Uz parkić pored novog placa na Kvatriću, unatoč opakoj konkurenciji u susjedstvu, ovih je dana otvorena nova burečka lokacija, kojoj se nakon prvog kušanja – moram jako duboko pokloniti. Naime, burek je jednostavno fantastičan.

Za sve nesretnike koji nemaju pametnijeg posla nego ljude ispravljaju da nije voda nego more ni burek sa sirom nego sirnica, evo link na tu temu:
https://gastro.24sata.hr/kolumne/trebaju-li-naciji-burek-naziji-8535

No, danas pričamo o jednoj potpuno novoj priči koja se netom otvorila u blizini Kvaternikovog trga, točnije na adresi Tuškanova 22. Samo mjesto još nije dovoljno izreklamirano i nije ga lako uočiti, ali se radi na tome, a smješteno je južno od novog placa i parka, drito preko puta dječjeg igrališta. Tamam, odnosno u prijevodu s arapskog – savršenstvo, u biti nije lokal pa ne možete jesti unutra, ali nije ni limenkica bez uvjeta za disanje nego prostran prostor s velikom vitrinom, najljepšom prodavačicom jugoistočne Europe i neumornim burek majstorom Bekimom Temajem, od milja Bekijem. Beki je rodom s Kosova, u Zagreb je došao 1997., a sada se nakon izrade brojnih pekarskih proizvoda odlučio fokusirati samo na izradu bureka. I na tome mu skidamo kapu, baš kao i njegovoj kolegici Amiri Osmić, majstorici za baklave i bosanske pite.

Dok čekamo da se burek ispeče, misli me vraćaju u osamdesete i one noći kad bih nakon štete uvijek sačuvao par dinara i dobauljao do limenke preko puta Glavnog kolodvora te u redu s vojnicima i prijateljicama noći strpljivo gledao kako jedan lik mijesi tijesto, a drugi ga reže, mota i naplaćuje. Ništa slađe. Limenku su zatvorili, recept Bracinog starog danas koristi Vesna u Romskoj kuhinji, Nikolovski je s Gumice preselio na stepenicu ispod Dolca, a Mira je uvijek bila Mira sve s onim svojim električnim nožem… Lijepo je voljeti burek u Zagrebu…

No, Zemlja se vrti, dolaze novi igrači i Piterija Ivo je pred par godina na Cvjetnom visoko digla zagrebačku ljestvicu koju po meni neprikosnoveno drži baščaršijska Bosna i buregdžinica na placu u Dračevu pored Skopja te ona u centru Erzuruma na istoku Turske. Onda se na Utrinskom placu pojavila piterija s ugljenom i tri peke, ali je toliko skupa da sve gubi smisao… U potrazi za novim okusima tako je već sam pogled na izlog Tamama donio prvi plus – velikim slovima piše stara, ali uvijek aktualna fora „Nisi burek da se svima svidiš“.

Ugodno, uredno unutra, vidi se da se tek otvorilo, uskoro dolazi hladnjak s jogurtima i još pokoja reklama za osvježenje prostora. Iza vitrine s oglednim primjercima su sirnica, zeljanica, krumpiruša i burek, te kao desert košarica s kiflicama. Cijene su od 2.80 do 3.00 eura za pite i 0.35 eura za kiflicu, a pite su motane u zvrk, trenutno nema mogućnosti dostave, niti prodaje na grame i tepsije, ali rekli su nam da će uvažiti sva pitanja i ideje čim se malo etabliraju. Buregdžinica je nastala nakon ideje bosansko-velikogoričkih frendova i njihovih klinaca, koji su dugo razvijali recept kakve su radili njihovi stari, s naglaskom na originalnost i nikakve aditive.

„U biti, htjeli smo samo opet pojesti mamin burek, tražili u tu svrhu što bolji recept i kad smo konačno dobili okus bureka, mogli smo u akciju. Nakon dugo smišljanja i puno pokušaja, pronašli smo cjenovno prihvatljivu ponudu, lokaciju najbliže moguću centru, zaposlili Bekija i krenuli u proizvodnju. Sada je na kupcima da prepoznaju kvalitetu.“, govori nam detalje jedan od mlade garde Tamama, Entoni, a onda i sam Bekim.

„Za tijesto koristimo brašno, sol i vodu, meso je čista junetina iz mesnice Bođirković, špinat s OPG-a Huzjak, a tu je isključivo Veronikin sir.

Iznenadilo nas je kako nema maslaca nego samo ulja, ali s prvim zalogajem se rodila i ljubav. Ogromna je prednost kad ti na stol dođe netom pečen burek, a to je upravo najjači adut Tamama – bolje pričekati par minuta i dobiti svjež obrok, nego jesti nešto tko zna koliko puta podgrijano. Sirnica je izvanredna, prhka, masna kak’ bog zapoveda, višestruko nafilana vrhunskim sirom, taman slana i podatna. Savršenstvo. Zeljanica bi bila bolja da sam je kušao prvu, ovako mi je mrvu iza sirnice samo zato što je mrvicu suša, ali i dalje jako sočna – zeljanicu inače osobno uvijek naručujem kad sam u debeloj fazi jer je unutra špinat, a špinat je zdrav… Nikad smršavit…

A onda je došao i trenutak istine, je li velikogoričko-bosanska tajna burek služba uspjela napraviti tradicionalan, originalan burek kojeg bi s guštom smazao i neki barba koji kucka džezve za kavu dok Valter ganja Švabe po Bašči… Uglavnom, da! Izvrstan burek, samo junetina, sjeckan luk i češnjak u prahu, dovoljno slan, mrvu debljeg tijesta od sirnice. Izvrstan, sočan i zasitan ne premastan burek sa samo jednim problemom. Naime, krumpiruša je bolja! Nemojte me sad povlačiti za jezik, ali krumpiruše iz dostave su najčešće em mekane, em se krumpir pretvori u pire, a ovdje je sve suprotno – hrskavo, taman tvrdo, pikantno i jednostavno savršeno. Za desert smo smazali par izvrsnih kiflica i sad šećemo našeg Dživu malo dužom rutom. Dakle, jako ugodno iznenađenje i najiskrenija preporuka.

Tamam burek je otvoren radnim danom od 7-15 i subotom od 7-14, više su uložili u recept i ljude nego u detalje, ali to se da ispraviti, nazovite ih za detalje i predbilježbe i s nestrpljenjem iščekujte baklave i burek ob b….ka, uskoro detalji!


Tamam burek
Tuškanova 22
Tamam.burek@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090497894510
IG: https://www.instagram.com/tamam.burek/

MOGLO BI VAS ZANIMATI