Osim što su iznimno lijepi, macaronsi su izuzetno fin, dekadentan kolačić, a Slavonka nam je otkrila i kako ih pripremiti

Mnogima zadaju glavobolju kod pripreme, ali ja vam garantiram da će vam uspjeti ako isprobate ovaj recept. Ukusni macaron u kombinaciji s kremom od bijele čokolade i jagoda. To vam je dovoljno da se ohrabrite i isprobate recept. Vjerujte mi, poželjet će te ih svaki dan…

Recept naše Slavonke Ene potražite u nastavku, a zanima li vas više, svakako posjetite njezin Instagram profil, Facebook stranicu ili više recepata pronađite na njezinom blogu Slavonka.

 

macarons_slavonka

Potrebno vam je:

 • 3 bjelanjka sobne temperature (minimalno 3 sata neka budu na sobnoj temperaturi ili čak preko noći)
 • 100 g mljevenih badema (bademe obavezno još usitniti u food procesoru ili mlincu za kavu)
 • 220 g šećera u prahu
 • 50 g kristal šećera
 • 2 prstohvata soli
 • prehrambena boja – crvena

Krema od bijele čokolade i jagoda

 • 50 g bijele čokolade
 • 150 ml vrhnja za šlag
 • 1 vrećica želatine
 • 350 g jagoda
 • 3 žlice šećera
 • 1 vrećica limun šećera

Postupak pripreme:

Za početak napravite kremu pošto se mora hladiti. Na laganoj vatri ili u mikrovalnoj zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Vrelo vrhnje prelijte preko izlomljene bijele čokolade, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon 10 minuta promiješajte. Ako se čokolada nije otopila u potpunosti, stavite ju u mikrovalnu na srednju jačinu, na 10 sekundi. Ponavljajte postupak dok ne dobijete jednoličnu smjesu – dok se čokolada u potpunosti nije otopila. Ako nemate mikrovalnu, na pari otopite do kraja čokoladu – nikako na direktnoj vatri.

Pripremite želatinu po uputstvima s vrećice. Želatinu dodajte u topli ganache i promiješajte da se otopi. Ostavite sa strane ganache.

Jagode narežite i stavite u posudu za kuhanje. Dodajte im 1 vrećicu limun šećera te 3 žlice kristal šećera. Kuhajte na laganoj vatri jagode 30 minuta. Reducirane jagode prebacite u posudu i pustite da se prohlade na sobnoj temperaturi bar 10 minuta. Prohlađene jagode dodajte ganacheu od bijele čokolade i mikserom sjedinite. Ako ne želite da vam se vide komadići jagode, slobodno možete promiješati sa štapnim mikserom.

Kremu stavite u hladnjak da se hladi minimalno 3 sata, a možete ju napraviti i dan prije pa hladiti preko noći.

Za početak, pripremite si posude za pečenje. Stavite papir za pečenje i pazite da vam bude ravan, lakše će vam biti raditi. Ne savjetujem korištenje silikonskih podložaka, meni se bolje pokazao papir za pečenje jer se onda doista lijepo osuše. Kod silikonskih su mi se često znali upariti.

Ako želite, možete si označiti veličinu macaronsa koju želite. Ja sam uzela čašicu za žesticu, umočila rub u kakao i tako ocrtala krug. Bitno je ostaviti barem tri prsta razmaka sa svake strane.

U posudi pomiješajte mljevene bademe i šećer u prahu te 1 prstohvat soli. U mlincu za kavu ili u food procesoru usitnite sastojke dok ne dobijete finu, brašnastu smjesu.

U posudu za miksanje dodajte bjelanjke sobne temperature i 1 prstohvat soli. Posuda u kojom ćete miksati bjelanjke mora biti čista u potpunosti, a bjelanjci sobne temperature će se bolje izraditi. Miksajte bjelanjke na srednjoj brzini dok dobijete slabije vrhove. Postepeno dodajte kristal šećer, žlicu po žlicu, i miksajte dok ne dobijete čvrste vrhove. Dodajte prehrambenu boju do željenog intenziteta. Promiješajte mikserom čisto da se sjedini boja.

Suhe sastojke – bademe,šećer i sol postepeno dodajte na tri puta. Suhe sastojke pažljivo ručno umiješajte u bjelanjke, miješajući u smjeru kazaljke na satu.

Smjesu miješate sve dok ne uspijete napraviti osmicu sa smjesom koja vam pada sa špatule (VIDEO). Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh i napunite označene krugove. Par puta lupite posudom za pečenje o radnu površinu kako biste istjerali višak zraka.
Ako želite dodati pjegice umočite kist u prehrambenu boju i špricajte po macaronsima.

 

macarons_slavonka

 

Sada smo došli do sušenja. Ovisno o temperaturi vašeg prostora, sušenje može trajati od 30 minuta pa sve do 2 sata. Macaronsi su suhi i spremni za pečenje kada možete bez problema dodirnuti površinu i ona je suha, malo stvrdnuta. Macaronse pečete 17 minuta na 150 stupnjeva. Niti slučajno nemojte otvarati pećnicu prije isteka tih 17 minuta. Kada su pečeni, izvadite ih iz pećnice i pustite prvo da se prohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih izvadite na žicu za hlađenje i pustite da se u potpunosti ohlade.

Kremu od bijele čokolade i jagoda prebacite u slastičarsku vrećicu. U sredinu macaronsa stavite malo kreme (otprilike 1,5 žličicu) pa preklopite drugim keksom i lagano pritisnite. Čuvajte u zatvorenoj posudi, na hladnom.

 

macarons_slavonka

 

Savjet!

Po mom iskustvu, postoje tri ključne stvari kod macaronsa:

 • fino samljeveni, usitnjeni sastojci – bademovo brašno i šećer u prahu
 • pažljivo miješanje suhih sastojaka u bjelanjke
 • pravilno sušenje macaronsa na zraku

macarons_slavonka

MOGLO BI VAS ZANIMATI