Jesu li vam ikada primamljivi miris bilja i začina, dok ste se šetali ili planinarili, ispunili sva osjetila i odmah ste poželjeli znati koje su to mirodije i kako ih ukomponirati u neko aromatično jelo? E pa mi vam danas donosimo priču o kralju osunčanih padina, primorskom vrijesku.

Mirisom podsjeća na origano, jer oni i jesu iz iste porodice bilja, usnača (lat. Lamiaceae), poput bosiljka, metvice, ružmarina, kadulje, mažurana, majčine dušice i lavande. Kod nas raste u primorskim krajevima (od sjevernog do južnog primorja), pogotovo u nižem planinskom dijelu okrenutom prema jugu. Često se susreće u Lici, naročito na Velebitu. Cvjeta od srpnja do listopada, a najbujniji je u proljeće i jesen, u vrijeme kada ima najviše oborina.

vrijesak_recepti_vilicomkrozhrvatsku

vrijesak_recepti_vilicomkrozhrvatsku

Mi smo ga ubrali prije dva tjedna, kada je bio u naponu svojih snaga i ostavili ga da se osuši. Vrijesak ide odlično uz meso, krumpir i obogaćuje variva, a mi smo ga odlučili spojiti s lungićem. Kod pripreme lungića treba samo paziti da se ne presuši pečenjem, a od niza metoda kako to ne napraviti, mi smo odabrali vrlo jednostavnu – pečenje u foliji.

Potrebno vam je:

  • 500 grama lungića
  • luk narezan na ploške (1 – 2, ovisno o veličini)
  • osušene grančice i iglice primorskoj vrijeska
  • ružmarin
  • maslinovo ulje
  • režanj do dva češnjaka
  • češnjak u granulama (za marinadu)
  • sol, papar
  • dvije žličice maslaca

Lungić prvo treba marinirati. To možete napraviti i večer prije ili par sati prije pečenja. U marinadu možete staviti sve što imate doma, dok god se ona sastoji od ulja, soli, papra i začina po vašem okusu. Kako je ovo ipak planinsko – mediteranska verzija lungića, mi smo lungić natrljati solju, prekrili ga maslinovim uljem, malo poparili, dodali češnjak u granulama, vrijesak i ružmarin. Nismo štedjeli na začinima.

lungić_recpeti_vilicomkrozhrvatsku

Nakon što se naš lungić malo “odmorio”, zagrijali smo peć na 200°C. Narezali smo tri mala, ali jako mala luka na ploške. U sastojcima smo naveli jednog do dva, čisto jer se ovakav domaći luk teško nađe, ali ako imate neku “štelu” za domaće povrće ili vlastiti vrt ili tetu na placu, koja ima najslađi mali luk, slobodno ga stavite koliko želite. Luk će se ispod lungića fino karamelizirati, a pogotovo ako je sočan i sladak poput ovih koje smo mi koristili.

lungić_recpeti_vilicomkrozhrvatsku

Uzmite komad aluminijske folije dovoljno velik da može prekriti cijeli lungić sa svih strana i da ostane materijala za zamatanje kod rubova. Na sredinu poslažite ploške luka pa na njih položite lungić. Uzmite grančice vrijeska pa stavite po i oko lungića, kao i ploške češnjaka, i dodajte maslac na lungić, po žličicu na svaku polovicu.

lungić_recpeti_vilicomkrozhrvatsku

Zamotajte lungić tako da dobro zatvorite sve strane, ne bi smjelo biti rupica niti otvorenih dijelova. Ovako zamotan lungić pecite 30 minuta, a pred sam kraj, izvadite ga van pećnice, otvorite gornji dio i vratite u pećnicu ne više od 4 do 5 minuta, tek toliko da se lagano zapeče sa svih strana. Nemojte ga nikako duže ostaviti, jer bi mogao presušiti.

lungić_recpeti_vilicomkrozhrvatsku

lungić_recpeti_vilicomkrozhrvatsku

Ovako aromatičan lungić poslužili smo dobrim starim pire krumpirom, kojeg smo polili sokom od lungića iz folije.

Dobar tek!

MOGLO BI VAS ZANIMATI