Zbog jednostavne pripreme, laganih sastojaka i osvježenja koje donosi na stol, obožavaju ga diljem svijeta, a činjenica da se može kombinirati s gotovo svakim slatkim dodatkom koji možete zamisliti čini ga idealnim za svako doba godine. Upoznajte cheesecake u svoja tri neodoljiva izdanja!

Vjerujemo kako ljubiteljima ove slastice već na sam spomen torte od sira na pamet pada omiljeni recept koji su s godinama usvojili do te mjere da im nije potrebna ni vaga. Jedan je od onih kolača kojima je teško odoljeti bez obzira na godišnje doba, koji nam nikada ne može dosaditi i kojem se uvijek vraćamo. Bez obzira je li nam potreban brzinski desert za iznenadne goste ili samo želimo uživati u finim i slatkim zalogajima, cheesecake uvijek spašava stvar. U proljeće ga volimo s jagodama, ljeti je idealan uz domaće bobičasto voće, u jesen kremu od sira kombiniramo s jabukama, a zimi s limunom, narančom ili pak iz zamrzivača vadimo smrznute plodove koje smo skupili tijekom godine.

Pitate li nas, svestranost je svakako najveća prednost ove slastice, a iako se sami najčešće odlučujemo za pripremu klasičnog New York cheesecakea, važno je znati kako postoje jednostavnije i složenije varijante koje se obožavaju na različitim stranama svijeta. Upravo zato, odlučili smo objasniti razlike između klasičnog, japanskog i baskijskog cheesecakea. Pronašli smo i sjajne video recepte pa tako iste možete isprobati sami i, tko zna, možda se zaljubiti u neki novi oblik omiljene torte od sira.

 

Klasični New York cheesecake

Klasični cheesecake s kojim se najčešće susrećemo zove se još i New York cheesecake, a glavni mu je sastojak krem sir. Upravo je krem sir zaslužan za divnu kremastu teksturu i bogatije okuse. Također, u kremu za njujorški cheesecake dodaju se jaja te se on peče, dok mu podloga ostaje ona ista, kakvu poznajemo i sami, a priprema se od krekera ili keksa, maslaca i dodataka po želji. Iako Njujorčani kažu kako je najbolji cheesecake onaj bez ikakvih dodataka, ovakvom pečenom kolaču uvijek se mogu dodati voćni, čokoladni, orašasti ili drugi preljevi po želji.

 

Japanski cheesecake

Oblik, tekstura i način pripreme japanske torte od sira prilično se razlikuju od pripreme klasične varijante. Japanski je cheesecake nježan, pahuljast, podrhtava na dodir i uživanje u istom predstavlja pomalo drugačije iskustvo od onog na koje smo navikli pri spomenu na ovu slasticu. Iako se, baš poput onog iz New Yorka, japanski također peče u vodenoj kupelji, razlika u pripremi ima nekoliko. Primjerice, kod pripreme japanske slastice potrebno je odvojiti bjelanjke i žumanjke te bjelanjke istući u snijeg što često može biti zbunjujuće. Miksate li bjelanjke predugo, kažu nam oni koji se u slastice razumiju nešto više od nas, cheesecake će se u pećnici podići, ali će pasti kada se iz nje izvadi. Iako priprema ove varijante zahtjeva nešto više vremena, pažnje i truda, zbog pjenaste teksture i bogatog okusa, ona se na kraju ipak itekako isplati.

Važno je spomenuti i kako u Japanu možete uživati u tri vrste cheesecakea. Jedan je klasičan pripremljen na način na koji se priprema njujorški, drugi je cheesecake koji se ne peče i ne sadrži jaja, dok je souffle cheesecake upravo onaj o kojem govorimo ovdje i navodno je odličan premažete li ga na kraju džemom od marelice.

 

Baskijski cheesecake

Baskijski ili zagoreni cheesecake najjednostavniji je od sva tri navedena. Nazivaju ga još i cheesecakeom kojeg je nemoguće upropastiti upravo zato što je, za razliku od prethodna dva, ovu varijantu potrebno dobro ispeći na visokoj temperaturi i nije bitno pojave li se na njemu pukotine ili točkice koje bi inače estetski narušile slasticu. Baš kao i prethodna dva, i u ovoj je varijanti najvažniji sastojak krem sir, a zanimljivo je kako baskijska varijanta ne sadrži baš nikakvu podlogu. Sve sastojke dovoljno je tek izmiksati, ubaciti u pećnicu i pustiti da torta poprimi jaku zlatnu boju, ali u sredini ostane mekana pa izvaditi, pustiti da se ohladi i poslužiti samu ili uz omiljeni preljev.

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI