Nakon Zagreba i Istre vrijeme je da vas odvedem malo južnije. Idemo u Zadar gdje se proizvodi jedan od najnagrađivanijih hrvatskih džinova Dubrovnik Republic

Zašto Dubrovnik Republic? Ideja za ovaj prepoznatljivi hrvatski džin u svijetu se rodila početkom 2018. godine kada su tvorci Marcus Weischhoff i Mario Matošević primijetili da se u Hrvatskoj dugo nije pojavio novi brend alkoholnih pića. S obzirom na to da se džin proizvodi u Zadru mnogi su se pitali pa zašto baš Dubrovnik Republic.

Jedan od glavnih razloga je što džin odaje priznanje slavnoj povijesti velike pomorske republike, Dubrovačke Republike. Sama etiketa predstavlja reprodukciju prvog poznatog prikaza ruže vjetrova Jadranskog mora.

 

pk_gin_tonic_dubrovnik_republic

Lokalni sastojci i pažljiva priprema

Glavna ideja im je bila odmaknuti se od klasičnih sastojaka džina, kako bi ponudili nešto novo i s vremenom prepoznatljivo baš za Dubrovnik i Dalmaciju. Iza svakog sastojka koji se stavlja u džin stoji priča.

KLEKA (juniper, borovica) iz Zadarskog zaleđa, pored one iz Toskane najbolja je na svijetu po kvaliteti, a uzgaja se na padinama Velebita.

DUBROVAČKA NARANČA prepoznatljiva je po svom intenzivnom mirisu i bila je ukras svakog dvora u Dubrovnika. Od same naranče uzima se samo gornji dio kore jer upravo taj dio daje najkvalitetnija eterična ulja.

MOTAR koji je bio obavezan sastojak u Dubrovačkoj kuhinji i jedan od glavnih sastojaka vitamina C na brodovima Dubrovačke Republike, zadužen je za notu mora u džinu.

SMILJE se prodavalo u Dubrovačkoj Republici kao univerzalni lijek zbog svojih ljekovitih svojstava, a džinu daje finu toplu notu.

SOL iz Stona koja se u Dubrovačkoj Republici nazivala i bijelim zlatom uzima se iz najstarije solane na svijetu.

VODA za spuštanje alkohola uzima se s izvora rijeke Une čija je ljepota poznata i u svijetu, a u džinu se koristi kako bi se spustio alkoholni volumen na 47% nakon destilacije.

 

pk_gin_tonic_dubrovnik_republic

Ogromna postignuća

Kao što sam naveo na početku kolumne, u pitanju je najnagrađivaniji hrvatski džin kojeg krase brojne nagrade od zlatne medalje na ISCRO 2018, The Gin Guide Awards ga je smjestio u 16 najboljih džinova na svijetu, a u Kaliforniji na Craft Distillers Spirits osvaja zlato. Dvije godine zaredom u Londonu 2019. i 2020. na World Gin Awards osvaja nagrade za najbolji hrvatski London dry, a u Berlinu na Craft Destille broncu pa srebro.

Gdje kupiti

Džin možete kupiti u Witrini, Vlaška 6, Kofer ili Vinoteka Svijet vina u Vlaškoj, a distribuciju obavlja Bar logistic d.o.o. iz Pule.

Najslađe za kraj, recepti za ljetne koktele s Dubrovnik Republic džinom

Slijedi meni najdraži dio, a to su dva recepta s Dubrovnik Republic džinom.

Za više sjajnih objava o domaćih ginovima, koktelima i drugim osvježavajućim poslasticama svakako posjetite Instagram profil pk_gintonic_croatia našeg Petra Kneževića Žeruka.

 

pk_gin_tonic_dubrovnik_republic

DŽIN PALOMA

Potrebno vam je:

  • Dubrovnik Republic 50ml
  • Svježi sok od Grejpa 25ml
  • Prstohvat Soli
  • Thomas Henry Pink Greapfruit 100ml

Dekoracija: Dehidrirani Grejp i ružmarin

Metoda: Build (sve sastojke stavimo u čašu direktno, te pomiješamo s barskom žlicom)

 

pk_gin_tonic_dubrovnik_republic

MILKY WINKY by PK

Metoda: klarificiranje koktela s mlijekom (milk washed)

Potrebno vam je:

  • Dubrovnik Republic džin 100ml
  • Kokos sirup 30ml
  • Svježi sok od limuna 15ml
  • Voćni čaj 100ml
  • Soda bikarbona bez aluminija 5grama
  • Mlijeko 50ml ( 2.8 ili 3.2 mliječne masti )

Postupak pripreme:

Sve sastojke osim mlijeka stavimo u posudu te dobro promiješamo, nakon toga dodamo mlijeko koje smo zagrijali na sobnoj temperaturi te pustimo mlijeko učini svoje nekih pola sata do 45 min (da dobije grudice). Nakon toga procijedimo kroz filter za kavu (DM za 8 kuna) ili
kroz tetricu (gazu) kako bismo dobili klarificirani koktel.

 

pk_gin_tonic_dubrovnik_republic

 

Do sljedećeg džiniranja, saludos da PK_Gintonic_Croatia

MOGLO BI VAS ZANIMATI