Ako guglate tajne savršenog rižota, naići ćete na mnogobrojne savjete kako da iz vaše kuhinje izađe taj kremasti specijalitet baš kao na tanjurima vrhunskih chefova. Milijun je savjeta, od izbora riže do temeljca, sastojaka i načina pripreme. Važno je znati neka pravila i dati se u njih, ali se ne treba plašiti jer vas samo par koraka dijeli do željenog rezultata.

rižoto_recept_vilicomkrozhrvatsku

Možda će vam zvučati smiješno, no ja već godinama odbijam kuhati rižoto. Jela sam ih previše savršenih, dobro, bilo je i onih daleko od toga, no dovoljno onih koje pamtim još danas. Jedan od tih okusa koji se pamte je rižoto Hrvoja Zirojevića koji je spremao u svom Laganiniju na Palmižani. U njemu su bile šparoge, petrovo uho i toliko vještine i ljubavi da smo to jelo zapamtili kao jelo godine.

Upravo zbog takvih, savršenih jela, zazirem od vlastitog pokušaja. Jer rižoto nije samo kuhana riža. Tu je puno više vještine koju nisam sigurna da posjedujem. No, ova karantena nas natjera na svakakve ludosti, između ostalog i mene na pripremanje rižota sa šparogama i dimljenim kozicama.

Potrebno vam je:

  • 100 grama maslaca
  • šalica arborio riže
  • 1 dcl bijelog vina
  • ljutika
  • češanj češnjaka
  • šparoge
  • dimljene kozice
  • pileći temeljac
  • sol i papar
  • svježe ribani parmezan

Ne treba mnogo za dobar rižoto, tajna ovog jela jest u kvalitetnim namirnicama, ne u njihovoj količini. Što jednostavnije, to bolje.

Na malo maslaca omekšajte sitno sjeckanu ljutiku. Koristila sam ljutiku jer je puno blaža i profinjenija od luka i imala sam sreće što sam je pronašla u trgovini, no da nisam, koristila bih mladi luk. Dodajte rižu. Za rižoto je važna vrsta riže, a ona koja garantira kremoznost je upravo arborio, riža bogata škrobom koji otpušta tijekom kuhanja i daje našem jelu željenu punoću. Popržite rižu minutu s ljutikom, dodajte sitno sjeckani češnjak koji samo provrtite u tavi i polako ulijevajte vino, da u dodiru s tavom odmah proključa.

Nakon što je vino isparilo, ubacite kozice koje ste dobro ocijedili od ulja. Naše su kozice stigle iz Kaštel Kambelovca s OPG-a obitelji Dražin čijom smo proizvodima oduševljeni. Temeljac držite pokraj tave u kojoj radite rižoto i pustite ga da stalno tiho ključa. Vrući temeljac dodajte malo po malo u rižu i neprestano miješajte. Znači, ulijte temeljac, miješajte dok ne ispari tekućina, zatim ponovite.

rižoto_recept_vilicomkrozhrvatsku

Moram priznati da je bilo dosta intenzivno iskustvo 15-20 minuta neprestano miješati i okretati tavu, paziti na količinu tekućine i moliti se bogovima rižota da uspije. No, malo po malo, rižoto je poprimao željenu kremoznost, još mu je samo trebalo dodati šparoge pred sam kraj i maslac na kraju.

Kad vidite da je do kraja kuhanja ostalo svega par minuta, dodajte svježe šparoge. Mi volimo kad one još malo hrskaju i nikako ih nisam htjela prekuhati te su s ovim redoslijedom kuhanja ispale točno kako sam zamislila.

Na samom kraju, dodajte žlicu po žlicu maslaca dok niste zadovoljni kremoznošću, a možete odmah umiješati i svježe ribani parmezan. Posolite i popaprite po ukusu.

I to je sve. Kremasti proljetni rižoto je bio spreman, a mi smo ga iznenađujuće dobro sparili s gin tonicima. Kako je to izgledalo, možete pogledati u videu u nastavku.

U slast!

MOGLO BI VAS ZANIMATI