Došlo je vrijeme kada opet vadimo svoje najfinije tanjure i pribor za jelo koji se čuva na dnu ormara za najposebnije prigode. Pripremaju se francuska salata, janjetina, teletina, puretina, mladi luk, mladi sir, razno razni domaći tradicionalni deserti. Uz tu bogatu trpezu, valjalo bi nešto i popiti. Naš Juraj nam otkriva koje butelje će upotpuniti taj svečani blagdanski ručak, a pronaći ih možete u svakoj bolje opskrbljenoj trgovini.


Ne trebamo biti veliki vinski znalci da bismo shvatili kako vino preslabih karakteristika u odnosu na težu i jaču hranu gubi na svojoj važnosti. Također, kada već pomno izabrana i spravljena jela dolaze na stol, važno je odabrati vino koje će se s istima dobro nadopuniti, a ne čije će ga, ponekad možda preizražene karakteristike, naprosto prekriti. Baš zato, u vrijeme je Uskrsa posebno bitan odabir etikete. Također, jedna od najbitnijih stavki na koju svakako valja obratiti pažnju kod odabira vina jest i ta da nije svako nepce isto. Svaki čovjek ima različite okusne pupoljke i samim time taj odabir postaje još teži. Primjerice, ne osjećaju svi jednako kiselinu, gorčinu, slatkoću, itd.

Kao prvo, vjerujem da uskršnji ručak većina nas započinje s aperitivom. Najčešće na stol stavljamo rakiju, s ponosom naglašavajući kako je riječ o domaćoj šljivovici/lozovači/viljamovki ili pak liker koji se, već po običaju, na stol stavlja “za dame” (nerijetko nas onda iste te dame posrame i popiju više rakije od nas). Ipak, najbitnija je činjenica kako sve to zapravo djeluje u službi otvaranja apetita te smo sada spremni za prve uskršnje zalogaje i prve gutljaje vina.

jurajsremec_vinoteti_vilicomkrozhrvatsku

Uskršnji ručak uz crna vina

Za ovaj Uskrs preporučio bio prvenstveno crna vina bogatija taninima i kiselinama koja će savršeno ići uz masnija i jača mesna jela. Dobar odabir tako će biti vina poput Cabernet Sauvignona, a tu bih izdvojio Korlat Cabernet Sauvignon, jedan od meni finijih Caberneta te uz to i cjenovno pristupačan. Cijena mu se kreće oko 100 kn.

Cabernet Sauvignon je sorta koja je bogata visokim taninima i kiselinama, robusna sorta koja unatoč tim visokim taninima i kiselinama ima i fini voćni miris i okus. Savršeno paše uz Merlot koji ga nadopunjuje svojim elegantnim tijelom, mekšim, profinjenijim taninima i manjim kiselinama, što “omekšava” robusni Cabernet Sauvignon. Time dolazimo do Krauthaker Mercs kupaže upravo ove dvije sorte. Cijena se kreće između 100- 110 kn.

Od ostalih crnih vina svakako bih spomenuo i Teran, sortu koja je poznata po visokim ukupnim kiselinama, svojoj dubokoj rubin boji, finim, izraženim i prepoznatljivim aromama, gdje dominira miris maline. Jakog, punog i robusnog je okusa, ali istovremeno sjajno sljubljeno s aromama i taninima. Ovdje je Fakin Teran odličan izbor, pogotovo uz jela kakva imamo za vrijeme Uskrsa, uz šunku, sir, janjetinu ili teletinu. Cijena je također vrlo pristupačna te iznosi oko 67 kn.

 

Za ljubitelje bijelih vina…

Kako nisu svi ljubitelji crnih vina te postoje i oni koji preferiraju bijela vina, preporučio bih i Krauthaker Mitrovac Graševinu zbog svog punog, voćnog i slatkastog okusa, dobre kiselosti, relativno visokog alkohola 13,5%. Odlično će se složiti uz predjela koja se poslužuju za Uskrs, ali i uz teletinu ako ovo vino odaberete za ručak.

Chardonnay je uvijek odličan izbor, pogotovo odležaniji i kao takav odličan je uz teletinu. Također, preporučujem da priliku pružite i Rajnskom Rizlingu koji će odlično pasati uz predjela, šunku i sir, a stariji odležani rizlinzi odlično pašu i uz teletinu. Jedan od najboljih rizlinga u Hrvatskoj je zasigurno Kopjar Rajnski rizling. Zanimljivo je spomenuti kako se Kopjar bavi ekološkim načinom uzgoja i zaštite vinove loze, a njegov rajnski rizling se može naći po vrlo pristupačnoj cijeni od 80 kn.

 

jurajsremec_vinoteti_vilicomkrozhrvatsku
Na kraju, moje je mišljenje kako uz ova vina nestaju sve brige svijeta, sve svađe i ljutnje jer vino svojim ljekovitim svojstvima od davnina pozitivno utječe na naše zdravlje i potiče nas da se volimo i ljubimo! Stoga, poklonimo si butelju i za ove praznike, pogotovo sada ovako zatvoreni u svoja četiri zida.

Volite se i sretan vam Uskrs!

MOGLO BI VAS ZANIMATI