Dugoočekivane rezlutate 17. izdanja Decanter World Wine Awards 2020. , prokomentirao je naš Juraj Sremec i u svom tekstu zahvalio našim vinarima na njihovom trudu i radu zbog kojeg su i ove godine ostvarili sjajne rezultate na ovom prestižnom vinskom natjecanju!

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

Nekada davno, naši stari su stvarali, oblikovali i njegovali tradiciju pravljenja vina u svojim skromnim podrumima tradicionalnim metodama i prenosili svoja znanja na sljedeće generacije. Oni na one sljedeće te se svakom generacijom stvarala nova ideja, nove tehnologije, nove metode često kontra tih starijih generacija misleći kako činimo pravu stvar i da su te njihove metode zastarjele i da ne znaju o čemu pričaju, da je došlo naše vrijeme da se pokažemo kao pravi vinski majstori.

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

Ali danas, u vrijeme kada nam Zemlja poručuje „Stanite! Vratite se korijenima. Počnite ispočetka!“, polako shvaćamo što su to naši stari govorili. O prirodi, o osjećajima prema lozi, o vjetru, suncu, snijegu, o Mjesecu i zvijezdama, o ljudima, dobrim i onim lošima. O svemu onome što nas danas oblikuje i čini velikima, na tim temeljima, danas stvaramo neku novu budućnost, a i neke nove tradicije prenoseći ih na nove generacije.

Ovim uvodom želim istaknuti samu bit tradicije i kako nikada ne smijemo zaboraviti otkuda potječemo i tko su najzaslužniji ljudi u našim životima zbog čega smo došli do ovakvih rezultata na jednom od najbitnijih vinskih manifestacija u svijetu. Svaki vinar kojeg ćemo spomenuti u članku i zahvaliti mu na marljivom trudu kojim je došao do sjajnih rezultata na ovogodišnjem Decanter natjecanju, mislim da se može pronaći u uvodnim riječima, jer i sami njeguju i poštuju korijene i ono što ih je učinilo velikim ljudima i vinarima.

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

U današnje vrijeme kada je vinski svijet možda i najjače pogođen krizom u povijesti, Hrvatska je zabilježila nevjerojatan uspjeh na Decanter manifestaciji osvojivši 3 Platinum medalje, čak 11 zlatnih medalja, 68 srebrnih medalja i 88 brončanih.
O kojim se točno vinima, tj. vinarijama radi? Već dugi niz godina vrhunske nagrade osvajaju najvećim dijelom istarski vinari, ali u posljednjih par godina ponosno se ističu i kontinentalni vinari pogotovo iz predjela Međimurja o čemu smo već pisali, pa je svoje mjesto među zlatnim medaljama pronašla i vinarija Štampar za svoj Urban White Extra Brut pjenušac.
Također, valja napomenuti kako je vinska kuća DGA, jedna mlada vinarija iz Međimurja specijalizirana za proizvodnju pjenušaca, osvojila srebrnu
medalju za svoj Sibon brut pjenušac.
Već dugi niz godina istarski vinari su prerasli okvire naših granica i ističu se prestižnim osvojenim nagradama u svijetu, predstavljajući našu vinsku scenu u najjačem sjaju. I ove godine istarski vinari su osvojili dvije Platinum nagrade na Decanter natjecanju. Vinarija Cattunar je svje priznanje dobila za vino Nono 4 Terre 2015. sorte malvazija istarska macerirana 240 dana, dozrijevana 30 mjeseci u akacijinim bačvama, relativno viših alkohola 13.5%, s nevjerojatnim aromama aromatičnog bilja, tropskog voća, itd. Druga vinarija koja je osvojila Platinum medalju je konstantno vrhunska Kozlović vinarija za vino Selekcija Malvazija 2017. sjajnih aromatskih svojstava od cvjetnih do voćnih aroma koja s 13 % alkohola ima sjajan potencijal odležavanja. Od tri Platinum medalje, dvije su osvojile istarske vinarije, a treću vinarija Kutjevo iz Slavonije za vino Graševina de Gotho 2018.

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku
Drago nam je vidjeti i da je vinarija Tomaz nagrađena s čak dva zlatna odličja i to za Teran Barbarossa iz 2017. i malvaziju Sesto Senso također iz 2017. Od ostalih zlatnih vina također treba izdvojiti vinariju Fakin iz Istre za svoj mladi i svježi Teran iz 2019., vinariju Pilato za malvaziju istarsku te vinariju Rossi. Valja izdvojiti i mladog vinara Roberta Terzola iz Istre koji je osvojio zlatnu medalju za bijelo vino Terzolo Campi del Bosco 2019.

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku
Moramo spomenuti i zlatna vina naše prelijepe Dalmacije. S dalmatinskim vinima svi smo manje više upoznati i svi ih manje više volimo i rado pijemo i poklanjamo.
Sorte koje se najviše ističu su plavac mali i pošip s najboljih položaja prvenstveno Pelješca i Korčule, a i svima nam poznatih Dingač i Postup položaja gdje vinska loza prkosi nezahvalnim uvjetima kamenjara, mora i sunca, u konačnici davajući sjajna robusna, ali elegantna vina. Prepoznata su ona već i u svijetu, pa tako i na ovogodišnjem Decanter natjecanju, gdje je primjerice vinarija Testament iz okolice Šibenika osvojila čak dva zlata, za svježi Pošip 2019. i za crveno vino zanimljivog imena The Dalmatian Dog iz 2016. autohtone sorte babić koja zbog visokih tanina i alkohola ima odličan potencijal za odležavanje.
Također, među visokim nagradama svoje mjesto je pronašla i vinarija Nerica s Korčule, koja je nagrađena s visokih 93 boda za svoj Pošip iz 2017.

decanter_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

I zaista, ovogodišnje natjecanje je pokazalo iznimnu kvalitetu hrvatskih vina, pravog ratnika u ovoj vrlo teškoj godini ne samo za vinski svijet nego za svijet općenito, kako smo već spomenuli i u uvodu, u godini pesimizma i očaja, ipak postoje ovakve vesele vijesti koje daju nadu u bolju budućnost. Ponovno nas čine ponosnima i sretnima što možemo piti jedna od najboljih svjetskih vina u „našem dvorištu“.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Ampdeq

    18. rujna 2022.

    pregabalin medication buy lyrica 150mg online cheap buy generic lyrica

Comments are closed.