U subotu 11.04. u prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu održana je radionica Sva lica Škrleta uz kušanje čak 20 različitih škrleta!

Okupili su se vinari iz cijele Moslavine te su ustupili svoja najveća škrletovska blaga iz podruma. Imali smo priliku kušati pjenušave Škrlete, svježe Škrlete, odležane Škrlete, Škrlete iz mora, eko Škrlete, Škrlete iz amfora, predikate Škrleta… Svaki Škrlet je bio poseban na svoj način i niti jedan nije bio isti. Čak 20 različitih Škrleta u svim stilovima, nije bio lagan zadatak. Ali smo pokazali što sve Škrlet može i da daje zaista ozbiljna vina.

Radionicu je vodio Tomo Jakopović, a istu su uveličali upravo i vinari koji su se odazvali na radionicu a to su: Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec). Na radionicu su se odazvali i profesor Pejić te izvanredna profesorica Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta koji su zaista mnogo radili na Škrletu i izdavanju monografije Škrlet koju su uzvanici pomno proučavali na radionici.

Radionica je održana uz financijsku potporu samih vinara, Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić i nesebične donacije našeg Kutinčanina Domagoja Pleše koji je čuo za naš projekt te se oduševio i odlučio nas podržati financijski te na samoj radionici nam je pružio podršku i naglasio da i u buduće možemo računati s njime kako bi se ova priča nastavila. Cilj radionice je uz partnerstvo Udruge voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačka organizacija Škrlet, Udruge Škrlet Moslavina najaviti zajednički rad na promociji Škrleta i Moslavine kao vinske regije. Plan je organizirati radionice ovog tipa za svakog vinara zasebno ili po 2-3 vinara po radionici, kako bi imali priliku prezentirati svoje vinarije i vina koja proizvode uz Škrlet. Također, od proljeća je plan radionice i razne događaje raditi upravo u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirane vinske ture iz Zagreba. Rečenica koja je mene oduševila tijekom organiziranja ove radionice je “Zajedno smo jači” i moja svrha je da vinari ne zaborave tu rečenicu i da im pokažem da zajedno možemo mnogo toga učiniti za dobrobit svih nas, Moslavine i našeg Škrleta.

Posebnu zahvalu od mene su javno dobili Nikica Katić (Klet Romić) koji je s jednakom strašću uz mene od same ideje pa do realizacije. Također moram spomenuti i Janka Kezele i Tomu Voštinića koji su mi bili velika podrška tijekom organizacije sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima. Ali također ogromno hvala svim vinarima koji su se priključili i podržali ovu radionicu, sa svojim vinima i sa svojim prisustvom na radionici. Ništa od ovoga ne bi bilo izvedivo da nam svima ogromnu podršku nije dao i Tomo Jakopović koji je sa svojom stručnošću, znanjem i fantastičnom poznavanju ove sorte vodio cijelu radionicu kušanja svih 20 velikih vina.

Hvala svim sudionicima na radionici koji su došli podržati ovu priču u nadi da će biti uz nas i u buduće i pratiti rad i razvitak Moslavine kao vinske regije i turističke destinacije. Nadam se da ste uživali i zaljubili se u Škrlet jer sam vam to i obećala.
Prvi spoj sa Škrletom smo odradili, u iščekivanju smo drugog… Živi bili, Škrlet pili…

Vaša Vinska Vještica

Tekst: Ivana Pranjić
Foto: Nikola Zoko

MOGLO BI VAS ZANIMATI