Na nedavno održanom predstavljanju vina moslavačke vinarije Trdenić imali smo prilike isprobati čak devet njihovih vina pa smo, inspirirani napokon sve toplijim danima, sastavili popis onih koja se najbolje slažu uz ljetne večeri

Nije tajna kako se vinima vinarije Trdenić rado vraćamo bez obzira na mjesto i vrijeme, a jedno od onih koja su nam posebno draga svakako je njihov škrlet. Naime, obitelj Trdenić već godinama, zajedno s nekolicinom drugih moslavačkih vinara, radi na brendiranju škrleta kao autohtone moslavačke sorte i, sudeći prema njihovim više nego uspješnim vinima, posao obavljaju itekako uspješno.

Tako smo, s nadom da ćemo još jednom imati prilike uživati u njihovom divnom škrletu, ali i ostalim sortama kojima se posebno ponose, sjeli na vruću stolicu i krenuli na vinsko putovanje od čak devet postaja, onih koje vesele nepce i tjeraju nas da otkrivamo dalje. Isprobali smo tri škrleta, iz 2019. , 2017. i 2015. godine, zatim pinot bijeli iz 2017. godine te pinot sivi iz 2015 i 2017. godine, rose iz 2018. te dva voćna vina, ono od jagoda i ono od kupine.

O aromama, pitkosti i divnom slijedu njihovih vina mogli bismo pisati do sutra pa smo se odlučili zadržati na pet ljetnih favorita koje, volite li uživati u kvalitetnim vinima, ove sezone svakako morate isprobati.

 

vina_trdenic_vilicom_kroz_hrvatsku

Škrlet 2015.

Jakog mirisa, bogatih zanimljivih voćnih aroma, lagano kiselkast na nepcu, Trdenićev škrlet iz 2015. ostavlja zanimljiv aftertaste i, iako se na prvi gutljaj možda čini običnim, već na drugi postaje daleko zanimljiviji, a nakon trećeg poželite kraj sebe imati cijelu bocu, onako taman rashlađenu pa pijuckati uz pogled na more ili pak uz ljetna druženja s prijateljima. Ovo je vino jedno od onih koja obilježe trenutak i vrlo ga je lako upamtiti.

Škrlet 2019.

Čak četiri godine mlađi, nešto laganiji i osvježavajuć, škrlet iz 2019. godine pak je idealno vino za ponijeti na plažu, u park na piknik ili za poslužiti uz lagani ljetni ručak usred tjedna. Pitate li nas, ovo bi vino moglo biti idealan dodatak jednostavnim ljetnim koktelima te bi uz malo sirupa od bazge i koji listić mente predstavljalo savršeno ljetno osvježenje u čaši. Škrlet iz 2019. možete pronaći u Vrutku po više nego pristupačnoj cijeni od 52 kune.

 

vina_trdenic_vilicom_kroz_hrvatsku

Pinot sivi 2015. Founders Reserve

Divne zlatne boje koja se zatim, razmislite li na minutu prije prvog gutljaja, osjeća i na nepcu, onako bogat i raskošan, pinot sivi iz 2015. godine, kako kažu Trdenići, vino je u kojem su spojili najbolje od Moslavine. Mi bismo dodali kako smo degustirajući ovo vino instantno poželjeli još te se svakim gutljajem zbilja osjećali malo bogatije, sretnije i ispunjenije. Zamislili smo ga u kombinaciji s finim ljetnim rižotom ili tjesteninom, ribom, pa čak i kakvim jednostavnim desertom. Uz ovu, posebnu ediciju pinota sivog ide baš sve i baš uvijek. Pronaći ga možete na web shopu Vinoteka.vinarice.hr po cijeni od 100 kuna ili kupiti u vinariji Trdenić.

Rose 2018.

Iako je riječ o roseu, ovo je vino ozbiljno, na nepcu debelo i puno. Nakon prvog gutljaja osvojit će vas laganim aromama ljetnog voća poput jagoda, malina i trešanja, a primijetit ćete i kako ono nije preslatko, ali ima karakter i jasno je kako je riječ o kvalitetnom roseu. Kada je u pitanju ovo vino, Krešimir Trdenić dodao je kako je isprobano dobar par pršutu i sličnim zalogajima, a dobro se slaže i uz odrezak tune. Uz deserte ga ipak, dodao je, ne bi vezao kako šećer ne bi istaknuo gorčinu rosea. Naručiti ga možete na stranicama vinoteka.vinarice.hr po cijeni od 49 kuna.

Vino od jagode

O njihovom vinu od jagode već smo pisali, no pitate li nas, riječ je o jednoj od onih boca koje naprosto vrište ljeto. Lagano, s prirodnom aromom jagoda, slatko, a taman osvježavajuće, ovo vino nastalo je u suradnji s lokalnim moslavačkim proizvođačem jagoda Faltis i dolazi u svega 600 boca. Cijena mu je 120 kuna i uračunali bismo ga u slatki luksuz kojim se s vremena na vrijeme vrijedi počastiti. Na kraju krajeva, uz ovo vino desert na večeri uopće neće biti potreban.

Vino od kupine

Još jedno voćno vino iz podruma Trdenić nastalo je u suradnji s istim proizvođačem i, iako na prvu zvuči kao nešto što ste već isprobali, vjerujte, ovaj je primjerak zbilja poseban. Dubljih je aroma od vina od jagode, ozbiljnije je i jače, ali na nepcu se još uvijek osjeća voćna doza kupina zbog koje smo ga također odlučili svrstati u vina savršena za ljetne dane.

 

vinarija_trdenic_vilicom-kroz-hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. xniugtijss

    23. ožujka 2021.

    Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Comments are closed.