Večer Decanterovih laureata u organizaciji jedinstvene Women on wine udruge potvrđuje pravilo kako vino spaja ljude. Vinari koji su cijelu večer bili otvoreni za pitanja, druženja, razmjenjivanje dojmova, učenje nas entuzijasta i ono najbitnije, nazdravljanje.

wow_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

Večer u predivnom lokalu Rooftop Lateral na vrhu zgrade s pogledom na Zagreb koja je započela šampanjcem dobrodošlice u pomalo čudnim okolnostima Covid-19 mjera gdje je broj prisutnih bio sveden na svega tridesetak ljudi uključujući osoblje, vinare i novinare. Večer koja je i u takvim uvjetima ponovno savršeno vođena dvjema izuzetno pristupačnim i vedrim damama, a to su Vlasta Pirnat i Manuela Maras, glavne snage WoW – Women on wine udruge, koje su ovu večer učinile baš onakvom kakvom i priliči vinima koja su prezentirana i isprobana.
Također moramo spomenuti i domaćicu gospođu Anu Lisak (također članica WoW udruge) koja se zaista potrudila da ne bismo ostali gladni i da se osjećamo kao kod kuće.

wow_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku
Čast probijanja leda i prezentiranja prvog vina nagrađenog Decanterovim srebrom je jedna mlada vinarija iz područja kontinentalne Hrvatske, točnije na granici Hrvatskog zagorja i varaždinske županije, vinarija Košćak. Mladi enolog Luka Košćak je kroz godine rada u vrhunskim vinarijama poput Vinskog vrha Bolfan stjecao znanja i doprinosio svojim znanjem proizvodnji vrhunskih vina, znanja koja je uspješno uspio pretočiti i u svoj prekrasan svježi sauvignon blanc iz 2019. godine za kojega je nagrađen srebrnom medaljom na ovogodišnjem Decanter natjecanju, s prekrasnim aromama zelene jabuke, herbalnih i cvjetnih nota, s dozom mineralnosti i pun svježine. Također, vinarija Košćak se može pohvaliti i proizvodnjom pjenušaca, a spomenuti ćemo zanimljivi pjenušac blanc de noirs, pravljen od elegantne sorte pinot noir kojeg tek trebamo probati. Zasigurno jedna nadolazeća vinska zvijezda koja će još dugo vremena sjati.

Nakon vinarije Košćak, krenuli smo putem jedinstvene Istre, gdje nas je s velikim osmijehom na licu dočekao i predstavio svoja vina, vinar Pilato, četvrta generacija (ako se ne varam) obitelji Pilato, koji već dugi niz godina osvajaju nagrade kako na domaćoj sceni tako i na inozemnoj. Predstavili su se s dvama vinima, prvo sa svježom malvazijom iz 2019. godine za koju su nagrađeni zlatnom medaljom na ovogodišnjem Decanter natjecanju. Jedna svježa malvazija prekrasnih cvjetno voćnih aroma, umjerene kiselosti, citrusnih nota i elegantnog tijela. Drugo vino koje je vinarija Pilato predstavila i koja me uistinu oduševila je malvazija pravljena sur lie metodom iz 2016. godine, koja je odležavala na vlastitim kvascima u barrique bačvicama, razvijajući krasnu mednu i maslačnu notu, toplog i zaokruženog karaktera, sa sjajnim dodatkom mirisa vanilije, punog tijela i dugačkog završetka u ustima.

wow_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku
Već dugi niz godina istarski i dalmatinski vinari osvajaju najviše medalje i ocjene na Decanter natjecanjima, ali unazad par godina na tom putu se pridružuju i kontinentalni vinari, točnije sve je više onih iz Zagorja i Međimurja koji osvajaju zlata, srebra, bronce na svjetskim natjecanjima (što i mene posebno veseli zbog moje zagorske krvi, a i dosta mi je objašnjavati ljudima kako naša vina više nisu kiseliši). Tako smo imali priliku probati odlična vina vinarije Kopjar, koji se uspješno bavi ekološkom proizvodnjom i unatoč teškim uvjetima i bolestima poput zlatne žutice koja je do nedavno bila prava pošast u zagorskim krajevima, uspio je očuvati zdravlje vinograda i samim time stvoriti
prekrasna vina. Za mladu graševinu iz 2019. gospodin Kopjar je nagrađen srebrnom medaljom. Ova graševina odiše finim voćnim notama žutog voća i umjerenih kiselina s malo neprovrelog šećera, srednjeg tijela i pomalo maslačnog okusa, ostavlja naša nepca u želji za još jednom buteljom. Osim srebrne medalje za graševinu, vinarija Kopjar se može pohvaliti i s još 4 osvojene brončane medalje, između ostalog i za chardonnay iz 2017. koji smo imali priliku probati na prezentaciji.

Za kraj, WoW udruga nam je priuštila jednu Platinum vinariju, a gdje drugdje nego iz Istre. Imali smo priliku, ne, pardon, dobili smo čast probati malvaziju Nono 4 Terre iz 2015. vinarije Cattunar, nagrađenu visokom ocjenom od 97 bodova i platinum medaljom. Zašto 4 Terre? Vinogradi vinarije Cattunar nalaze se na 4 različita tipa tla i to na sivoj, bijeloj, crnoj i prepoznatljivoj crvenoj zemlji.
Svaki od tih tipova tla daje jedinstvene karakteristike vinima, što čini i malvaziju Nono 4 Terre jednim nevjerojatnim vinom, macerirano u inoxu, ali dozrijevano 30 mjeseci u drvenim bačvama od akacije.

 

wow_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku
Aromatika vina je čudesna, koja se proteže od aromatičnog bilja, tropskog voća, zrelog žutog voća i fine elegantne kremaste i medne strukture, koja još dugo ostaje u ustima.
Zasluženo, nakon par kratkih rečenica, vinarija Cattunar ispraćena je velikim pljeskom, ali mogu reći kako je taj pljesak bio i za ostale vinare koji su nam se predstavili, ali i za svih dvjestotinjak vinara koji su osvojili nagrade ove godine na Decanter natjecanju i koji iz godine u godinu nadiru i „grizu“ prema najvišim nagradama isključivo svojim radom i trudom, šireći našu vinsku priču dalje u svijet.

Hvala i udruzi Women on wine na još jednom sjajnom event-u i nadamo se skorom druženju u još većem broju.

wow_jurajsremec_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. Odlebq

    18. rujna 2022.

    buy pregabalin 150mg pills lyrica drug oral lyrica 75mg

Comments are closed.