Kad god se zateknemo u dolini Neretve, jedna od postaja nam je restoran Đuđa i Mate. Tik do Arheološkog muzeja Narona, izgrađenog na samim ostacima antičkog foruma, ovo mjesto nudi sve. Od smještaja, izleta, fotosafarija, do onoga što nas najviše zanima – gastronomija.

brudet_recept_vilicomkrozhrvatsku

Poznati po tradicionalnoj neretvanskoj kuhinji, nikad nas nisu razočarali, a pustili su nas da virnemo i u njihovu kuhinju. Pošto ćemo u Zagrebu teško doći do pravih neretvanskih žaba i jegulja, ovo je bila savršena prilika da saznamo kako se zapravo pravi brudet radi. Iako kažu, svako mjesto u dolini Neretve ima svoj recept za žabe i jegulje, i svaki se u svoga kune da je jedini pravi, mi ćemo s vama podijeliti onaj koji možete okusiti u ovom restoranu s pogledom na Neretvu.

Potrebno vam je:

  • 0,5 kg jegulje
  • 9 žaba
  • 100 g luka
  • lovor
  • sol
  • rajčica koncentrat
  • kvasina (ocat)
  • ljute papričice

brudet_recept_vilicomkrozhrvatsku

U pravu neretvansku teću, stavite ulje na kojem prodinstate luk. Posolite ga da omekša. S lukom dinstajte i ljutu papričicu i lovorov list. Kad luk omekša, dodajte mu koncentrat rajčice i podlijte malo vodom. Na to ide riba.

Kako je jegulja ljepša kad je izrezana na “zvona”, pokazali su nam kako se čisti jegulja na taj način. Naime, inače se zareže dužinom i izvuče utroba, no pošto se jegulja reže prvo na zvona,da ostane na kostima, svako zvono se posebno čisti. U kuhinji restorana, naravno, to je gotovo dok trepneš.

Jegulja narezanu na zvona stavite u teću, zalijte s još vode i posolite. Nakon 15 minuta, ulijte kvasinu. Jegulji je potrebno 35 minuta da se skuha, a pred sam kraj, dodajte i žabe. Rekli su nam da je tako sa svježim žabama koje oni koriste, no ako se koriste uvozne, do kakvih mi lakše dođemo, ipak se trebaju dulje kuhati, gotovo od početka s jeguljom.

I to je to. Čini se poprilično jednostavno, no umijeća ovdje ima pregršt. I još jedan važan dio. Prilikom kuhanja, jelo se ne miješa, već se teća okreće. Servirajte brudet s palentom i, naravno, čašom dobrog vina.

brudet_recept_vilicomkrozhrvatsku

Kažu u neretvanskim selima, dobar brudet je onaj koji kad se okrene na sturu (trsku), ostane na sturi.

Dobar vam tek!

brudet_recept_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI