Mlinski kamen: Sasvim solidan roštilj uz predivnu obalu Kupe

  • Terezija Jerković Bjelajac
  • ruj 21, 2020

Otišli smo putevima moga kraja, uz Kupu pa sve do Bresta blizu Petrinje, gdje smo se počastili obilnim obiteljskim ručkom u jednoj od poznatijih lokacija ovoga kraja – restoranu Mlinski kamen.

Mlinski kamen se smjestio u prekrasnom zelenilu Kupe. Krase ga dvije terase, jedna na palubi improviziranog broda, tj pramca, za veće grupe ljudi, koji se ističe iznad druge terase, tik uz obalu, koja je pak predviđena za nešto intimnija druženja, za manje obitelji ili izlete s prijateljima i/ili boljim polovicama. Postoji i unutrašnji dio, s velikom salom i stolovima, koji je sasvim simpatičan.

kupa_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

mlinskikamen_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Opredijelili su se za isključivo mesni meni, i to roštilj – junetina, svinjetina i piletina na bezbroj načina. Kako smo došli u velikoj grupi, uzeli smo plate “Kupski niz” (za jednu osobu) i “Kupsku šiklju” (za dvije osobe), regularne ćevape (jer deda ne želi ništa drugo), pljeskavicu “Minski kamen”, mesne uštipke, punjene lungiće i priloge.

šiklja_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Plate su se uglavnom sastojale od kojeg ćevapa, pljeskavica, hajdučkog ćevapa, koji je punjen sirom, neke su imale i malo pečene piletine, poznate i kao “vješalice”, par kobasica i nezaobilazni pomfrit. Ja sam uz svoj “Kupski niz” uzela pečene krumpire, koji su bili iznenađujuće dobri, fino začinjeni i nisu plivali u masti ili pak imali po sebi ostatke kuhane šunke od ne znam koliko prije, kako to već zna doći.

ćevapi_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Moja impresija mesa, od kojeg su se radile pljeskavice, ćevapi  i uštipci, kao i svih drugih za stolom, bila je – sasvim ok. Ništa posebno. Sve je bilo rađeno od junetine, malo “prenabijeno”, kao da se radi o prejako stisnutoj smjesi, nedovoljno začinjenoj i sasvim prosječnoj. Tu je uslijedilo malo razočaranje, jer ipak je ovo restoran koji poslužuje, i ponosi se isključivo svojim roštiljem, Nešto što možete iskusiti u svakoj lokalnoj ćevapari, samo posluženo s puno truda. Jednostavno nisam osjetila razliku između ćevapa, pljeskavice, pikantne pljeskavice, uštipka, pikantnog uštipka… Zatvorenih očiju ne bih znala razliku između komada mesa koje jedem.

pljeskavica_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Ipak, lungić punjen sirom bio je fenomenalan, taman pečen, sočan, pun sira, a meso mekano, ružičasto i podatno. Uistinu ne štede na dodacima poput ovog sira, koji je osim u lungiću, bio i u hajdučkom ćevapu, zatim kuglice odličnog kajmaka, koje su bile velike poput kuglica sladoleda, lepinje od tijesta za pizzu, kojih je isto bilo hrpetine, a niste morali tražiti “još malo”, kao na drugim sličnim mjestima. Oduševilo me i bučino ulje, s kojim ste, uz klasično ulje i ocat, mogli natrpati salatu, nešto što nisam vidjela ni u boljim restoranima, a luda sam za bučinim uljem.

lungić_recenzije_vilicomkrozhrvastku

Prilozi –  pečeni krumpir, pomfrit i miješana salata su bili kako trebaju biti, tu uistinu nemam zamjerke. Uz kajmak i ajvar, u čijim smo se količinama mogli udaviti, koji su također bili izvrsni.

kajmak_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Hranu smo zalijevali s Old Charlie’s Pale Aleom i American Pale Aleom, pivom prve sisačke craft pivovare Hrvačić, za koju će svaki Siščan reći  – “konačno da i mi popijemo nešto naše”. Jedino veliko razočarenje je bilo to što su ostale još samo četiri boce ovoga piva kad smo mi sjeli za stol, a tad nije prošlo niti četiri popodne. Ne znam je li se danas tako potrefilo, ali ako je u restoranu posebno naglašeno da poslužuju Old Charlie’s, onda bi se trebale osigurati količine za svakoga.

oldcharliespaleale_recenzije_vilicomkrozhrvatsku
Ugodno me iznenadilo kako je cijelo vrijeme svirao jazz, blues i rock. Ne inzistiram na glazbi na mjestima gdje jedem, ali ovo je bio dosta profinjen “touch”, koji je definitivno potpomogao već jako ugodnu atmosferu restorana i lokacije. Osoblje je nadasve ljubazno i drago, i to ne ona lažna pristupačnost, nego se baš vidi da su ljudi ok i da vas ne mrze zato što želite naručiti još par piva ili dodatni kajmak, koliko god da su zauzeti u tom trenutku.

Na kraju smo se osladili palačinkama u raznim verzijama, koje su bile odlične i lava cakeom sa sladoledom, koji nije bio lava cake, nego jako ukusni čokoladni cupcake sa sladoledom na vrhu, jer unutra nije bilo nimalo onog “lava” dijela.

lavacake_recenzije_vilicomkrozhrvatsku

Sve u svemu, sasvim solidan roštilj u predivnom ambijentu, kao savršen za obiteljski ručak uz nenapadnu glazbu, velike porcije i predivno zelenilo. Apsolutna preporuka ako tražite neko mjesto gdje ćete smjestiti veći broj ljudi, ili pak želite romantičnu večeru ili ručak uz mirnu rijeku i dobru glazbu.

MOGLO BI VAS ZANIMATI