Zagrebačka Tkalčićeva ulica tamo negdje na sredini skriva malen internacionalni dragulj po imenu Curry Bowl.

 

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Prije nekoliko godina se, naime, Brian Senaratne zaljubio u tajanstvenu djevojku i došao u Hrvatsku. Ta je ljubav završila, ali se rodila neočekivana ljubav prema Zagrebu zbog koje je Brian u potpunosti promijenio svoj život. Iz velike korporacije u kojoj je proveo 13 godina, svoj je život odlučio nastaviti upravo u Zagrebu. Pridružio mu se u ovoj avanturi i brat Clement, koji je zapravo došao samo na dva dana i, vjerovali ili ne, ostao. Skupa su u zagrebačkoj žili kucavici pokrenuli bistro sa svojom otočkom hranom.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku
Posao je išao tako-tako, a onda im je došla mama i umiješala tu svoje čarobne prste, posložila im menu i kompletnu kuhinju pa se danas ovaj restoran bazira na svježim namirnicama s obližnjeg Dolca i začinima koje nabavljaju iz svoje daleke domovine.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Divljenje njihovoj hrabrosti za borbu s hrvatskom birokracijom bez poznavanja jezika i običaja (ali fali vam još jedan papir) na stranu, no ovi momci mogu poslužiti kao primjer da odlična ideja, kvaliteta, trud i upornost zaista mogu polučiti rezultate, čak i u najživljoj ulici u glavnom nam gradu u kojoj sadržaja nikako ne manjka. A oni su svoj komad tog kolača pošteno zaslužili.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

S Curry bowlom i njihovom ponudom smo itekako upoznati, a razveselili su nas i dostavom u vrijeme karantene kad smo isprobali nekoliko njihovih jela, a oduševili smo se, dosta neočekivano, kineskim jelom koje je postalo šrilankansko i to, jelo s lignjama!

Danas imaju novog kuhara, također s ovog živopisnog otoka u Indijskom oceanu, tik ispod Indije, a kao i svake godine prije ljeta – predstavljaju novitete na svom jelovniku.

currybowl_vilicomkrozhrvatskuOkupili smo desetak food blogera i influencera, sjeli za stolove na Tkalči i uz gledanje metropole koja je ovdje najprometnija i nekako najživlja, jedva dočekali – pivicu. Braća Senaratne su inače uvoznici i zastupnici lokalnog Lion Beera, pa smo isprobali Lager, Strong i Coffee Stout.

Lager apsolutno korektan, Strong meni malo prejak, ali iznenađenje dana je izvrsno tamno pivo koje podsjeća na Tomislav u razdoblju dok je Zagrebačka Pivovara još bila naša. Moćno, kaveno, mirisno pivo po cijeni od nevjerojatnih 8 kuna za 0,33 l! Još jedna zgodna činjenica je da Lion možete uzeti u bocama od 0,625 l, prisjetiti se dana kad je bilo Uniona u istoj količini, i te sreće kad skužiš da imaš još dva gutljaja pride!

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

No, prijeđimo na bitno, nismo bili ovdje samo zbog izvrsnog piva. Curry Bowl je sasvim pošteno i kvalitetno mjesto gdje ćete u unutrašnjosti moći gledati kako vam dečki kuhaju, ali vani je trenutno ipak ljepše. Na meniju je sada svega desetak jela, ali je svako priča za sebe. Počeli su s Kotthuom i curryjem, a danas je to već dosta ozbiljno, i nadasve zanimljivo.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Krenuli smo sa salatom s crvenom rižom i kozicom te dhal juhom od leće i masnim kruščićima (svega 25 kn!), a nastavili sa „Snack on the beach“, jer je Šri Lanka, naravno otok, pa se vrijeme u razbibrizi na plaži i prije diska uvijek krati s nekakvim grickalicama.

Tako smo dobili tris pohanaca iz friteze, takozvanu platu, iako je poslužena u simpatičnom mini cjedilu (44 kn): Fish Cutlets, okruglice od tune i krumpira s njihovom curry majonezom, pržene kolačiće od leće Parippu Wadai i nama možda najbolji dio, klasični pileći prutići, toliko sočni i meki da su za svaku pohvalu.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Logično, uslijedio je Kotthu, klasični šrilankanski street food, nešto u rangu našeg bureka ili ćevapa. Ovisno o prilozima, stoji od 52-69 kuna, a radi se o jednoj mješavini svega i svačega, vrlo ukusnoj papazjaniji koja ima okus najfinijeg jela što ste ga skuhali od svega što ste našli u domaćinovom frižideru na tulumu u 4 ujutro! Malo nas podsjeća teksturom na sitno narezane mlince s povrćem i upravo tu ćemo povući najveću paralelu s kuhinjom na koju smo navikli. Sve ostalo je tu da nas iznenadi!
Ovdje smo se susreli i s jačinama ljutine, jer možete birati od 1-4, s tim da Šrilančani sve jedu na 4 i podsmjehuju se nama Europljanima.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Naš Ribafish voli izazove pa je s lovkinjom Moranom Zibar podijelio plijen u vidu Stir Fryja „Deviled Dish“ i pojeo pola ovog gulaša sa svinjetinom, hrskavim povrćem i basmati rižom (koja najviše podsjeća na domaću, pa je stoga i koriste ovdje).

Serviran je s upečatljivim Pol Sambolom, ribanim kokosom sa začinima, a kokosa inače ima skoro svugdje, dani Tropical Blenda u centru Zagreba! Morana i Ribafish su se hrabro držali i nisu nikako htjeli pokazati slabost, ali njihova ozarena lica i lagano orošena čela su ipak govorila nešto drugo. Definitivno su se složili, za one koji zaista cijene dobro začinjenu hranu, ovo je place to be.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Na meniju su od klasika još i vege i mesni curry, pržena riža, hot butter calamari koje smo već nahvalili, a uz još jedan novitet, Curry Tuna Pasta, oduševila je Ribafisha. Ljepljiva, puna okusa i mirisa, sa sirom i vrhnjem i totalno drugačija od svega do sada kušanog. Jako zanimljivo jelo s fantastičnim kombinacijama začina.

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Za kraj, deserti u vidu iznenađujuće osvježavajućeg sladoleda od avokada koji je najviše iznenadio one za stolom koji su se zaklinjali da preziru avokado. Očito ne u ovom obliku jer su tanjuri bili polizani, a ovaj sladoled u kombinaciji sa zaraznim čokoladnim kolačem s keksima (slatko vrhnje s preljevom od šumskog voća ga izvrsno upotpunjuje), i još malo Lion Coffee Stouta. Pivo po 8 kuna, trebamo li još jednom ponoviti, u bescjenje, požurite dok ima!

currybowl_vilicomkrozhrvatskuPostoje još i slatki domaći sok od đumbira i King Coconut Water, ali to smo pored stouta ipak ostavili onima kojima je ipak bilo prerano za pivo. Ne smijemo zaboraviti spomenuti suradnju s našim Zagorcima iz Volim Ljuto s kojima (oni im sami donose šrilankanske začine) stvaraju ljute umake na tri razine: Croatian spicy, Sri Lankan Spicy i Are you serious!

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

Nakon svega, što reći nego da je iskustvo više nego kvalitetno. Okusi i mirisi nekih dalekih prostranstava s našim namirnicama, nasmijana braća koja su se razletjela po konstantno punom lokalu, zagrebačka žila kucavica i jednostavno – ovo morate probati što prije!

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

currybowl_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI