Obitelj Benvenuti je u srijedu 10. studenog 2021. u riječkom luksuznom hotelu Hilton Costabella javnosti predstavila novu berbu svojeg krunskog vina Santa Elisabetta.

Na poziv ekipe Vinarta koja organizira vinske svečanosti, u ovom slučaju, predstavljanju terana Santa Elisabetta 2017., uputili smo se ka Rijeci, a na naše veliko oduševljenje, s nama je mogao i četveronožni ljubimac koji je s keksićima i puno ljubavi dočekan u Hiltonu. Probali smo mu objasniti da je ovo samo za jednu noć i da se neće svaki dan buditi s ovim predivnim pogledom na more, ali mislimo da nas nije razumio. Razmažen pas, kao i vlasnici, brzo se aklimatizirao, rastegnuo na svom krevetiću dok smo mi bezbrižno mogli uživati u spektakularnom vinu, društvu i u konačnici, fenomenalnoj atmosferi.

 

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši je ponudila savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje neizmjerni potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istovremeno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za centralnu Istru, preciznije Motovunštinu. Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća po redu Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama strastvenih zaljubljenika u vino.

Nekoliko riječi o vinu je rekao Albert Benvenuti: “Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”

”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo priliku da se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.”, nadovezao se Nikola Benvenuti.

Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu. Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec. Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Nepca su nam mazile i malvazije, drugi terani, steakovi od goveda i tuna zaliveni sjajnim mladim maslinjakom Chiavalon, a jutarnji pogled na Kvarnerski zaljev uz nevjerojatno ugodno osoblje hotela Hilton Costabella nadopunio je i bogovski doručak koji nam je baš trebao nakon vesele večeri.

Divan dan, hvala Vinart, hvala Benvenuti, još puno ovakvih vina želimo!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Nlvwby

    18. rujna 2022.

    buy lyrica 75mg online oral pregabalin 150mg order pregabalin 75mg generic

Comments are closed.