Uvijek smo u potrazi za dobrim burgerom kojeg se publika ne može zasititi ni nakon što već godinama uvjerljivo stoji visoko na ljestvicama najpoželjnijeg street food zalogaja.

burgeri_vilicomkrozhrvatskuMame nas sa štandova na festivalima, iz novih burger barova koji se otvaraju i zatvaraju, a ovaj je komad mesa u pecivu našao svoje mjesto i u kuhinjama vrhunskih restorana.
Prošli smo tjedan u dva dana isprobali tri fantastična burgera i ne, nije nam bilo previše.

Jelenji Burger, Egoist Zagreb, Veslačka 17
Egoist Bar Facebook

burgeri_vilicomkrozhrvatsku

Planirani doručak u Egoistu se odužio uz njihove club sendviče i najfiniji kroasan s kajganom koji smo ikad jeli, a taman kad smo već lagano ustajali sa stolica, netko je spomenuo jelenji burger. Guze su se vraćale na svoja mjesta, a gurmani u nama nisu mogli odoljeti.“Ok, ok, nagovorili ste nas, podijelit ćemo jedan..” Mala tajna, nije nas baš trebalo nagovarati.
Egoist bar koji se smjestio u Veslačkoj pored nasipa, mjesto je na koje rado svraćamo na čašu vina navečer ili već spomenuti doručak dok se ujutro budimo, a evo, sad smo otkrili da u ponudi imaju i tri vrste burgera od koji se jedan ističe upravo svojim mesom. Ovom jelenjem burgeru smo zamjerili višak rikule koja svojim intenzivnim okusom sakrije to divno meso, a iako nismo obožavatelji slatkog u burgeru, prije bi ga voljeli vidjeti s nekim maštovitim džemom (luk i borovnice možda?). No, ovo sočno meso je ljubio predivan umak na bazi češnjaka i začinskog bilja koji je bio toliko dobar da smo u njega umakali i hrskave krumpiriće.
Cijena ovog burgera je 49 kuna što je taman da, poput nas, odlučite produžiti doručak do ručka, a za večeru može i samo čaša vina na njihovoj prekrasnoj terasi.

Black Angus Burger, Bicko, Karlovačka cesta 24
Bicko Facebook

burgeri_vilicomkrozhrvatsku

Kasnije tog istog dana, još s okusom divljeg burgera u ustima, navratili smo do Bicka, a tamo nas je čekalo slasno testiranje, pogađate čega? Burgera.
Karlo Kovačević, pomladak uigranog Bickovog tima, mali od roštilja koji se izvrsno snalazi i u svim drugim ulogama, čak smo jeli više njegovih izvrsnih deserata (još mislim da one keksiće s filekima). Kod ovog talentiranog mladića izrazito cijenimo želju za učenjem i još bitnije, želju za igranjem u kuhinji. Taj će momak od obične svinjske vratine napraviti sočno čudo kojem se želite vraćati pa bar jednom tjedno. Ništa manje nismo očekivali ni od ovog burgera.
Ovu smo premijeru prihvatili objeručke i dali se skroz u testiranje što burgera što peciva koja bi najbolje mazila prekrasno meso što ga je Karlo fantastično posložio.
Vrat Black Angus goveda s odličnim omjerom loja, koji je kao i tajni sastojak koji ubaci netom prije samog završetka smjese – ipak ostao tajna. Mesu nismo imali što prigovoriti osim te činjenice da nam nije htio otkriti tajni sastojak pa ga ne možemo i sami takvog spremati doma već moramo dolaziti po još u Bicko. Ne pada nam teško niti ta opcija, moramo priznati.
Od četiri peciva koja smo isprobali, ovaj mali nestručni žiri se jednoglasno odlučio za brioš obližnjeg pekara, a uz izvrstan okus i aromu mesa, i mrvicu previše od kompota od luka s crnim vinom, opet smo imali jedan prigovor. Previše rikule. Svečano su obećali da će smanjiti doživljaj, a ženska strana žirija je zavapila opet za kiselim krastavcima. Još uvijek tražimo crnu rupu kroz koju su propali svi kiseli krastavci za burgere u Zagrebu. Pošto je ovo bio testni primjerak, vjerujemo u njegov stopostotni prolaz već kod sljedećeg posjeta Bicku.

Svi će se dodaci mijenjati ovisno o inspiraciji mladog umjetnika koji ovaj burger potpisuje, tako da će sigurno svatko naći za sebe onaj savršen u nekom momentu. Izvrstan, velik, taman pečen vlažan i sočan komad junetine upotpunjuje savršeno ispečeno jaje na oko i kućni hrskavi, netom prženi špek. Da, vratit ćemo se po još. Cijena 64 kune, a uz to dobijete i ukusne i pune onion ringse i Bickov BBQ umak, dok se iz čaše smiješi dobra stara Varionica, odnosno njihov Pale Ale.

Octoburger, Hotel/Restoran Joel, Novalja, otok Pag
Restoran Joel Facebook

burgeri_vilicomkrozhrvatsku

Ovaj Octoburger chefa Joela, Denisa Jerkovića, tu stoji samo zato što u nazivu ima burger, podsjeća na njega, ali ovo je zapravo puno više od toga. Brioš za burger, u kojem se nalaze suludo dobri komadi 23 sata sous vidane hobotnice u zagrljaju kvalitetnog rastopljenog sira i majoneze s uljem od jastoga. Kriške domaćeg krumpira umjesto klasičnog pomfrita i mali dodatak, chefove sušene kapare za još malo hrskavosti. Ovaj specijalitet brutalno mekane, a i dalje kompaktne hobotnice, umak koji nam je zamirisao na more i mediteranski šmek hrskavih aromatičnih zelenih bobica, jedno je od zanimljivijih jela koje smo u zadnje vrijeme probali.
Naravno, bilo je tu i rajčice koja je tu samo da ovaj nesvakidašnji burger izgleda poput jednog, no po nama potpuno nepotrebno uz ovakve okuse koje je Denis savršeno posložio u finom briošu.

Fotografirali smo ovaj burger valjda 15 minuta, pa se malo i ohladio, i uzimamo u obzir da možda nismo dobili svu kompleksnost okusa koju je Denis predvidio kad ovo čudo dođe ravno na stol. Važno je za napomenuti da ovo jelo košta samo 80 kuna, a toliko bi u nekom lošijem restoranu platili dosadnu salatu od loše pripremljene hobotnice. Ovo je zapravo izvrstan value for money i svakako preporučujemo ako vas put nanese u Novalju da se otputite do Joela. I zbog ovog burgera, ali i zbog drugih stvari o kojima ćemo više pisati u drugom postu.

Dva dana, tri burgera, a naš lov na najbolje je tek krenuo. Javite nam se i vi, preporučite nam najbolje burgere, pišite nam i o lošima, recenzirajte s nama!

Kontakt: info@vilicomkrozhrvatsku.com

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI