Neki od najboljih restorana Korčule okupljenih u udrugu Korčulanske pjatance najavljuju jubilarno peto izdanje Festivala hrane i vina u jesenskim bojama i to od 20. do 23. listopada 2022. godine na različitim gradskim lokacijama. Naša ljubav prema ovom otoku je općepoznata, a jedva se čekamo vratiti! Još je samo deset dana ostalo do ovog fenomenalnog događanja.

Vidimo se?

 

Jedinstvena gastro priča započeta 2017. godine obilježit će obljetnicu bogatim programom, pripremili su gostovanja poznatih chefova, predavanja, radionice, druženja, tematske večeri, sajmove i izložbe, a otkrit će vam i tajne bogate jeseni najukusnijeg otoka Mediterana.

Neke su tradicije ukusnije od drugih, a jesen na pjatu Korčulana poznatih po umijeću marendavanja i uživanju u okusima i mirisima dovoljno je dobar razlog za dolazak na otok. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su kratko, ali uspješno jesensko izdanje 2020. godine pa su članovi udruge odlučili ponuditi još jedno, ovog puta opširnije, u zalazak turističke sezone između najvažnijih otočnih događaja, jematve i berbe maslina.

 

Festival je osnovan na temeljima inicijalne ideje edukacije i prezentacije lokalnosti s ciljem općenitog napretka otočne gastro scene, a to je ideja koja i ove godine okuplja restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekoloških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj.

Malo je reći da su članovi udruge Korčulanske pjatance u tome i uspjeli, dosta je istaknuti kako je festival nosilac Michelinove zvjezdice (restoran Lešić Dimitri), a najpoznatiji svjetski vodič za restorane podijelio je i dvije preporuke (restoran Filippi i Konoba Mate). Malo se festivala može pohvaliti pozornicom na kojoj lokalni ugostitelji, koji su inače konkurenti, surađuju, podržavaju se i bodre jedni druge kako bi otok brendirali ne samo na nacionalnoj, već i svjetskoj razini.

Zahvaljujući Pjatancama, na Korčuli se isprepliću posljednji krikovi kulinarske mode i zadnji trendovi moderne gastronomije na razvikanim temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari. Jednostavan koncept vrhunskih menija po promotivnim cijenama tijekom festivalskih dana na različitim lokacijama izašao je iz svojih okvira pa je u dosadašnja četiri festivalska izdanja veliki naglasak stavljen na edukaciju. Tako su u sklopu festivala radionice održala glasovita imena hrvatske kulinarske scene, spomenut ćemo neka od njih, David Skoko, Hrvoje Zirojević, Dino Galvagno i Rudolf Štefan, glasoviti čokolatijer Stiv Kahlina i poznata slastičarka Petra Jelenić, majstori tijesta Lucija Tomašić i Damir Šarić kao i svjetski poznata enologinja Joe Ahearne s titulom Maste od Wine, ali i mnogi drugi.

 

Otvorenje na Rotondi okupit će na sajmu otočnih proizvoda i susjedne otoke Hvar, Brač, Šoltu i Vis u suradnji s LAG-om 5. U kultnom korčulanskom restoranu Planjak posjetiteljima će se otkriti otočno umijeće marendavanja, a i ove godine sudionike očekuju vrijedne radionice, masterclass predavanja će održati poznati chef Igor Jagodić i slastičarka Tea Mamut dok je poseban interes rezerviran za radionicu branja otočnog samoniklog bilja koju vodi kustosica Sani Sardelić. Očekuje nas i nekoliko sommelierskih radionica kao i tematskih predavanja o maslinovom ulju, rijetkim otočnim sortama, zaštiti i brendiranju otočnih proizvoda, ekološkom pčelarstvu, a u magičnom ambijentu stoljetne Barine u Žrnovu osnovat će se, u sklopu Pjatanci, otočna Slow food zajednica.

S Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO iz Zagreba u goste dolazi dr.sc. Daniela Jelinčić koja će na svom predavanju Znanost i umjetnost doživljaja hrane hrvatskoj javnosti ekskluzivno otkriti svoja znanstvena otkrića. Dio programa, na veliku radost Korčulana, realizirat će se u renoviranom prostoru restorana Blue, nekadašnje Liburne koja nakon dugo godina otvara vrata javnosti.

 

Festival ne odustaje od tematskih večera na kojima će posjetitelji moći po promotivnim cijenama probati vrhunska jela priznatih chefova, ove će godine surađivati poznati chef s Malte Kevin Bonello s Markom Gajskim, a svoje vještine uparit će Igor Jagodić i Tea Mamut. Ono što ćemo ove godine po prvi put doživjeti na festivalu je izložba posvećena hrani. Korčulanske pjatance posjetit će trenutno najpoznatija hrvatska akademska slikarica Tisja Kljaković Braić, s njom dolaze i ONI, a izložba će biti otvorena u Gradskom parku.

I ove će se godine nekoliko kilometara od Korčule do šarmantnog sela Žrnova servirati nezaboravni pjati stoljetne, gurmanske tradicije otoka s fokusom na zagasite, čarobne boje i okuse jematve, škopca i masline. Potražite i vi svoju jesen na pjatu, nećete požaliti.

 

Za više informacija posjetite stranice:
http://korculanskepjatance.com/
https://www.facebook.com/Korculanske-pjatance-Food-Wine-Festival
@instagram: korculanske.pjatance

FOTO: Korčulanske pjatance

Raspored:

20.10.2022. četvrtak

11.00

Otvorenje festivala i sajma otočnih proizvoda LAG 5 Fest
Udruga Korčulanske pjatance & LAG 5 Rotonda – korčulanska gradska tržnica
* uz novčanu naknadu za konzumaciju hrane i pića

13.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

16.00
Masterclass – Igor Jagodic – Michelin star chef Restoran Strelec Ljubljana
Konoba Mate – Pupnat
*ograničen broj mjesta uz naknadu i obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

18.30
Oni na pjatancama – otvorenje izložbe Tisje Kljaković Braić
Gradski park Korčula

20.00
Vino i kamenice – eno-gastro radionica
WSET predavač Kruno Filipović & EventLab, moderatorica Morana Zibar Club Blue – Ex Liburna
*ograničen broj mjesta uz naknadu i obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

19.30
Michelin star chefs Kevin Bonello (The Xara Palace, Malta) & Marko Gajski (LD Restaurant) uz podršku vinarija Korta Katarina & Meneghetti
LD Restaurant
*uz pozivnicu

21.10.2022. petak

09.30
Pastry Masterclass – Tea Mamut – ‘Oš kolač Restoran Cupido
*za članove udruge i partnere

11.30
Rijetke otočne sorte – sommelierska radionica, predavačica Ksenija Matić Event LAB
Club Blue – Ex Liburna
*ograničen broj mjesta uz naknadu i obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

13.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

16.00
Predstavljanje projekta “Okupi otok”
LAG ŠKOJ, LAG BRAČ i LAG 5
Club Blue – Ex Liburna

16.30
Certificiranje i zaštita otočnih proizvoda – predavanje Ane Marušić Lisac dipl.ing.hortikulture
Biotechnicon
Club Blue – Ex Liburna

19.30
Igor Jagodic & Tea Mamut – večera Restoran Cupido
*rezervacije na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

22.10.2022. subota

09.30
Samoniklo jestivo bilje Korčule – radionica sa Sani Sardelić -Gradski muzej Korčula Eko Škoj – Žrnovo
*ograničen broj mjesta uz obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

12.00
Mlado ulje, mlado vino i škopac – degustacija plodova jeseni Barina – Eko škoj (Žrnovo)
*ograničen broj mjesta uz naknadu i obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

16.00
Slow Food – pokret za očuvanje tradicionalne proizvodnje i konzumacije hrane
Predavač Ivo Kara Pešić mr.phil.

Osnivanje Slow food zajednice Korčula – moderator Ivo Kara-Pešić mr.phil. Slow Food Dubrovnik
Barina – Eko škoj (Žrnovo)

19.30
Znanost i umjetnost doživljaja hrane – predavačica Daniela Angelina Jelinčić dr.sc. Institut za razvoj i međunarodne odnose, Zagreb
Club Blue – Ex Liburna
*ograničen broj mjesta uz obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

23.10.2022. nedjelja

11.00
Ekološko pčelarstvo – radionica i degustacija proizvoda s Vlahom Komparkom OPG Komparak
*ograničen broj mjesta uz obaveznu prijavu na e-mail:korculanske.pjatance@gmail.com

13.00
Umijeće marendavanja Udruga Korčulanske pjatance Restoran Planjak

18.30
Završna večera
Udruga Korčulanske pjatance

MOGLO BI VAS ZANIMATI