Nogometna trenerica, sutkinja, finalistica showa 321 kuhaj i još puno toga, prekrasna Dina Khaled Barghathi s najživljim okicama čovječanstva, usred lockdowna je lagano pukla i rekla – otvorit ću restoran sad ili nikad! I tako je na Peščenici nastao ZAZ the food & spice house!

Negdje u labirintima Peščenice, preko puta Prosikita, ma tko ga sad držao, na samom stadionu najstarijeg zagrebačkog nogometnog kluba HAŠK (osnovan 1903. godine), kao i uvijek uz stadione smjestio se i prostor za restoran. Kako već neko vrijeme tu nitko nije bivao, klinci trošili hrpetinu love na pizze i ostali fast food iz dostave nakon treninga, Dina, koja je tu jedno vrijeme trenirala nogometašice, a danas sudi u Zagrebačkom nogometnom savezu, je došla na ideju da pokrene restoran. Za početak samo s dostavom, a kad se sve vrati u normalu, i u pravom obliku.

Rečeno, učinjeno, ali zahvaljujući birokraciji, s nekoliko mjeseci odmaka, drito usred lockdowna u prosincu. Dinu nisam vidio od završetka sezone 321 kuhaj u kojoj je završila u finalu s još dvije natjecateljice, do pred mjesec i pol kad je Kasandra organizirala pečenje i nošenje kolača u Petrinju, a ona se stvorila s plehom finih toplih slastica.

Tada sam saznao da je krenula u projekt otvaranja restorana i tako smo prekjučer došli po dostavu brzinski je slikajući dok je primala hrpu drugih narudžbi…

„Htjela sam napraviti mjesto gdje će klopa biti brzo gotova, porcije velike, a namirnice što su zdravije moguće. Najviše ekipe koja dolazi su logično, ljudi koji treniraju, ili čekaju da drugi završe s treningom pa jedu nešto usput, ili se samo žele nakrcati iscrpljeni od velikih napora.“

Meni je dosta širok i mijenja se svaki dan, ovisno što se ulovi u nabavci (pileći curry, bolognese, tortilje…), a bazira se na jednostavnim, brzo gotovim jelima. Dini je najbitnije da nakon što se malo uigra s ekipom, što je više moguće upotrijebi svoju kreativnost i snalažljivost, koja ju je po njenim riječima i dovela tako daleko u najpopularnijem kulinarskom showu na domaćim TV postajama.

Dina u toj sezoni možda i nije kuhala najbolje, ali je bila daleko najemotivnija, što se vidi i sad kad predstavlja svoja jela – sva se zanese u objašnjenjima, maše rukama i jednostavno shvatite da je dala sebe u to jelo.

Dinin otac je iz Libije, studirao je u Zagrebu, a Dina se nakon nekog vremena provedenog u očevoj rodnoj zemlji i velikoj obitelji preselila iz Bengazija u Sesvetski Kraljevec gdje je najviše vremena provodila s bakom porijeklom iz Bosne. Upravo u ovoj priči leži svo bogatstvo Dininih ideja kad se nešto treba kuhati, jer je sa svih strana nešto upamtila, skupila i danas sve to koristi u svojoj kuhinji.

Četiri je godine provela kaleći se i učeći zanat u Victus Grupi, radila na još par mjesta i odlučila pokrenuti svoj konkretan domaći fast food s ručno oguljenim krumpirićima, chilli con carneom koji se kuha barem tri sata, piletinom koja se ne lupa nego ostaje sočna, i to je sasvim dovoljno za početak.

Kušali smo seljačku pizzu, po bakinom receptu, s baš takvim sočnim debelim tijestom, koja je sutradan bila još i bolja. Baš za najesti se, ništa pretenciozno, ukusno, više nego zasitno. Piletina na marokanski je utjecaj arapskog svijeta koji je Dina jako dobro nivelirala, tako da je svaki začin pravilno raspoređen, a povrće u umaku konkretno, čvrsto i ukusno.

Prilog su bile pohane kuglice riže, dakle, zabava i za djecu i za odrasle. Sve pohvale piletini, koja, kako je dvaput naglasila, sočnost duguje kvalitetnoj marinadi i nelupanju. Za kraj, lava cake, slapovi nutele u sočnom tamnom biskvitu sa sladoledom i šumskim voćem. Klasika, ali za treningom izmorene mlade ljude – čista idila!

Dok smo jurili doma pazeći da se jela ne ohlade, preporučili smo Dini kako bi bilo idealno da do novog normalnog ne talasa nego samo sluša glas trenutne publike kojoj očigledno prija ovakav jednostavan, brz i zasitan način kuhanja, a kad se sve od lokala do stanja s covidima ustabili, da iskoristi taj svoj nos za arapsku kuhinju, spajanje začina i u jela unese malo te neke drskosti i hrabrosti koje uvijek fali na našem tržištu.

S nadom da se uskoro vidimo i za stolom s pravim beštekom u njenom restoranu, pozdravljamo se i iskreno držimo fige. Ako ste na Pešči, gladni i željni bogatog obroka po stvarno povoljnim cijenama (sva su jela od 30-50 kuna!), ili pak u krugu u koji dolazi dostava svakoga dana od 10-23.30.

ZAZ House je pravo mjesto za vas! Hvala Dina, samo hrabro i sretno!

Jela iz ZAZ Housea naručite na:

FB: https://www.facebook.com/ZAZ.the.food.spice.house

@wolt.croatia

@boltfood_hr

@pauza.hr

ili na mobitel: 0993437923 i preuzmite sami na adresi: Donje Svetice 87 (NK Hašk)

MOGLO BI VAS ZANIMATI