Prije otprilike 50 dana ušli smo u izolaciju iz koje, činilo se negdje na pola, nećemo izaći nikada. Tamo negdje usput upoznali smo Dalgonu, priključili se trendu, a sada bismo se, čini se, zbog lošeg osjećaja nakon, ipak mogli vratiti starim navikama

Poprilično smo sigurni kako ne postoji osoba koja u posljednjih mjesec dana nije čula za Dalgona kavu. Dolazi iz Južne Koreje, pjenasta je, kremasta, puna šećera, zabavna i to je uglavnom sve što ova nova popularna poslastica nudi. Riječ je o spoju instant kave, šećera i mlijeka. Instant kavu i šećer s malo mlijeka potrebno je dobro izmiksati kako bi se dobila krema, zatim u čašu dodati mlijeko s ledom pa na sve to ubaciti dobru dozu pjenaste šećerne mješavine. I to je to, najnoviji trend zapratili ste iz vlastite kuhinje.

Pitanje koje smo si isprobavši ovaj napitak postavili jest što je to ovu lažnu kavu zapravo učinilo toliko popularnom. Došli smo do dva moguća zaključka. Prvi jest činjenica da ljudima u izolaciji nedostaje zabave te su instantno zainteresirani za sve što će ih im na trenutak ukrasti barem dio pažnje. Miksanje ovakve kave, naime, oduzet će vam nekih pet minuta, sastavljanje napitka dodatne dvije minute, a ispijanje pak možete produžiti i na pola sata, do trenutka kada se sve zajedno ne otopi i pretvori u teško pitku mlaku smjesu.

 

dalgona-vilicom-kroz-hrvatsku

 

Drugi razlog mogao bi biti činjenica da ljudima naprosto nedostaje nešto što će ih podsjetiti na trenutke provedene na terasi omiljenog kafića dok suncem okupani srču još jednu ledenu kavu ili neki drugi, sličan, u cijeloj priči nalaska s dragim ljudima, sporedan napitak. Nedostaju nam opuštena druženja na otvorenom, nedostaje nam promatranje prolaznika s terasa, pa čak i one kave koje bismo, u uobičajenim okolnostima, odbijali zbog u zadnji tren izmišljenih razloga. Dalgona kava, u instant obliku i svim svojim bojama u kojima dolazi i u izolaciji u kojoj smo se zatekli, pruža nam upravo taj osjećaj neopterećenosti i daje nam razlog da se na sat vremena posvetimo sebi, legnemo na kauč ili ležaljku na terasi i ne razmišljamo o baš ničem, a najmanje o onome što konzumiramo.

Na kraju, kakvu god vrstu sreće nam pružila Dalgona kava, sigurni smo, do trenutka kada naučimo izgovarati ime ovog napitka i usavršimo pripremu, do trenutka kada napokon sjednemo na toliko željene terase omiljenih kafića, zasjenit će je već neki novi trend. Za razliku od, primjerice, pečenja sourdough kruha, fotografije kojeg su za vrijeme trajanja izolacije također preplavile društvene mreže, a koji će se u životima dijela entuzijasta zasigurno zadržati, Dalgona kava ostat će tek instant hit koji je popunjavao praznine u danima prevedenima u izolaciji. Upravo zato, dok čekamo otvaranje kafića, umjesto miksanja instant kava, možda je bolja opcija stvaranje novih navika poput ispijanja kvalitetne kave kakvu nude neke od sada već dobro znanih pržionica, a čije proizvode cijelo ovo vrijeme možete naručiti pa u njima uživati kod kuće. Baš kao što je to činite s Dalgona kavom, samo daleko kvalitetnije i s puno više zadovoljstva.

MOGLO BI VAS ZANIMATI