kuna

 

melt_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

4. Chocolat B041

Sladoled u slastičarnici Chocolat b041 jako puno ljudi hvali, meni je bio skroz dobar, ali prije navedeni ipak su bili mrvicu bolji. U ponudi imaju premium i običnu pistacija, pri narudžbi sam napomenula kako želim onu u kojoj se pistacija osjeća jače pa sam dobila običnu (?), okus možda nije toliko intenzivan kao kod drugih, ali je tekstura divno kremasta, čak bi rekla i nekako fino pjenasta pa je doživljaj uživanja u ovom sladoledu posebno iskustvo.

Adresa: Masarykova 25
Cijena za kuglicu: 12 kuna

 

chocolat_b041_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

5. Torterie Macaron (10 kn)

Pistacija iz Torterie Macaron slastičarnice jedina je imala onu finu slankastu notu kakvu često tražim i u neslanim oraščićima pistacije. Okus je stvarno bogat, ima komadiće pistacije, kuglica su zapravo dvije kuglice i za 10 kuna, porcija je zbilja odlična. Moj supatnik u ovom sladolednom testiranju Marko s ovom je bio baš oduševljen.

Adresa: Centar Cvjetni
Cijena za kuglicu: 10 kn

 

torterie_macaron_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

6. Oranž

Okusom fini, teksturom nešto malo manje. Ono što me ovdje zasmetalo su komadići leda u sladoledu. Isprobala sam ga nakon onog iz b041 i bio mi je ipak nešto lošiji. Pozitivna strana je što je i u Oranžu kuglica zbilja velika, a i usput je kad lutate Ilicom.

Adresa: Ilica 7
Cijena za kuglicu: 12 kuna

 

oranž_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

7. Zagreb

Ovaj je i Marku i meni definitivno bio najveće iznenađenje. Pristojan, kremast, možda najslađi od svih, ali ne smeta čak ni nakon četiri isprobane kuglice sladoleda. Čini mi se kao dobar odabir one dane kad poželiš pojesti nešto slatko, a ljeto je i vruće i treba ti osvježenje. U slastičarnicu Zagreb inače baš nikada ne zalazim pa nisam sigurna kakva im je kvaliteta drugih sladoleda i slastica, ali pistacija je stvarno pristojna.

Adresa: Masarykova 4
Cijena za kuglicu: 12 kuna

 

zagreb_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

8. Vincek

Čak i oni koji iz nekog razloga ne vole pretjerano Vincek, kunu se u njihov sladoled pa smo na listu odlučili uključiti i njih. Za mene, pistacija je bila mrvicu prekisela, Marko je dodao kako mu se u okusu previše osjeća mlijeko. Ipak, očito je postojala neka kvaka jer je Marko, što je dulje jeo, na mjestima pronalazio sve više okusa pistacije. Zaključili smo kako je u pitanju sasvim prosječan sladoled od pistacije.

Adresa: Ilica 18
Cijena za kuglicu: 9 kuna

 

vincek_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

9. Millenium (12 kuna)

Ovaj sladoled imao je mrvicu umjetan okus, bio je prilično sklizav na nepcu i nije se brzo topio. Dobili smo dojam da ga rade s biljnim slatkim vrhnjem. Kuglica je nešto manja nego kod ostalih isprobanih, ali se u njoj može uživati dulje jer se topi prilično sporo. Ovom sladoledu, zaključili smo Marko i ja, ipak nedostaje malo ljubavi.

Adresa: Bogovićeva 7
Cijena za kuglicu: 12 kuna

 

millennium_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

10. Kraš Choco bar

Na kraju, ovu pistaciju uvrstila sam u testiranje samo zato što mi je Marko rekao kako ovdje jede najbolji Bajadera sladoled pa je zaključio da i pistacija mora biti jednako fina, sama ovdje nikad prije nisam bila. Pistacija dolazi s nekom vrstom preljeva ili paste od pistacije koja je daleko slađa od one iz Amelie, ali i jedina u cijeloj kuglici ima nešto jači okus po pistaciji. U samom sladoledu se tek negdje u pozadini osjeća orašasta aroma, skroz je neutralnog okusa. Zaposlenica Kraš Choco bara rekla nam je kako sladoled za njih proizvodi Premis iz Makarske pa smo Marko i ja zamislili da smo na moru i sami sebi stvar učinili mrvicu slađom.

Adresa: Ilica 15
Cijena za kuglicu: 10 kuna

 

kraš_sladoled_vilicom_kroz_hrvatsku

A gdje vi jedete najbolji sladoled (od pistacije)?

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Wiadomości Polska

    21. svibnja 2022.

    fantastic post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. Im sure, youve a great readers base already!

Comments are closed.