Obiteljski posao pokrenut u vrijeme kada se u zraku osjećao samo strah, čini se, Zagrepčanima je u najtežim trenucima donio mrvicu sreće, a nakon što je kriza s koronavirusom barem nakratko stala, njihovi proizvodi, na svu sreću, postali su još popularniji.

Dok je početak godine za velik broj poslova stvorio brojne neprilike, jedna je obitelj tek tada pokrenula svoju malu tvornicu mašte i pašte. Onih nekoliko tjedana dok smo zatvoreni u domovima čekali nove upute, naime, u grupama na društvenim mrežama stvarale su se nove zajednice, mali proizvođači još su jednom pokazali svoju veličinu, a sve se više ljubitelja kvalitetne hrane okrenulo izvoru umjesto nabavci sezonskog voća, povrća i drugih proizvoda u supermarketima.

 

pa-sta_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Jedna od najvećih takvih platformi, Virtualni zagrebački plac, upravo je osnivačima brenda Pa-Šta dala sjajnu ideju te su tih dana, kada su već bili zatvoreni u svoja četiri zida, vrijeme odlučili iskoristiti korisno. Tako su počeli s izradom domaće tjestenine. Iako su u početku, priznaju, ipak malo sumnjali u uspjeh, njihov se spoj maštovitosti i spretnosti pokazao savršenim receptom i Zagrepčani su ubrzo poludjeli za njihovom svježom šarenom tjesteninom.

“Sve je krenulo kada je nastupila karantena koja nam je apsolutno olakšala put do klijenata i do tržišta. Zbog društvenih mreža bilo je puno lakše prezentirati proizvod. Prvo smo napravili par klasičnih tjestenina koje smo slikali, izradili stranicu i onda to objavili u Virtualni zagrebački plac grupi. U početku odaziv nije bio velik, ali je bilo dovoljno da nas u potpunosti zainteresira pa smo se krenuli igrati i zatim su kreativnost i mašta jednostavno odradile svoje. Kasnije, kada smo počeli objavljivati slike raznih raznobojnih tjestenina, dogodio se bum i ljudi su za njima jednostavno poludjeli. Poslije toga više se nismo pitali sviđa li se ljudima samo izgled već smo znali da je i okus odličan. Dobili smo potvrdu da smo pronašli savršen recept”, rekla nam je Renata, glava obitelji i mozak operacije Pa-Šta.

 

pa-sta_vilicom_kroz_hrvatsku

 

U početku su najviše pažnje privukli raviolima s punjenjem od svježeg sira i špinata te onima s pršutom, a kasnije, dodala je Renata, kupci su poželjeli isprobati baš sve što nude, od rezanaca za juhu, preko raviola pa sve do šarene ili bezglutenske tjestenine. Tako danas iz njihove ponude možete odabrati svježe i sušene listove za lazanje, pappardelle, penne, fetuccine, farballe, domaće rezance, tahranu, raviole, agnolotte, cappellette i dumplingse. Cijene svježe tjestenine kreću se od 30 do 50 kuna za 500 grama, za istu količinu sušene tjestenine morat ćete izdvojiti 25 kuna dok će vas pola kile tjestenine u boji stajati 35 kuna.

“Pokazalo se da Zagrepčani ne vole samo domaće već i kvalitetne proizvode. Osim sto vole, cijene trud i pažnju koju unosite u svoj proizvod i to nam je najveća nagrada. Zadovoljstvo kupaca”, dodaje.

 

pa-sta_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Otkrila nam je Renata i kako dnevno u svojoj maloj obiteljskoj tvornici proizvode između 8 i 10 kilograma tjestenine, a s obzirom na to da se baš sve radi ručno, od miješenja tijesta pa do oblikovanja, te su brojke i više nego pohvalne. Kada nam je opisivala svoj dan, rekla je kako posljednjih mjeseci ustaje ranije nego ikad, odlazi na tržnicu gdje nabavlja povrće, a i jaja koja koriste provjereno su domaća, ona iz slobodnog uzgoja s jedne male obližnje farme. Brašno također dolazi iz malih mlinova. Kada tijesto zamijesi, ono mora odstajati, a za to vrijeme priprema punjenja za raviole. Zatim slijedi razvlačenje, rezanje, oblikovanje pa sušenje te cijeli proces, objašnjava nam Renata, traje i do 12 sati, posebice ako je u pitanju tjestenina u boji koja, osim klasičnih koraka pripreme, uključuje i onaj u kojem se iz povrća dobivaju prirodne boje.

Nedavno je u ponudu uvela i dumplingse, aromatične kineske paketiće tijesta u koje se pakira začinjeno mljeveno meso te se oni zatim završavaju na pari. Nastali su sasvim slučajno, nakon upita jedne klijentice, a već nekoliko dana nakon uvođenja u ponudu, kaže nam Renata, postali su totalni hit.

“Dumplingski su apsolutni hit, tek sam ih nedavno uvrstila u ponudu, a već sam ih stvarno puno dostavila i dobila izvrsne komentare na njihov okus. Dobro su začinjeni, a koristim i kvalitetno meso pa je već i bez začina meso samo po sebi fino. Jako sam zadovoljna s ovim proizvodom i s komentarima na njih.”

 

pa-sta_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Pitali smo ju na koji je proizvod njezin mali Pa-Šta tim najponosniji, a ona nam je skromno odgovorila kako smatra da je napravila puno, ali isto tako puno je toga što još želi predstaviti svojim kupcima.

“Znate, ne mogu reći da sam na nešto posebno posebna, sve to može još bolje i još kreativnije. Moram reci da nije bilo svih divnih mušterija koje su naručile tjesteninu ne bi se imala priliku usavršavati, učiti i razvijati, tako da vjerujem da će se to još razvijati i da će mašta i kreativnost još jako puno toga pokazati. Tek ćemo biti ponosni. Voljela bih se zahvaliti svima koji su nas podržali i uopće nam omogućili da razvijamo priču o Pa-Šti”, skromno je odgovorila.

 

pa-sta_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Osim što mijesi, oblikuje, suši i dostavlja, Renata dobro poznaje i rad na kompjuteru pa je tako sama osmislila dizajn te vodi Pa-Šta Facebook stranicu i odgovara na upite kupaca. Kaže kako smatra da je jednostavnost vrlina te se time i vodila kada je osmislila svoj brend. Upravo zato, ali i zbog svog dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, rekla nam je kako nije sigurna bi li bila spremna otvoriti svoj restoran. Ipak, kaže, voljela bi otvoriti vlastiti dućan u kojem bi, osim tjestenine, prodavala i različite umake i nekoliko novih proizvoda ideje za koje joj neprestano padaju na pamet.

“Mislim da se u Hrvatskoj sve može, uz trud volju i rad, a prije svega kvalitetu. Mogu vas kopirati, može vas mučiti birokracija, ali kvalitetu vam nitko ne može oduzeti i to će kupac uvijek prepoznat, ma gdje god bili”, rekla nam je na kraju Renata. Mi joj želimo puno sreće i očekujemo što prije otvaranje tog specijaliziranog dućana. S obzirom na našu ljubav prema tjestenini, zvuči kao novo omiljeno mjesto u gradu.

Pa-Šta proizvode možete naručiti putem Facebook stranice.

MOGLO BI VAS ZANIMATI