Ima jedan ručak koji čuvamo za one lijene, najljepše nedjelje doma. Pohanci, pire krumpir i špinat na mlijeku uz pregršt zelenih salata postaju okus djetinjstva. Desi se ta jedna nedjelja mjesečno kad smo doma, ne jurimo nigdje i jedini ručak koji si tad poželimo je upravo ovo. Nedjelja prođe, naravno da je ostalo i krumpira i špinata, jer neki od nas ne znaju kuhati za dvoje već skuhaju za cijelu zgradu. A hrana se ne baca i treba iskoristiti i tu zadnju žlicu krumpira i špinata. Najbrži i najbolji način koji daje još jedan odličan ručak su definitivno njoki.

njokiodšpinata_recept_vilicomkrozhrvatsku
Potrebno vam je:

  • ostaci pire krumpira (cca 300 grama)
  • ostaci špinata na mlijeku (cca tri navrh pune velike žlice)
  • glatko brašno po potrebi
  • jaje
  • sol

Krumpir i špinat pomiješajte te u smjesu dodajte jaje. Lagano posolite, a ako ste već poprilično zasolili krumpir i špinat tijekom kuhanja, ovaj korak možete preskočiti. Dodajte brašno malo po malo dok se ne stvori mekano, ali čvrsto tijesto koje možete podijeliti u tri kugle.

njokiodšpinata_recept_vilicomkrozhrvatsku

Svaki komad tijesta oblikujte u duuugiii valjak i režite njoke. Možda vam se da raditi one krasne male njoke koji imaju žljebiće, mi smo ipak za to prelijeni jer ovo uvijek bude opcija “na brzinu” pa ih samo režemo na male komade veličine jednog zalogajčića.
Stavite ih na dobro pobrašnjenu podlogu s kojom ćete ih prenijeti u zamrzivač. Smrznite ih i zatim ubacite u vrećicu i spremite za neki drugi ručak.

Mi se veselimo sezoni vrganja jer ovi domaći njoki zovu na kremasti umak od vrganja s puno maslaca i majčine dušice.

Dobar vam tek!

njokiodšpinata_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI