Posljednjih tjedana živimo u novim okolnostima na koje smo se već malo i priviknuli, no u ovom uskršnjem tjednu, zamiriše nam proljeće na našoj obali, rado bismo odjurili po komadić tog mirisa, prošetali po kojem kamenu i čekali da nas malo orosi neki zalutali val. Točno to smo dobili u svakom zalogaju domaćih morskih specijaliteta zagrebačkog restorana Bota Šare.

Danas posebno želimo pojesti dobro pripremljenu svježu ribu te dok teško balansiramo među online ponudom, najbolje je prepustiti se u ruke profesionalaca. Svježa jadranska riba ulovljena brodovima obitelji Šare izravno se dostavlja u zagrebački restoran, a tamo za vas i nas pripremaju delicije koje želimo vidjeti i na svom blagdanskom stolu.

Mi smo se odlučili za dva jela, naoko jednostavna, no puno je tu ljubavi i tradicije koju treba udahnuti u teću da bi bila toliko posebna u toj jednostavnosti. Gregada je jedno od najstarijih ribarskih jela koje se udomaćilo u Dalmaciji. Riba koja se uhvatila taj dan, maslinovo ulje, vino, češnjak, luk i krumpir čine osnovu ovog blaga koje je i juha i glavno jelo u jednom.

Gregada iz Bota Šare je bila sve što od nje očekujemo, puna svježe ribe, i to lubina, cipla i orade, više vrste školjaka te mirisa od kojih ne znamo koji nam je draži, osjeti se tu i maslinovo ulje, i češnjak, ali tako sve nježno i savršeno izbalansirano da bi dozvolilo ribi da bude glavna zvijezda ove teće. Da bismo obišli kroz cijelu Hrvatsku u ovom gastronomskom putovanju, pobrinulo se vino koje je Ribafish odabrao i to neočekivani škrlet Vinarije Trdenić koji se savršeno izlio na ovu riblju deliciju. Oduševljeno i sretno smo mljackali dok smo gledali u drugo jelo koje je stiglo, hobotnicu iz pećnice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bota Šare (@bota_sare) on


Obožavana hobotnica se kupala u protvanu prepunom povrća, od tikvica do rajčice i luka, a kupile su nas masline koje su se tu našle. Hobotnica meka, krumpiri puni okusa koje su pokupili tijekom pečenja, ma ni sami ne bismo bolje spremili ovo jelo.

Pojeli smo ovu jelo puno okusa uz vino s Pelješca, plavac mali Korta Katarine iz 2012. i na tren pomislili da ćemo kad izađemo na balkon ugledati more. Toliko malo je potrebno da probudi emociju, a dobra spiza i ovo more koje nam je stiglo iz Bota Šare je bio naš madeleine kolačić kojeg smo umjesto u lipov čaj umočili u predivan plavac mali i bar u mislima prošli cijelu Hrvatsku, sjedili uz more i toćali taj friški domaći kruh u ono što je ostalo na dnu teće.
Hvala ljudima koji su spremili ova jela i dali nam taj komadić plavetnila na ovaj način. Trebalo nam je to.

Koliko smo uživali možete pogledati u videu u nastavku:

Svoju porciju mora možete naručiti na telefonima 01/231 6745 ili 091/175 4485, a što nude, pogledajte i na njihovim društvenim mrežama Instagramu i Facebooku.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. ashok

    9. srpnja 2021.

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

Comments are closed.