Poznati chefovi Mario Mandarić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin, finalisti MasterChefa, javne osobe poput Nikoline Pišek, Franke Batelić, gradonačelnik Sv. Nedelje Dario Zurovec, influencer Marco Cuccurin, Sanja Doležal kao voditeljica; samo su dio poznatih osoba koji će se svakog četvrtka na Adventu na Europskom trgu družiti i kuhati u zajedničkom humanom cilju.

Na prvom od pet najavljenih duela u četvrtak 07.12. od 17:00 do 19:00 sati chef Mario Mandarić i gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec kuhaju nasuprot chefa Damira Tomljanovića i influencera Marca Cuccurina, a cjelokupni prihod od prodanih jela donirat će se UNUO – udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju.
Advent na Europskom trgu i ove godine svojim gastro humanitarnim programom diže svijest o osobama s invaliditetom i njihovoj integraciji u tržište rada.

Zvijezde kuhaju – Diners Club Cooking Duel, naziv je humanitarnog gastro programa na kojem će se svaki četvrtak trajanja Adventa, ovogodišnji gastro urednik Mario Mandarić, chef svjetskog glasa te odnedavno chef Noela, zagrebačkog restorana s Michelin zvjezdicom na Europski trg pozivati poznate kuhare i osobe iz javnog života da zajedno kuhaju te pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Na glavnoj pozornici Adventa na Europskom trgu pripremat će se jela koja će posjetitelji odmah moći kupiti i od čije prodaje će se sredstva donirati UNUO, udruzi najosjetljivijih u osposobljavanju koja se bavi inkluzijom osoba s invaliditetom u tržište rada. UNUO tim u ovoj godini je organizirao najveće europsko gastro natjecanje za osobe s invaliditetom Cupid ̍s Spoon Europe, te u Zagreb doveo 30 natjecatelja, iz čak 24 europske zemlje. Prikupljena sredstva omogućit će im organizaciju drugog takvog natjecanja sljedeće godine.

Kuhat će se pretežito tradicionalna blagdanska jela, oba para kuhaju isto jelo, u ovom prvom duelu to je rižoto s kapesantima (kapešantima).
Posjetitelji će moći po cijeni od 7 eura kupiti kupon s kojim će moći degustirati jela oba natjecateljska para i glasati za jelo koje im se više sviđa. Ukupno će se pripremati 100-tinjak porcija. Na koji način će ih sudionici ovog duela pripremati, otkrit će posjetiteljima na Europskom trgu koje pozivaju da ih podrže u što većem broju.
Mario Mandarić, osim što je humanitarac, jedan od pionira zero waste kuhinje u Hrvatskoj i na EU Adventu poseban će naglasak dati održivoj pripremi hrane kroz edukaciju posjetitelja i iskorištavanje svakog mogućeg dijela namirnice.


U prvom Diners Club Cooking Duelu Zvijezde kuhaju Mandarić se odlučio u goste pozvati osobe koje dijele njegova mišljenja o humanitarnom i društveno odgovornom djelovanju. S mladim gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem nastupao je u ovogodišnjem Plesu sa zvijezdama gdje je upoznao i svestranog influencera i vizažista Marca Cuccurina koji je uz sve svoje talente i profesionalni kuhar. Damiru Tomljanoviću osim što dijele profesiju bio je gostujući chef nedavno u ovogodišnjem Masterchefu.
Voditeljica i moderatorica ovog dijela programa bit će svestrana i omiljena Zagrepčanka, i sama vrsna kuharica Sanja Doležal.

Na prošlom Adventu prikupljeno 100.000 kn

Organizator Adventa na Europskom trgu Svibanj Projekt i prošle se godine potrudio okupiti kuhare, DJ-e, posjetitelje i donatore u inicijativi da se prikupi što više novca za prvo europsko gastro natjecanje za osobe s invaliditetom Cupid´s Spoon. Inicijativi se pridružio Erste Card Club, kuhari se odrekli svog honorara, a građani podržali akciju kupovinom spravljenih jela, pa je uspješno u zajedničkoj akciji prikupljeno 100.000 kuna, a osobe s invaliditetom pokazale su da na tržištu rada mogu imati veliki doprinos, pogotovo u ugostiteljstvu.
„Erste Card Club već nekoliko godina podržava globalni program društveno odgovornog poslovanja Diners Cluba International “Together for Change” koji ima za cilj poticanje i sudjelovanje u promjenama gdje je to potrebno i kad je važno. Kako bismo te promjene učinili opipljivima, nastojimo podržati razne lokalne inicijative koje brinu o djeci i drugim pojedincima kojima je to potrebno, utječu na razvoj društva, doprinose okolišu i sl.. Između ostalog, s velikim veseljem i ove godine podržavamo Udrugu UNUO, čiji članovi nesebično i s nevjerojatnim entuzijazmom obrazuju mlade ljude uvodeći ih u bogati svijet gastronomije te osim što ih potiču da budu kreativni, rade na njihovom samopouzdanju čime im otvaraju i vrata mogućeg budućeg zaposlenja“ – istaknula je Anita Markota Štriga, članica Uprave Erste Card Cluba.

Gastro segment bitan dio Adventa na Europskom trgu

Tradicija i ona dobra, dobra, dobra stara vremena motiv su ne samo bogatog glazbenog nego i gastro programa Adventa na EU trgu. Osim Diners Club Cooking Duela Zvijezde kuhaju, svake subote kroz program Kumica na špici kuhanje uživo preuzimaju zagrebačke kumice koje će spravljati tradicionalne specijalitete poput bažulove juhe i purice s mlincima.

Posjetiteljima je tijekom cijelog tjedna omogućeno da isprobaju ponudu 20 odabranih ugostitelja i istraže okuse od onih domaćih; poput sarme, kobasica od divljači i bunceka u klasičnom i modernom ruhu preko fritula s ribom, maslinama i pršutom do najboljih kubanskih sendviča na svijetu i vege ponude. Tu su i slatke delikatese popt trdelnika s brojnim kremama, churrosa, brioche peciva sa sladolednim punjenjem, palačinki i arancina. Topli alkoholni i bezalkoholni napici, punčevi, topli kokteli, kuhani ginovi, vina i rakije…
Radno vrijeme od ponedjeljka do četvrtka je od 12:00 – 23:00, petkom 12:00 – 00:00, subotom 10:00 – 00:00 i nedjeljom od 10:00 – 23:00. Detaljan program i satnice pronađite na FB i IG društvenim kanalima EU Adventa.

Ulaz na sve programe je besplatan.

MOGLO BI VAS ZANIMATI