Subota je navečer, sutra je Uskrs, a vama još uvijek nešto nedostaje da bi sutrašnji doručak izgledao upravo savršeno? Možda vam recept za kruh koji se ne mijesi može pomoći

Kruh koji se ne mijesi i nije neka novost. Priprema se oduvijek i upravo zbog svoje jednostavnosti jedan je od popularnijih kada je u pitanju pečenje kod kuće. U ovo doba kada je izolacija jedini, ali i najbolji odabir i kada Uskrs mnogi od nas slave odvojeni od obitelji, a odlazak do trgovine i dalje zvuči kao poprilično složen zadatak, upravo mi je ovaj kruh pao na pamet kao savršeno rješenje za ovogodišnji uskršnji doručak.

Na recept koji s vama danas dijelim naišla sam prije nekoliko mjeseci u Facebook grupi Starozagrebački recepti. Osmislila ga je Rajka Sunajko, jedna od članica grupe, a odmah nakon što je fotografije svog kruha podijelila na društvenoj mreži, cijela se grupa instantno bacila na pečenje po njezinom receptu. Naravno, internet je prepun uputa za pripremu no knead breada. no priča koja se stvorila oko Rajkeca, kako danas u grupi Starozagrebački recepti nazivaju ovaj kruh, učinila mi se toliko simpatičnom da sam, od svega ponuđenog, na kraju ipak odabrala ovaj recept. I nisam pogriješila. U nastavku donosim recept koji je preuzet iz već spomenute grupe.

 

kruh_vilicom_kroz_hrvatsku

 

Potrebno vam je:

  • 3 šalice glatkog brašna
  • 1 1/2 šalica vode
  • 1 žličica soli
  • Na vrh žličice suhog kvasca

Postupak pripreme:

Sve sastojke pomiješajte žlicom, silikonskom špatulom ili kuhačom dok se ne povežu. Posudu u kojoj ste pomiješali sastojke prekrijte kako se na vrhu ne bi stvorila korica pa sve skupa pustite da se diže minimalno četiri sata. Gospođa Rajka u svom je receptu napisala kako ona kruh ostavlja da se diže kroz noć. Kada se tijesto diglo, istresite ga na pobrašnjenu površinu i formirajte kuglu. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu (oko 250 stupnjeva), a dok se grije, neka u njoj ostane i posuda s poklopcem u kojoj ćete peći kruh. Na dno vruće posude stavite papir za pečenje, a zatim i kruh. Pecite pola sata poklopljeno. Zadnjih 10 do 15 minuta temperaturu smanjite na 200 stupnjeva i pecite bez poklopca kako bi kruh poprimio lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!

Savjet!
Za pečenje koristite gusano posuđe ili vatrostalnu posudu s poklopcem.

 

kruh_vilicom_kroz_hrvatsku

MOGLO BI VAS ZANIMATI