U nedjelju navečer svoja je zelena vrata na Trgu dr. Franje Tuđmana, uz proglašenje onih najboljih, zatvorio najpopularniji zagrebački gastro festival.

ZAGREB BURGER FESTIVAL: Testirali smo burgere sa svih kućica na festivalu koji opet osvaja ponudom

Često se kaže da je sedma godina kritična, no Zagreb Burger Festival je zabilježio, unatoč upornoj višednevnoj kiši, oko 50.000 posjetitelja i tako pokazao da popularnost burgera ne blijedi, iako su već dugi niz godina prisutni na tržištu. Jedanaest festivalskih dana gurmani su birali jedan ili više od 45 različitih okusa mesnih, vegetarijanskih i biljno proteinskih poslastica, uz atraktivne koktele i rashlađene Staropramenove okuse.

Prva tri mjesta ovogodišnjih dobitnika, kao i debitanta, odabrali su posjetitelji skeniranjem QR kodova na kućici na kojoj su kupili burger.

Konkurencija je bila doista jaka, uz čak sedam debitanata i već afirmirane gastro meštre, kao što su Ivan Pažanin, Mate Janković i Mario Mihelj. Grill majstori ove su godine puno pažnje posvetili umacima, po prvi put su predstavili dodatke kao što su plantana banana, fermentirano azijsko povrće, dimljeni umaci, umaci od reduciranog vina s koricom divlje naranče i mnoge druge te pokazali kako gourmet inovacijama doista nema kraja. Na prvu nespojive kombinacije kao npr; kozice i tartufi jako su se svidjele posjetiteljima, no i klasičari su uživali u tradicionalnim okusima burgera s minimalnim brojem dodataka. Osim izvrsnih okusa burgeri su uspješno zadovoljili još jedan kriterij – fotogeničnost pa su često bili zvijezde na društvenim mrežama. Iako izvan konkurencije, svakako vrijedi spomenuti i Roberta Hromalića i njegov Le Kolač, čije su ice-cream pite osvojile okusne pupoljke čak i onih koji nisu preveliki ljubitelji slastica.

 

U doista jakoj konkurenciji od 13 burger kućica pobjednik je BBQ HOT YARD iz Zagreba. Originalni nazivi mesnih poslastica, a posebno KIMchi KARDAsian svidjeli su se posjetiteljima, uz visoku kvalitetu burgera i azijski “touch”, a ovo će priznanje zasigurno biti dodatni vjetar u leđa dugogodišnjem food blogeru Davoru Šuškoviću, zaljubljeniku u grill.

Na drugom je mjestu prošlogodišnji pobjednik iz Dubrovnika, Guloso, na čijem je kormilu Marko Bautović. Njihov Negromant svojim je neobičnim kombinacijama, koje su se savršeno sljubile u slasnom burgeru oduševio mnoge. Marko je svoje burgere nazvao po likovima iz djela Marina Držića i tako još jednom pokazao da se inovativnost, veliki trud i strast uvijek prepoznaju.

Treće mjesto pripada veseloj ekipi iz Zadra, Picnic Mingle&Fun. Ali to nije sve, jer su oni i najbolji debitanti. Sjajnim raspoloženjem i isto takvim burgerima privlačili su pažnju u svojoj “srebrnoj zvijeri na kotačima” pa se u Zadar vraćaju kao dvostruki pobjednici Zagreb Burger Festivala. Njihov Blackie, koji se već proslavio u Zadru očito je prava kombinacija za street food događanja.

Poznati booking.com, jedna od vodećih online tvrtki na području putovanja, prepoznao je vrijednost Zagreb Burger Festivala te ga uvrstio na svoju listu, kao mjesto na kojem svake jeseni putnici mogu uživati u spoju moderne i klasične kuhinje.

Organizator festivala, kreativna agencija Kokoš ili jaje zahvaljuje svim nagrađenima i baca se na pripremu novih, zimskih festivala.

Čestitamo pobjednicima, moramo priznati da nismo odveć iznenađeni, BBQ Hot Yard sa svojim KIMchi KARDAsian je i nas oduševio!

Foto: Martina Marić

MOGLO BI VAS ZANIMATI