7 dana i to od danas do 19. rujna, tri sastojka (gin, Campari i vermouth ) i sve to s plemenitim ciljem. Ove godine u Hrvatsku po prvi put nam dolazi NEGRONI WEEK!

 

 

Negroni tjedan je pokrenut 2013. godine od strane Imbibe (prestižne medijske tvrtke iz SAD) u suradnji s Camparijem. Glavni cilj ove inicijative je prikupljanje novca za humanitarne udruge i neprofitne organizacije. Od 2013. pa sve do danas pridružilo se preko 12000 barova diljem svijeta, a zajedno su prikupili više od nevjerojatnih 3 milijuna američkih dolara.

Kad krene Negroni tjedan barovi u svojoj ponudi imaju koktel kartu na kojoj možete naći od klasičnog Negronija do raznih varijacija na istoimeni koktel. Da bi sudjelovali, svi se barovi moraju prijaviti putem negroniweek.com , odabrati neprofitnu organizaciju sa strane njihovih partnera i tek onda mogu sudjelovati i donirati neprofitnoj organizaciji u svojoj državi nakon održanog Negroni tjedna.

Što je Negroni ?

Negroni je popularni talijanski koktel koji se radi tako da se u čašu za miješanje dodaju gin, Campari i vermouth u istom omjeru, promiješa se žlicom, procijedi u čašu i dekorira s koricom naranče. Negroni se smatra i aperitivnim pićem.

Porijeklo koktela je nepoznato, ali smatra se da je prvi bio zamiješan u Firenzi 1919. u kafiću Giacosa koji je danas poznatiji kao Roberto Cavalli kafić. Pascal Oliver Count Negroni je stalno tražio barmena Fosca da mu pojača njegov najdraži koktel Americano (Campari, vermouth, soda) te da umjesto sode umiješa gin. Da bi piće bilo drugačije barmen je i dekoraciju zamijenio pa je Negronijevo omiljeno piće umjesto limunom dekorirao s narančom.

Sada kada znate i djelić povijesti vrijeme da vam kažem malo više detalja o prvom Negroni tjednu u Hrvatskoj.

Tomislav Ružić iz Campari grupacije je napokon uspio dovesti tjedan Negronija u Hrvatskoj, a barovi su ovu ideju vrlo brzo prihvatili i pridružili se tjednu ovog pića. U nastavku vam donosim barove koji su se uključili u ovo divnu inicijativu, a i neke moje preporuke.

 

U Zagrebu ćete imati priliku popiti i donirati u humanitarne svrhe s ispijanjem koktela ovaj tjedan s Negroni karte i u Landsky baru na Trešnjevci gdje su Ivan Mandarić i ekipa pripremili za vas od klasičnog, do bergamot i vanilla Negronija. Probao sam sva tri i ne znam koji me više oduševio.

Iz Landsky bara smo se zaputili u još jedan bar na Trešnjevci, kod ekipe iz Peaches & Cream bara kod dvojca o kojem ću, nadam se, uskoro i pisati. Mišel i Dominik, dvojac prijatelja i poslovnih partnera priznatih među kolegama u Zagrebu i šire, su sa svojim timom pripremili jako fini coffee Negroni i varijaciju na Boulevardier s hibiskusom.

Blend bar, novotvoreni bar kolege Lipnika u Gundulićevoj će pripremati razne varijacije Negronija s nagrađivanim hrvatskim ginom Old Pilots, a imat ćete priliku probati i varijaciju s odležanim barrel aged Pilotom. Mislim da je to razlog više da posjetite Blend ako ste u centru jer vjerujem da nemate svaki dan priliku popiti fin i izbalansiran koktel s odležanim ginom i to još Old Pilots!

Kavkaz Bar na čelu s barmenicom Lanom vam je pripremio od klasičnog do Sbagliata koji mi je također od jednih favorita jer ga je rijetko tko ima u ponudi, a radi se o izvrsnom koktelu u kombinaciji Camparija, Vermoutha i pjenušca.

Nisam stigao sve barove posjetiti, pa se nadam da ćete nam javiti koje barove ste vi u ovom Negroni tjednu posjetili!

Za kraj vam donosim popis svih barova koji sudjeluju:Landsky bar, Peaches&Cream, Blend, Roots bar, Mr.Fogg, Kavkaz kazališna kavana u Zagrebu, Bokamorra u Splitu i Ka“ Lavanda na Hvaru su barovi koje morate posjetiti ovaj tjedan od 13. do 19.rujna!

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

KOMENTIRAJ