Stopostotni raženi kruh nemoguće je kupiti u pekarama ili bilo kakvim drugim trgovinama, a nema ni mnogo recepata u kojima se koristi isključivo raženo brašno. Zato mi uskačemo u pomoć s ovim ukusnim, mekanim pekarskim čudom, čijem ćete se receptu vrlo rado vraćati, a koji mi je posebno blizak srcu, jer mi ga je otkrila moja majka.

Bilo da želite uživati u jednostavnoj kriški kruha s malo sirnog namaza, ili si želite upotpuniti neko bogato varivo, ili pak spremate sendvič za put, za koji će vam trebati puno energije, ovaj kruh je najbolji izbor za svaku situaciju. Može dugo stajati i poprilično je zasitan, pa ga nećete moći pojesti cijelu polovicu kao tipičnog bijelog, koji je pun zraka i kvasca. Ok, ako se malo zaletite, pogotovo dok je vruć, iznutra mekan i topao, a izvana hrskave, netom pečene korice, mogli biste se pronaći u zoni opasnosti da ta polovica vrlo lako nađe svoj put do želuca.

Njegova bogata struktura koja je poput kolača, hrpe okusa koje daju začini, te hrskavost korice i mnoštva sjemenki u njemu, razlozi su zašto mi je ovaj kruh najbolji koji sam ikada probala i umijesila. A uz to nosi i titulu jednog od najjednostavnijih koje sam dosad radila.

razenikruh_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Zavodljivost kima, korica koja jednostavno traži da bude umočena u žumanjak i mekana unutrašnjost koja se kida jezikom su jednostavno dobitna kombinacija za mene. Ne volim dosadni kruh i točka, a ovaj je na drugom kraju spektra od toga.

Također, recept ostavlja dosta prostora i vašim preferencijama, pa ga možete oplemeniti kojim god začinima i sjemenkama volite, ili koje imate pri ruci.

Potrebno vam je:

  • 500 grama raženog brašna
  • 7 grama (1 vrećica ili 1 žlica suhog kvasca)
  • 500 ml mlake do tople vode
  • žličica soli
  • žličica šećera
  • kim (po želji)
  • sjemenke (po želji) – suncokretove, chia, bundevine, sezam, lan…

U velikoj zdjeli dobro izmiješajte raženo brašno s kvascem. Ovo je jako bitno da se napravi prvo, jer sol ne smije doći u dodir s kvascem, kako ga ne bi deaktivirala. Dodajte sol i šećer pa ponovo sve dobro pomiješate.

razenobrasno_recepi_vilicomkrozhrvatsku

U ovoj fazi dodajte i željene sjemenke – mi smo dodali suncokretove, malo sezama, hrpe usitnjenog lana (odličan je za probavu) i chia sjemenke. Možete i dodati malo kima u smjesu, ako volite.

smjesa_recepi_vilicomkrozhrvatsku

Molim samo da obratite pozornost na ovu staklenku s chia sjemenkama, s dizajnom mog oca, koju su mi poklonili on i Ada nakon jednog neuspjelog, ali hrabrog pokušaja dijete. Chia sjemenke nisu za svakoga, i to je sasvim ok – možete ih slobodno izostaviti, ako želite. Ja ih volim staviti jer puste onu svoju sluz zbog koje se smjesa lakše poveže i ostane stabilnija tijekom termičke obrade.

chia_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Sad na red dolazi postepeno dodavanje tople vode – pazite da ne bude vruća, kako se ne bi uništio kvasac. Smjesa će biti poprilično ljepljiva, ali to je sasvim u redu. Bitno je samo da nema više vidljivih tragova suhog brašna u njoj.

tijesto_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Nakon što ste sve dobro izmiješali, navlažite ruke vodom pa oblikujte tijesto u željeni oblik i prebacite na papirom za pečenje obloženi pleh. Možete lagano zarezati linije ili pak napraviti mrežicu na vrhu štruce. Mi smo tek sad dodali kim na vrh, kako bi se lijepo inkorporirao u koricu.

tijesto_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Pokrijte kruh prozirnom folijom pa krpom i ostavite ga da se odmori malo, taman dok se dobro zagrije pećnica. Pećnicu zagrijte na najvišu temperaturu. Naša ide do 250°C pa je vrijeme pečenja bilo oko 30 – 35 minuta. Imate li pećnicu koja najviše ide do 220 ili 240 stupnjeva, produžite vrijeme pečenja kojih desetak minuta, no najbitnije je da pred kraj pečenja, kad god on bude, škicnete tu i tamo štrucu i provjerite odokativno koliko još vremena treba biti u pećnici.

kruh_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Mi smo kruh malo jače zapekli, kako bi imao što hrskaviju koricu. Nakon pečenja smo ga odmah prebacili na par minuta u čistu vlažnu krpu, kako bi korica malo otpustila. Nakon toga ga izvadite iz krpe i ostavite da se sasvim ohladi prije nego ga budete rezali, jer postoji mogućnost da će se malo raspadati dok je još topao. Lako je dijeliti ovakve savjete iz daljine, no vrlo je teško biti pored njega i ne probati bar komadić “da vidimo jel’ valja”. Samo da priznam, svaka se opekotina na jagodicama isplatila.

razenikruh_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Kad je ohlađen i spreman za konzumaciju, kombinirajte ga uz što god vam srce želi – namaze, variva, za “toćanje” maslinovog ulja, ma sve. Čuvajte ga kao i svaki drugi kruh, teško se suši i puno duže traje od drugih kruhova.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI