Dok se mi dogovaramo s kojim naglaskom se izgovara Papavero, jedna simpatična Slavonka i samozatajan Talijan podno Sljemena već tri godine svoju ljubav donose na stol.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatskuNije tajna da smo, osim u hranu, zaljubljeni u ljubav, a ovaj mladi bračni par upravo to uspješno spaja u jednu prekrasnu gastro priču. Ana je vesela Slavonka koja iza sebe ima popriličan broj utakmica u kuhinjama restorana, a Pasquale, dok ne šapće svojim kvascima, razvlači jedne od najboljih pizza u Zagrebu.
Posjetili smo ih prošli tjedan kad smo se zaželjeli klasične pizze iz krušne peći.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatskuNaš prvi izbor bi uvijek bila Pasqualeova contemporanea ili, pošto savršenog prijevoda još uvijek nema, gourmet pizza. Elegantna je to pizza punog prozračnog ruba s tijestom od integralnog tamnog brašna. Osim tijestu, posvećuju puno pažnje kvalitetnim sastojcima na samoj pizzi, a često se tu miješaju ti slavonski i talijanski okusi.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatsku

Ovaj put smo se odlučili na njihove klasične pizze. Talijanovu koja je došla na stol s dimljenom šunkom, mozzarellom, šampinjonima i cherry rajčicama te pizzu sa šparogama, jajetom i slaninom.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatsku
Ne šapće Pasquale bez veze tim kvascima, tijesto nas ni ovaj put nije razočaralo, mekano, a elastično, savršeno ispečeno, a nadjeva je bilo taman, ni previše ni premalo i bilo je savršeno povezanu u cjelinu. Pizza je ispunila sva naša očekivanja i zadovoljila tu želju za pravom pizzom koja nas je tamo i dovela. Pojeli smo do zadnje mrvice, bez one težine u želucu, a ostalo je mjesta i za desert.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatskuObožavamo njihov tiramisu koji poslužuju u malim keramičkim bačvicama, ali nas je ovaj put s nogu oborila njihova panna cota sa šumskim voćem. Savršen spoj nježne i glatke panna cote s voćem koje je taman osvježila ta nota kiseline u šumskom voću.
Uz naše smo pizze popili i pivo, a ovo je mjesto na kojem se i izboru piva posvećuje pažnja i naglasak na domaću proizvodnju pa možete izabrati između nekoliko hrvatskih craft piva. Mi smo se odlučili na Primarius i Novu rundu.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatskuPošto smo na ovaj ručak svratili poslije šetnje s Dživom, pitali smo možemo li dovesti i psa na što su nam s osmijehom odgovorili da očekuju da ga dovedemo jer su psi više nego dobro došli u njihovom restoranu. Srećom, Dživo nije bio previše dosadan, a mi smo na prekrasnoj terasi u miru porazgovarali s Anom i Pasqualeom, uvjerili se da su se gosti vratili nakon ove karantene. Naime, mi smo malo uranili i bili prvi gosti, no do kraja našeg ručka, terasa i unutrašnjost restorana su se popunili. Ana se pohvalila da su zaista sretni što mogu reći da su gosti i dalje tu i da ih je čak više puta od ponovnog otvaranja s popuštanjem mjera iznenadila gužva.

Veseli nas to čuti i vidjeti na vlastite oči jer je ovo jedna od onih toplih priča u koje iskreno vjerujemo i rado se vraćamo njihovim modernim pogledom na obje tradicionalne kuhinje dok koriste isključivo najkvalitetnije od hrvatskih i talijanskih sezonskih namirnica. Sljedeći put se bacamo na isprobavanje Aninih specijaliteta jer osim Pasqualeovih pizza, tu su i Anina jela u kojima vješto spaja svoju Slavoniju i elemente talijanske kuhinje. Nađe se tu od tjestenina do burgera koji nas je prošli put oduševio, a veselimo se Aninom rižotu koji ćemo je kad-tad nagovoriti da nam ga pripremi. I naravno, još se sjećamo divnih gnocco fritto, talijanske verzije poderanih gaća s mozzarellom i pršutom.

Ako ste ovaj produženi vikend ipak odlučili provesti u Zagrebu, poput nas, vrijeme je za laganu šetnju Sljemenom, a u povratku, ručak u Papaveru u kojem će zaista svatko naći nešto za sebe.

papavero_pizza_vilicomkrozhrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI