Ovaj smo svima poznati recept tražili po talijanskim kuharicama, a saznali smo da su korijeni jela u gradu Amartice, logično. No, preuzeli su ga Rimljani pa dodali u kasnijem periodu rajčicu, svoje pecorino romano i danas imamo ovaj jednostavan recept pun okusa.

Iz Lareto fooda nam je stigao guanciale – slanina od sušenih svinjskih obraza. Ova masna i bogata slanina je baza mnogih umaka za tjesteninu (nema prave carbonare bez nje), a nabavili smo i pecorino romano te svježe špagete. Carbonaru smo pripremali u liveu na Instagramu, a kako je u trgovini bila akcija na rajčice (ok, znam da su van sezone, ali poslužile su), pao je odabir – kuhamo špagete all’amatriciana.
Ok, ne morate se uzrujavati ako nemate guanciale pa ga zamijenite slaninom, ili ako pecorino zamijenite s parmezanom. Nismo toliko strogi ni zločesti, a sigurno će rezultat biti jednako ukusan.

Potrebno vam je:

  • 200 g guanciale
  • 120 g pecorino romano
  • 500 g špageta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 800 g svježih rajčica
  • 1 konzerva 400 g pelata
  • sol
  • papar

 

@vilicomkrozhrvatsku Danas kuhamo: Spaghetti all`amatriciana! Iz @laretofood nam je stigao guanciale – slanina od sušenih svinjskih obraza. Ova masna i bogata slanina je baza mnogih umaka za tjesteninu (nema prave carbonare bez nje), a nabavili smo i pecorino romano te svježe špagete. Kako je u trgovini bila akcija na rajčice (ok, znam da su van sezone, ali poslužile su), pao je odabir – kuhamo špagete all’amatriciana. Ako ste sad osjetili poziv talijanskih jela, Lareto food je na GAST sajmu u Areni Zagreb od 23. do 25. veljače 2024. godine, pa već od danas možete tamo saznati što sve nude, ali i na licu mjesta isprobati jela s njihovim sastojcima! #recept #jednostavno #jednostavnirecepti #tjestenina #pasta #spaghetti #spageti #vilicomkrozhrvatsku #foodblog #goodfood #comfortfood #hranazadušu #talijanskakuhinja #laretofood ♬ Ruas da Italia – Regininha de Iguaba

Na malo maslinovog ulja u velikoj tavi (hvala Nirs na najvećoj tavi ikad koju koristimo na dnevnoj bazi), popržite guanciale narezan na kockice. Radite to na srednjoj vatri da se masnoća lijepo otopi. Kad je guanciale poprimio lijepu boju i postao hrskav, zalijte ga vinom.
Ubacite svježe rajčice kojima ste skinuli kožu i nasjeckali ih. Kuhajte dok rajčice malo ne omekšaju pa ubacite konzervu pelata.
Dodajte malo soli i puno papra pa kuhajte dok se ne stvori lijep i gust umak.
Špagete skuhajte u slanoj vodi po uputama na pakiranju, da ostanu al dente.
Kuhane špagete ubacite u tavu s umakom, dobro sve pomiješajte pa umiješajte i naribani pecorino romano. Ako vam je umak pregust, dodajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu. Dodajte još soli i papra ako je potrebno po ukusu, no imajte na umu da su i guanciale i sir već slani pa svakako pripazite.

Vjerovali ili ne, to je to. Jednostavno, a tako savršeno.Ovo nam je najdraži ljetni recept pa ćemo i ovako dozivati sunce da nam dođe što prije!


Svakako posjetite GAST u Areni Zagreb od 23. do 25. veljače 2024. godine, već od danas možete tamo saznati što sve nudi Lareto food, ali i na licu mjesta isprobati jela s njihovim sastojcima!

MOGLO BI VAS ZANIMATI