Od pečenja kruha, preko fermentiranja do slatkih projekata

Proteklih mjesec dana u izolaciji naučili smo živjeti sa sobom na neki posve drugačiji način, pročitali knjige koje nas s polica gledaju već predugo, ali i okrenuli se projektima koji već mjesecima čekaju da bi bili ostvareni. Neki od njih podrazumijevaju raščišćavanje domova, neki su nas natjerali da krenemo učiti novi jezik ili upišemo kakav zanimljiv online tečaj, a nama najdraži, oni vezani za kuhanje, natjerali su nas da u vlastitoj kuhinji provodimo više vremena. Nakon kratkog razmišljanja i pregleda društvenih mreža, otkrili smo kako u tome nismo sami pa smo tako odlučili izdvojiti nekoliko odličnih ideja koje bi vam mogle olakšati vrijeme provedeno u izolaciji.

Sourdough kruh

S nestankom kvasca s polica trgovina, sve se više entuzijasta odlučilo za uzgoj vlastitog, a zatim i pečenje kruha sourdough tehnikom. Riječ je kruhu nastalom od tri sastojka, brašna, vode i soli, a cijeli postupak počinje stvaranjem kvasca od tek brašna i vode. Oni koji se ovim načinom pripreme kruha i krušnih delicija bave već godinama reći će vam da, kada jednom krenete, starter bi vam mogao postati važan dio života poput primjerice, novog člana obitelji, a kruh koji ća izaći iz vaše pećnice, usavršite li pripremu, nešto najbolje što ste do sada u svojoj kuhinji stvorili. Možda se čini kao da pretjerujemo no, vjerujte, jednom kada se u ovu priču upustite, doživljaj kruha i drugih krušnih proizvoda u potpunosti se mijenja.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cukar (@andreacukrov) on

Domaća tjestenina

Kad smo kod miješenja, odlična ideja bit će i priprema domaće tjestenine. Zaigrajte se oblicima i unaprijed razmišljajte o umacima pa dan posvetite ručku ili večeri koji će vaše ukućane ostaviti bez riječi. Činjenicu da vam u ovo doba možda i nisu dostupni alati koje biste prije nabavili bez problema neka vam bude dodatan poticaj te izmislite svoje načine pripreme najfinijih fettuccina ili pak farfalla.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucy Vaserfirer (@lucyvaserfirer) on

Fermentiranje

Fermentiranje je dobilo novo značenje nakon što je 2018. godine izašao Nomin vodič za fermentaciju. U istom je Rene Redzepi, chef jednog od najboljih restorana svijeta, u suradnji s Davidom Ziblerom, voditeljem Nominog laboratorija za fermentaciju, otkrio tajne pripreme nekih od svojih poznatih jela te ih tako od izlaska knjige možete pripremiti i kod kuće. Knjigu uvijek možete naručiti putem Amazona ili stranih online knjižara, a čini li vam se to kao prekompliciran zadatak, internet je prepun sjajnih recepata za primjerice, pripremu kombuche, domaćeg kefira ili kimchija.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kombucha Hunter (@kombuchahunter) on

Mlinci i confit challenge

Domaće snage food scene također su se bacile na smišljanje izazova za kolege blogere, ali i ostale zainteresirane. Tako je Marijana koja se krije iza profila @unmondodisapori za Instagram ekipu pripremila mlinci challenge, dok je Maja s bloga maxyama kolege pozvala da se bace na confitiranje. Njihovim se izazovima može priključiti baš svatko, a dovoljno je tek označiti ih na objavama kako bi ih one zatim podijelile na svojim profilima. Pa, zbilja, imate li neki dobar razlog zašto se već sutra ne biste bacili na brzinsko pečenje domaćih mlinci ili pak sporo kuhanje omiljene namirnice?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori) on

Macarons

Slatki kolačići u kojima najviše volimo uživati kada ih priprema netko drugi u doba izolacije mogu postati divan eksperiment kojeg ćete svakom novom pripremom učiniti samo još boljim. Odličan su odabir za slatki projekt u ovo doba upravo zato što pružaju mogućnost igranja s okusima, bojama, pa čak i oblicima. Zaigrajte se bojenjem bademastih oklopa, a zatim dobro razmislite koja bi se krema najbolje povezala s bojom koju ste odabrali.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jenny (@jennys_zuckerhaus) on

MOGLO BI VAS ZANIMATI