Nema ništa bolje od osvježavajućeg okusa domaćeg bilja, ubranog u netaknutoj prirodi. Pratite naše upute kako pronaći, osušiti i pripremiti čaj od divlje metvice, koji je okusom skroz nova dimenzija od kupovnih čajeva na koje ste navikli.

Kako bi pronašli metvicu, ne morate se uputiti u neki poseban kraj Hrvatske, već samo tražite plodne livade, po mogućnosti pored rijeke. Ovo je idealan zadatak kad idete na planinarenje ili šetnju kroz prirodu. Možete ju prepoznati po izuzetno nježnim zelenim listićima i ljubičastim cvjetovima.

menta_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Ipak, najlakše ju je prepoznati prema mirisu, pa ako mislite da ste ju pronašli, jednostavno protrljajte listove i pomirišite. Ako osjetite da vam miris mentola čisti pluća, našli ste ju.

divljamenta_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Stručke mente zavežite za peteljke pa okrenute sušite nekoliko dana, dok se svi listovi i cvijeće dobro ne osuše.

sušenjemente_recepti_vilicomkrozhrvastku

I to je to! Imate svoj čaj od mente. Skinite listove i stavite ih u staklenku ili neku posudu za čaj. Dozirajte kao što bi i drugi čaj iz rinfuze. Mi ju volimo raditi u velikim količinama, pa stavimo po 2 – 3 velike žlice u francusku prešu i prelijemo vrućom vodom. Promiješamo, ostavimo par minuta i pritisnemo prešom.

menta_recepti_vilicomkrozhrvastku

Čaj od divlje metvice preporučujemo umjesto jutarnje kave, pogotovo u ova vremena veće napetosti i stresa, jer ona upravo prirodno djeluje protiv njih.

čaj_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Ako želite, zasladite ju žličicom meda, no ipak je najbolja bez ikakvih dodataka.

U slast!

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI