Nije se teško zaljubiti u malo krzneno biće i prvi put kad ga odvedete doma, vrlo često postane centar svemira. To se nama dogodilo s našim dlakavcem Dživom, a put od šteneta do odraslog psa je bio ispunjen kojekakvim izazovima (i još uvijek je), a u zadnje vrijeme se borimo s hranom.

Ok, oduvijek se borimo s hranom jer je dečko iz Dumovca jako brzo zaboravio na azilske dane i postao razmaženo i izbirljivo pseto. I začudo, za jednog mješanca, i osjetljiv pas kojem se loša prehrana vidi na svim vlasnicima pasa poznatom „hot spotu“. I da, dobili smo u tom periodu „volimo te najviše na svijetu i samo želimo da budeš sretan“ i pola kilograma viška pa je osim dlake, bilo potrebno rješavati i taj dio.
Posvetili smo se traženju uzroka, promijenili prehranu, dodali lososovo ulje, tablete i hranu baš za takve pse. Ta hrana, naime, našem odraslom razmaženom psu, nije fina. I onda se pojavio Pas Kitchen kojeg smo uočili na Instagramu, ispunili njihov upitnik i uskoro dobili rezultate što je našem Dživi potrebno, koja količina hrane, kakva hrana i s kojim dodacima. Oduševljena ovim dijelom i njihovim webom, pohrlila sam naručiti nekoliko porcija i za našeg malog razmaženka.
Sve smo vrlo brzo dogovorili, a vlasnik ovog malog pogona, Ivan Zovko, nam je ubrzo dostavio manju zalihu hrane pa smo krenuli s nadopunom njegove uobičajene prehrane.


U desetak dana koliko je konzumirao ovu hranu + svoju hranu za mimoze, pardon, osjetljive pse, fino se stanjio, a malo se i dlaka popravila. Pošto je kuhanje za pse nekome dnevni dio rutine, mi smo od toga odustali zbog nedostatka mjesta u hladnjaku, a i nije to toliko teško koliko je teško zapravo ispoštovati u obroku sve što jednom psu treba, znate onaj dio – vitamini i minerali. I tu je Ivan napravio istraživanje i uspio namiriti sve što psu treba u jednoj vrećici.
Mi smo ga zamolili da nam odgovori na nekoliko pitanja kako bi nešto naučili, ali i saznali sve o ovoj briljantnoj ideji koja je oduševila vlasnike pasa.

Ivane, ajmo krenuti od samog početka. Otkud ideja za ovakav pothvat? Čime si se bavio do Pas Kitchena i otkud ovaj preokret?

Točno, sada kada si razmislim, to može zvučati neobično da čovjek bez psa kuha hranu za pse. Međutim, usvojio sam Tončija, curinog psa, kao da je moj vlastiti, pa sam barem dio ovog problema riješio. Prije nego sam krenuo s kuhanjem hrane za pse, bavio sam se startupima i razvijao digitalne proizvode. Ideja iza Pas Kitchen je pružiti klijentu i njihovim vlasnicima cjelovito iskustvo kupovine i korištenja hrane za pse. Iskustvo poput onoga kakvo imamo koristeći Netflix, Spotify i slične digitalne proizvode. Proizvodnja hrane je najbitniji, ali samo jedan dio u lancu gdje želimo poboljšati iskustvo prehrane psa. Onaj osjećaj jednostavnosti korištenja (digitalnih) proizvoda i usluga želim prenijeti u iskustvo prehrane psa.

Znam da nemaš svog psa, a zapravo si se itekako posvetio baš tim dlakavcima?

Imao sam jednog šlampavog udomljenog mješanca koji se zove Gem(išt) dok sam živio u Engleskoj. Tamo sam imao prilike iskusiti (preko Gema) upravo to iskustvo hranjenja psa kvalitetnom svježom hranom. Kada sam se vratio u Zagreb mučili smo se s Tončijevom prehranom i probavom. Nakon testiranja sve hrane do koje smo mogli doći, od sirove (BARF) do super-premium (čitaj skupe) suhe hrane, nismo nalazili rješenje za Tončijeve probleme. Razmišljao sam kako je interesantno da se jako brinemo što unosimo u sebe, a nemamo pojma čime hranimo najbolje prijatelje. Ili još gore – znamo i nastavimo ih hraniti dehidratima ili sličnom hranom iz u dućana za pse. Hrana treba dolaziti iz kuhinje, ne laboratorija, i to nam je bila nit vodilja. Brzo sam shvatio da Tončiju ne mogu ponuditi zdrav obrok u kojem se zaista nalazi hrana, a ne nusproizvodi klanja ili spržene dehidrirane kuglice iz laboratorija. Uzeo sam kuhaču u ruke i krenuo razmišljati kako mogu riješiti ovaj problem.

Sam sadržaj vrećice je napravljen u suradnji s veterinarskim stručnjakom koliko sam shvatila iz upitnika, je li bilo teško naći nekog tko će ti pomoći oko toga i koliko ti je to pomoglo u kuhinji?

Imamo veliku podršku Veterinarskog Fakulteta u Zagrebu, Instituta za Veterinu u Italiji i tri Diane, divne veterinarske nutricionistkinje. Skupili smo tim veterinara nutricionista (interesantno je da se svi u timu zovu Diana) iz Hrvatske i Italije i napravili recepte i procese laganog kuhanja na pari koji su cjeloviti, balansirani i čuvaju nutrijente. Za razliku od sirove hrane (BARF), svježa hrana se lagano kuha čime eliminiramo mikrobiološke zdravstvene rizike poput salmonele.

Mi volimo recepte pa daj podijeli s nama kako zapravo nastaju recepti za zdravu pseću hranu, kako je ona obrađena i koliko je sam proces zahtjevan?

Naravno. Započneš analizom sastojaka koje prilagođavaš nutritivnim potrebama psa. Za razliku od postojeće hrane na tržištu, za svakog psa radimo prilagođeni recept, ovisno o godinama, kilaži, alergijama na namirnice, životnim navikama, koliko keksića pojede i slično.
Nakon što imaš sastojke i njihove omjere, sprijateljiš se s mesarom i tetom na placu da imaš pristup kvalitetnim dijelovima mesa i svježeg povrća od kojih radiš recept. Svi sastojci se kuhaju lagano na pari dovoljno kratko da sačuvaju nutritivnu vrijednost, ali dovoljno dugo da su sigurni za psa i njihovu probavu. Na kraju dodamo minerale i vitamine nužne za dugoročno zdravlje psa. To je to – imaš zdravu i balansiranu kuhanu svježu hranu za psa.

Koliko znam, u potrazi si za kuhinjom u kojoj bi mogao svoja čuda raditi, što ti je sve potrebno za kvalitetno obavljanje ovog dijela posla?

Točno. Krenuli smo s pripremom hrane za Tončija. Za to nam je postojeća profesionalna kuhinja bila dovoljno velika. Međutim, nakon što smo nahranili sve pse od prijatelja, rodbine, poznanika i počeli hraniti njihove prijatelje i rodbinu, došli smo do granice i sada tražimo mali pogon u Zagrebu od kuda ćemo moći dalje pripremati finu hranu i nuditi ju i izvan Zagreba. Ako netko ima viška profesionalnu kuhinju ili pogon za catering i ne znaju što bi s prostorom, voljeli bi da nam se javi.

Znam da ne jedeš meso, dođe li ti ipak da i sam probaš ove recepte? Mislim, i meni miriše…

Sada ste me zbilja dali na razmišljanje – vegetarijanac bez psa proizvodi hranu za pse baziranu na mesu. Naravno, svi u firmi probamo svaki recept. Nekad čak i dobrovoljno. Pošto nam psi rijetko mogu reći ako im je ukusna hrana, moramo sami probati. Na kraju krajeva, recept je napravljen isključivo s namirnicama za ljude. Uz malo soli recepti bi bili fantastično punjenje za dumplingse, umak bolognese i slične mesne delicije.

Obožavam tvoj Instagram profil koji je pun dobrih fora i još boljih njuškica. Koliko ljudi stoji iza ovog projekta, tko sve pomaže i uskače?

Velika inspiracija je profil restorana Kut koji vodi Ivana Bekavac. Komunikaciju, kao i hranu i cijelo iskustvo pokušavamo napraviti što iskrenijom i jasnijom jer vjerujemo da ćemo jednostavnošću najbolje prenijeti poruku i povezati se s klijentima i njihovim vlasnicima. Također, bitno nam je da se vlasnici pasa osjećaju dijelom Pas Kitchena i pokreta za zdraviju hranu, pa u pravilu njuške prezentiramo češće nego nosove ili proizvode. Najsretniji smo kada čujemo priče kako su se vlasnici pasa koji se znaju s Pas Kitchen profila prepoznali na ulici i postali prijatelji.

 

Mora li pas kompletno prijeći na ovu prehranu ili može biti dodatak njegovoj uobičajenoj prehrani, mi kombiniramo, griješimo li?

Pas Kitchen je cjelovita hrana za pse, što znači da joj ne treba dodavati ništa za balansiranu prehranu. Međutim, miješanje svježe hrane s nekom drugom hranom je isto skroz ok. Ono što je bitno je da pas prehranom unosi dovoljno nutrijenata, minerala i vitamina za zdrav život. Kuhanjem u kućnoj radinosti (juhice, meso, variva i sl.) vrlo rijetko pas dobiva potrebne minerale i vitamine u ispravnom omjeru nužne za dugoročno zdravlje.

Pošto ti ne jedeš meso, misliš li da je moguće i za pse osigurati vege prehranu, a da iz obroka dobije sve što mu je potrebno?

Kako nisam veterinar nutricionista, bojim se da ti ne mogu dati odgovor na ovo. Međutim, naš tim Diana istražuje opcije zamjene proteina životinjskog podrijetla. To nam je konačan cilj Pas Kitchena kako bi značajno smanjili utjecaj prehrane na okoliš koji je drugi najveći izvor emisija CO2 nakon proizvodnje energije. Rano smo na ovom putovanju, ali nam je to jasan smjer, pa se nadam da ću ti sljedeći put imati konkretnije detalje.

Imala sam čak i upit nakon objave na storyju, radite li hranu za mačke. Mogu li i mace papati ovu hranu ili bi to trebala biti posebna linija proizvoda i je li moguće da i to uvedeš kao opciju?

Često i nas pitaju kada ćemo nešto slično napraviti za mace. Međutim, trenutno se trudimo nahraniti sve pse koji stoje u redu za našu klopu. To nam je prioritet.
Zato, nisam siguran ako je naša svježa hrana za pse prikladna macama. Svakako bih predložio da se vlasnik mace savjetuje s veterinarom prije hranjenja Pas Kitchen hranom za pse.

Mace još nemamo, s Dživinim prehrambenim navikama se još uvijek borimo, a Ivanu čestitamo od srca na odličnom projektu, sretnim njuškicama i fenomenalnom iskustvu biranja hrane baš po određenim potrebama ljubimaca.

Svakako posjetite njihov WEB, ali i INSTAGRAM profil!

MOGLO BI VAS ZANIMATI

  1. News RSS

    25. svibnja 2022.

    I every time spent my half an hour to read this weblog’s articles or reviews every day along with a mug of coffee.

  2. XMC.pl

    15. srpnja 2022.

    That is the proper blog for anybody who needs to search out out about this topic. You notice a lot its almost arduous to argue with you (not that I really would need…HaHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!Have you considered promoting your blog? add it to SEO Directory right now 🙂 http://www.links.m106.com

Comments are closed.